Fantastic Four (2015) * Blu-ray review

Nadat we gisteren het beste uit het misdaad genre uit 2015 hebben gezien, hebben we vandaag zowat het slechtste van de comic-adaptaties … van de laatste 10 jaar. De eerste beelden van Fantastic Four (2015) zagen er een stuk grimmiger uit dan de vorige Fantastic Four (2005), en dat was op zich hoopgevend. Ook de casting zag was op niveau gebracht, maar het resultaat is om van te huilen, dat het net al teveel scheelde of ik had hier gewoon over gezwegen.

Korte inhoud: Het leven van vier jonge outsiders, Reed Richards (Miles Teller) Sue Storm (Kate Mara) Ben Grimm (Jamie Bell) Johnny Storm (Michael B. Jordan), verandert compleet als ze teleporteren naar een ander universum waar ze een schokkende gedaanteverwisseling ondergaan. Om de aarde te redden moeten de vier leren omgaan met hun nieuwe krachten en de strijd aanbinden met een voormalige vriend.

De 30-jarige regisseur van dienst was Josh Trank die ook op het eerste gezicht geen slechte keuze had geweest gezien zijn staat van dienst. De man had eerder de found-footage film Chronicle (2012) ingeblikt, een film met jongeren die plots beschikken over buitennatuurlijke krachten. Kwam daar nog bij dat hij voor het script werd bijgestaan door producer/scenarist Simon Kinberg, die toch al heel wat ervaring had als scenarist (Mr & Mrs Smith, Jumper, Sherlock Holmes, X-Men: Days of Future Past). Maar het mocht allemaal niet baten, het is uiteindelijk een reboot geworden om snel weer te vergeten.

Er was nog sprake van een Fantastic Four 2 (2017) film (had zelfs al een Belgische releasedatum in het volle zomerseizoen op 26 juli 2017!), maar na 3 catastrofale missers (los van de Roger Corman versie), zou je zo denken dat ze deze franchise maar beter opdoeken. Tenzij er een mirakel gebeurt aan de box-office en mensen het er massaal voor over hebben om tegen beter weten in toch 14 euro te betalen voor een oersaaie prent. De film heeft 120 miljoen dollar gekost en heeft na één week nog maar 62 miljoen opgehaald. Dit zou voor 20th Century Fox wel eens de meest pijnlijke flop kunnen zijn in jaren. Nog een geluk hebben ze dit jaar nog wat reserve met het box-office succes van die andere miserabele prent, Taken 3 (2015).

De regisseur kwam eerder in de aandacht omdat hij een optie kreeg voor de regie van Star Wars: Episode VII, een geschenk uit de hemel voor elke regisseur. Maar nadien kwam het bericht dat hij “een persoonlijke keuze had gemaakt” en zich had teruggetrokken van het project. Iets wat heel bizar leek. Nu blijkt dat hij in feite was ontslagen van het Star Wars project nadat Lucasfilm twijfels had in zijn capaciteiten. Als we de verhalen mogen geloven zou hij zich op de set van Fantastic Four heel vreemd hebben gedragen. De regisseur was ook al niet komen opdagen op de Star Wars meeting in april van dit jaar in Anaheim. Toen liet hij uitschijnen dat het omwille van gezondheidsredenen was, maar in realiteit was het Disney die hem had gevraagd thuis te blijven.

De producers van Fantastic Four hadden het blijkbaar ook moeilijk met Josh Trank tijdens het draaien van de film. Blijkbaar zou de jonge regisseur zich irrationeel hebben gedragen en stond hij bij momenten compleet geïsoleerd. Tank zou op de set ook geen duidelijke aanwijzingen hebben gegeven. Een producer zei hieromtrent het volgende: “Als je op de set staat (als regisseur) en je bent niet in staat om vragen te beantwoorden, of die niet zeker is van zijn stuk, dat is dat echt wel rampzalig.” Producers Simon Kinberg en Hutch Parker hebben moeten inspringen om alles tot een goed einde te brengen. Het is niet duidelijk of hij de regisseur gewoon aan de kant werd gezet. Zelfs een Fox verantwoordelijke zei dat het een hobbelig parcours was. Zo zou de regisseur beschikken over een aantal kleine hondjes die hij zou hebben achtergelaten op een gehuurde locatie, en zouden die beestjes voor 100’000 dollar aan schade hebben gemaakt, iets wat de productie niet van plan was om te betalen. Om maar te zeggen dat de relaties heel gespannen waren en dat verklaart misschien voor een stuk waarom het eindresultaat op de ballen trekt.

Slechts 3 maanden voor de officiële release van de film werd er nog ge-reshoot om het zaakje alsnog te redden. Iets wat niet eenvoudig was gezien Miles Teller, Kate Mara en Michael B. Jordan eigenlijk al andere plannen hadden. En gezien zowat alle reviews rotslecht zijn, kan het natrappen voor de regisseur beginnen. De regisseur had vorige donderdag getweet dat hij “een jaar geleden een fantastische versie had van de film die heel wat lovende kritieken zou gekregen hebben, maar dat niemand deze versie zal zien.” De tweet heeft hij nadien willen verwijderen maar werd opgepikt door zijn Twitter fans. Ik kan begrijpen dat 20th Century Fox op dit ogenblik niet meteen kan lachen met deze tweet.


Fantastic Four © 2015 Twentieth Century Fox

Het begin van de film was ok, met een geslaagde sfeervolle opbouw die uit een Steven Spielberg productie had kunnen komen, met sympathieke en amoureuze jongeren. Trank had ergens gelezen dat je meer moet inzetten op karakter-opbouw in plaats van op visuele effecten, en dus deed hij dat ook. Maar iemand had hem vergeten vertellen dat hij een Fantastic Four film aan het maken was, en dat die 4 personages samen nog niet aan de knieën van een Batman komen. Halverwege de film lig je dan ook al in slaap. ER GEBEURT NIETS tot halverwege de film! We worden 50 minuten opgezadeld met onophoudelijke expositie-scènes waarvan je van pure miserie uw eigen schoenen van zou opeten uit pure verveling en irritatie. En als je dacht dat al die expositie zou dienen voor een wervelend vervolg, dan ben je er aan voor de moeite. We krijgen cliché-scène te zien die we in andere films op een veel beter uitgewerkte manier hebben gezien. Afgezien van het chaotische tempo van de film, zijn de zeldzame actiescènes vrij futloos en ronduit slecht gemaakt.

De acteurs-regie is zo goed als compleet afwezig en lopen de acteurs rond als kippen zonder kop, zonder echt te weten wie hun personages zijn. Zelfs de humor komt niet goed over. Wat misschien goed leek op papier werd hier op een ellendige manier verneukt, alsof een bende apen de filmset had overgenomen. Mocht Trank een betere versie van de film hadden, dan heb ik in ieder geval niet veel materiaal gezien om er iets deftig uit te destilleren. Het is pijnlijk om te zien dat twee talentvolle componisten als Marco Beltrami en Philip Glass voor zo’n onding hun muziek hebben moeten schrijven. Ik vraag me zelfs af hoe dit script (wat ook al de zoveelste rewrite was) ooit door een selectie-comité van Fox heeft kunnen passeren. Nu ja, de de Poltergeist (2015) reboot hebben ze ook aanvaard, en deze prent had geen enkele reden van bestaan. Gelukkig duurde Fantastic Four maar 99 minuten.

Ik denk dat het moment is aangebroken voor Fox om deze franchise los te laten, en net zoals met Sony en zijn Spider-Man, het project terug te laten vloeien naar Marvel. In april dacht ik dat deze film het nog wel goed zou doen, maar ik kon niet verder van de waarheid zijn. Deze Fantastic Four is nauwelijks het bekijken waard. Vanaf 26 augustus komt de film bij ons in de zalen. You have been warned!

rating


Beoordeling: 1 / 5

Recensie door op 12 augustus 2015


*** Fantastic Four trailer ***

***Related Posts***
20/04/2015: Nieuwe Fantastic Four reboot trailer is een stuk grimmiger
10/03/2009: Chronicle filmbespreking
10/03/2009: Fantastic Four extreme makeover
29/12/2006: Fantastic Four 2 Rise of the Silver Surfer
23/02/2006: Wie wordt Silver Surfer?
23/12/2005: Top 10 Worst Movies 2005

1 Comment

  1. Vince

    Dit had ik zelf al een hele poos zien aankomen.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *