Mad Max: Fury Road (2015) **** Blu-ray review

Deze Mad Max: Fury Road (2015) is vandaag uit op DVD en Blu-ray. De film had twee jaar geleden al moeten uitkomen, maar na heel wat reshoot werd de film uitgesteld. De productie had bijvoorbeeld moeten verhuizen van Australië naar Namibië omdat God had besloten de Australische woestijn met regen te besproeien en zo groen te maken. Het resultaat was dat vele fans (en een pak film critics, ons inbegrepen) ongeduldig werden en het ergste vreesden voor deze hedendaagse reboot van een Australische B-film trilogie. Maar het resultaat is verbluffend – en ook al mocht het gerust 20 tot 40 minuten korter – het is een razendsnelle rollercoaster die je nauwelijks de tijd gunt even naar lucht te happen. En als het op luchtig vertier aankomt, heb ik hier alvast meer van genoten dan pakweg de veel duurdere en bij momenten slaapverwekkende Marvel-comic Avengers: Age of Ultron (2015) die in dezelfde periode uitkwam.

mad max fury road poster

Korte inhoud: Fury Road is een verhaal dat zich afspeelt in de verste uithoeken van onze planeet in een verre toekomst. De samenleving is gebroken en de overlevenden hebben zich volledig toegewijd aan hun primaire levensbehoeften. Binnen deze nieuwe post-apocalyptische wereld leven twee rebellen, beiden op de vlucht. Maar al snel zal blijken dat hun enige kans om te overleven in deze chaos, is om elkaar te vertrouwen. Max Rockatansky (Tom Hardy), een man van actie en een man van weinig woorden, die rust zoekt na het verlies van zijn vrouw en kind in de nasleep van de chaos. Furiosa (Charlize Theron), een vrouw die gelooft dat haar verlossing ligt aan de andere kant van de woestijn, waar ze is opgegroeid. Maar tijdens haar ontsnapping uit de Citadel, die onder controle is van de dictator Immortan Joe (Hugh Keays-Byrne), neemt ze zijn 5 jonge vrouwen mee.

De film is één lange chase geworden door een wasteland waarin onze (Mad) Max in het begin gekneveld zit aan de voorgevel van een voertuig, terwijl hij bloed afstaat aan zijn albino chauffeur. Maar op een gegeven moment zijn de rollen omgekeerd en is de ‘War Boy’ Nux, briljant vertolkt door Nicholas Hoult, zijn handlanger geworden. Wat tevens meteen opvalt is de zoveelste metamorfose van Charlize Theron (pics ), die zowel een bloedmooie heks kan spelen (cf. Snow White and the Huntsman), als een gevaarlijke kort geknipte krijger met geamputeerde hand. Tom Hardy lijkt dan weer geknipt voor de rol als bad ass road warrior en is een waardige vervanger van Mel Gibson, die spijtig genoeg geen cameo-rol heeft gekregen of wou aanvaarden. Gibson (59) moet het tegenwoordig stellen met de zoveelste bejaarden-sequels à la The Expendables 3 (2014) of klote exploitation-film zoals Machete Kills (2013). Nochtans stond hij op het lijstje van Miller, maar na de vele schandalen besloot hij toch maar een nieuw gezicht te casten.

Is de film al even rauw als de originele films? Wel, ja en neen. Laten we niet vergeten dat we hier te maken hebben met een 100 miljoen dollar productie met twee mega-sterren in de hoofdrol en nog wat top-modellen in bijrollen. Daarnaast ziet het er fotografisch wel iets meer afgelikt uit, ook al zijn de visuele effecten verre van de kwaliteit die we gewoon zijn voor dergelijke blockbusters. Maar het maakt deel uit van de charme van deze prent, tezamen met de opgefokte fast-motion camera (iets waar Australische regisseurs gek op zijn, cf. Baz Luhrmann of Kiah Roache-Turner). Mad Max: Fury Road is in principe een 2 uur lange roadmovie waar de regisseur George Miller als zijn inventiviteit etaleert. Laten we overigens niet vergeten dat hij de regisseur is van de oorspronkelijke Mad Max films en eigenlijk aan de wieg staat van heel wat post apocalyptische prenten en zombie-films zoals deze Wyrmwood: Road of the Dead (2014). En het is ook heerlijk om nog eens “echte stunts” te zien in plaats van CGI troep!


mad_max_fury_road_blu-ray_pic01.jpgmad_max_fury_road_blu-ray_pic03.jpgmad_max_fury_road_blu-ray_pic02.jpgmad_max_fury_road_blu-ray_pic04.jpg
© Warner Home Video

En net wanneer je denkt dat het testosteron gehalte uiteen zal spatten valt Max te midden van de woestijn op zijn knieën en ziet hij wat lijkt op een fata morgana. Vijf schaarsgeklede vrouwen staan er te douchen met een waterkraan. Het is er los over, maar tezelfdertijd geniaal. Op een vernuftige manier weet Miller de B-film formules toe te passen in een dure blockbusterfilms. Die vijf vrouwen zijn tevens 5 modellen: Fragile (Courtney Eaton), The Dag (Abbey Lee),
Capable (Riley Keough), Toast (Zoë Kravitz) en een hoogzwangere Splendid (Rosie Huntington-Whiteley). Daar waar een Michael Bay vijf truttebellen op hoge hakken had opgevoerd, zien we hier 5 combatieve vrouwen die hun vrouwtje kunnen staan tussen al dat mannengeweld. Meer nog, ze lijken zelfs veel intelligenter dan al die mannen. Het leuke aan het verhaal is dat niet Max maar wel de vrouwen hier de heldinnen zijn. Max wil – althans in het begin – vooral zijn eigen hachje redden, maar gaandeweg krijgt hij respect voor de keuzes van Furiosa en de idealen waarvoor ze vecht.

Anderzijds krijgen de voertuigen ook een belangrijke rol, of wat had je gedacht. De film slaagt er bijzonder wel in om Mad Max naar de 21ste eeuw te loodsen met geniale, gemotoriseerde constructies met stekels, vuurspuwende kanonnen en cirkelzagen. Het is niet alleen een festijn voor het oog maar ook voor het oor. En in elk van die voertuigen zit dan ook een geflipte creatie uit het brein van deze Australische visionair. En uiteraard steekt de film vol van de knipogen naar de eerste films (de Ford Falcon interceptor van Mad Max die door de War Boys uit elkaar wordt gehaald, de rol van Immortan die gespeeld wordt door de acteur die Toecutter speelde in de eerste Mad Max film, …), maar het is niet zomaar een Mad Max film met meer geld en meer stunts. Miller heeft een echte opera-achtige reboot geschreven, die lange tijd zal blijven nazinderen en waarover nog veel geleuterd zal worden.


mad_max_fury_road_poster05.jpgmad_max_fury_road_poster03.jpgmad_max_fury_road_poster04.jpgmad_max_fury_road_poster02.jpg
© Warner Home Video

Ik ben benieuwd of deze film al even succesvol zal zijn als die andere rollercoaster film, Fast and the Furious, ook al speelt alles zich nu af met post-apocalyptische voertuigen in plaats van glimmende en getunede sportwagens. Het is bijna 30 jaar geleden sinds de laatste Mad Max Beyond Thunderdome (1985). De regisseur is in ieder geval gegroeid in zijn vertelstijl en het kinetische geweld die hij in deze prent heeft gestoken. Hij heeft een perfecte balans gevonden tussen de oorspronkelijke Mad Max prenten en de hedendaagse actiefilms. Het verhaal situeert zich tussen Mad Max (1979) en Mad Max 2: The Road Warrior (1981). Voor de muziek werd gekozen voor Junkie XL, de Nederlandse DJ, die al muziek schreef voor Resident Evil en 21. In de film zit ook een voertuig met een man met een elektronische gitaar, die de gemoederen moet aanwakkeren en de vijand angst aanjagen. Een leuk contrast met de trommelgeroffel van de oprukkende leger van Isengard in The Lord of the Rings: The Two Towers.


mad_max_fury_road_tom_hardy_pic02.jpgmad_max_fury_road_charlize_theron_pic01.jpgmad_max_fury_road_tom_hardy_pic03.jpg
mad_max_fury_road_tom_hardy_pic04.jpgmad_max_fury_road_pic05.jpgmad_max_fury_road_pic06.jpg
© Warner Home Video

Er zijn al heel wat post-apocalyptische films de revue gepasseerd, met slechts een handvol geslaagde resultaten. Dit was voor mij een reboot die indruk maakt, en tot op een zeker niveau zelfs beter zijn dan de oorspronkelijke films, die toch wel wat van hun charisma hebben verloren met de jaren. Hoe dan ook blijft het onversneden cult die je als filmliefhebber gezien moet hebben. Zeker als je weet dat de eerste Mad Max werd gemaakt voor 400’000 dollar (een kleine 1,6 miljoen dollar omgerekend naar onze tijd), en toen zo’n 100 miljoen dollar heeft opgebracht (wat tegenwoordig zou gelijk staan met een recette van 420 miljoen dollar). Benieuwd of de nieuwe Mad Max: Fury Road ook een cultstatus zal krijgen. De film zal misschien door de ene op handen gedragen worden en door de andere uitgespuwd. Ik behoor in ieder geval tot die eerste categorie, ook al wordt deze mening niet gedeeld binnen de recensenten van De FilmBlog.

Mad Max: Fury Road komt vandaag 14 oktober 2015 uit op DVD, Blu-ray en Blu-ray 3D. Mad Max werd niet opgenomen met 3D camera’s maar achteraf in post-productie omgezet. Er is ook een Anthology editie die de 4 films uit de Mad Max-geschiedenis bundelt. Op de verschillende edities staan meer dan 100 minuten bonusmateriaal, met ondermeer making of filmpjes en deleted scenes. Komt er een Mad Max 2? Na het gigantische box-office succes zal Mad Max: The Wasteland niet lang op zich laten wachten.

rating


Beoordeling: 4 / 5

Recensie door op 11 mei 2015

***Related Post***
04/06/2012: Tom Hardy en Charlize Theron in Mad Max: Fury Road

*** Mad Max: Fury Road trailer ***

12 Comments

  1. DC

    Ik denk dat ik ook bij de eerste categorie zal behoren. Ik kijk er naar uit!

    Reply
  2. jofry

    Zalig ! Ga deze week gaan zien !

    Reply
  3. Strikeout

    Had er al een goed gevoel bij, bij het zien van de trailer. Met een sterke cast kom je al heel ver.

    Reply
  4. Margot

    “En het is ook heerlijk om nog eens ‘echte stunts’ te zien in plaats van CGI troep! ”
    Daar zeg je zoiets! Inderdaad!

    Reply
  5. Wil

    Hoort meer thuis in het rijtje comics/marvell. Wat een vertoning.

    Reply
  6. Vince

    Ik kijk verlangend uit naar morgen 😀

    Reply
  7. Pauwels Olivier

    Klein maar niet onbelangrijk detail deze film is ook een beetje Belgisch, heel wat van de wapens en sturen/skulls komen van mijn hand o.a. stuur Nux en stuur Immortan Joe enz. George Miller zag m’n werk op een expo in San Diego en vroeg me in 2010 om allerhande props te ontwikkelen voor de nieuwe Mad-Max.Uiteindelijk werkte ik drie maand in de fox studio Australië.Bij de opnames in Namibië was ik niet betrokken en weet dus ook niet hoe mijn werk in beeld zal komen al zag ik in de trailer(s) al enkele van m’n stukken.K’ben dus even benieuwd als velen van jullie om de film te zien 🙂
    Meer info hierover http://www.olivierpauwels.com
    Grtz. Pauwels Olivier

    Reply
  8. govert

    He Olivier meteen even gekeken: MOOI WERK ,,!

    Reply
  9. Dave

    Geniaal werk Olivier! Hopelijk zet je de filmcarrière verder en mogen we nog veel van je werken ontdekken op het witte doek!

    Reply
  10. Skull

    De Mad Max films hebben nooit echt briljante verhaallijnen gehad. Fury Road weet daarentegen een fantasierijke wereld neer te zetten die coherent aanvoelt en er behoorlijk fascinerend en opwindend uitziet.
    De Blu-ray wil ik zeker binnenhalen en misschien wel die anthology editie.

    Reply
  11. Marvin

    Ik vond de originele films met Mel Gibson beter. Vond deze eigenlijk wat tegenvallen, enorm saai en voorspellend. De actie was wel indrukwekkend, maar wat wat je eraan als de rest niet mee zit.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *