The Man from U.N.C.L.E. (2015) ***½ Blu-ray review

De hippe regisseur Guy Ritchie (Snatch, Sherlock Holmes 1 & 2) is terug met een originele interpretatie van een de populaire Amerikaanse TV-serie uit de jaren 60 met Robert Vaughn en David McCallum. De film is vandaag uit op DVD en Blu-ray.

The Man from UNCLE,David McCallum,Robert Vaughn,Henry Cavill,Armie Hammer,Steven Soderbergh,Elizabeth Debicki,Alicia Vikander,Hugh Grant,Luca Calvani

De serie werd mede opgericht door Ian Fleming en je zou het dus een beetje kunnen zien als de tv-versie van James Bond. The Man from U.N.C.L.E. (2015) wordt nu vertolking door Superman-acteur Henry Cavill en Armie Hammer, die al een paar jaartjes zonder succes probeert door te breken als een A-List acteur.

Korte inhoud: De jaren 60; de Koude Oorlog is in volle gang. CIA-agent Napoleon Solo (Henry Cavill) en KGB-agent Illya Kuryakin (Armie Hammer) nemen deel aan een gezamenlijke missie tegen een mysterieuze criminele organisatie die werkt aan het opbouwen van kernwapens. Hun enige aanwijzing is de dochter van een verdwenen Duitse wetenschapper, die de sleutel is tot het infiltreren van de criminele organisatie. Wat volgt is een race tegen de klok om hem te vinden, zodat een wereldwijde catastrofe voorkomen kan worden.

Er waren al plannen door Warner Bros om in de jaren 90 een filmversie te maken van deze serie, maar het was tot in 2010 dat er iets concreet op tafel lag met Steven Soderbergh als regisseur, en George Clooney in de hoofdrol, maar trok zich in augustus 2011 terug vanwege conflicten met het stuntwerk. Soderbergh zag uiteindelijk in Michael Fassbender en Joel Kinnaman ideale vervangers, maar de studio stemde tegen gezien deze twee acteurs niet meteen ster-acteurs waren. En toen kwam er een waslijst van acteurs in aanmerking, van Johnny Depp tot Leonardo DiCaprio, maar Soderbergh hield het uiteindelijk voor bekeken nadat hij vond dat het budget van 60 miljoen veel te laag was.

Nadien kwam Guy Ritchie op de voorgrond met Tom Cruise als mogelijke hoofdacteur, maar Tom verkoos uiteindelijk om zijn energie te steken in Mission: Impossible – Rogue Nation (2015), wat uiteindelijk ook een betere film werd. En toen kwamen Cavill en Hammer in het vizier van de Brit. Cavill had immers een contract met Cavill met de Man of Steel en bijgevolg werd dit een uitstekende keuze voor de studio. Cavill werd een kleine 10 jaar geleden zelfs benaderd om een jongere James Bond te spelen in Casino Royale (2006), maar uiteindelijk koos de studio voor een traditionele oudere acteur voor de rol, met name Daniel Craig.

Maar ook de casting van de vrouwelijke rollen was bepaald geen sinecure. De eer ging uiteindelijk naar Elizabeth Debicki (The Great Gatsby ) werd in juli 2013 gecast, nadat ook Rose Byrne en Charlize Theron in aanmerking kwamen. Gemma Arterton, Alice Eve, Mia Wasikowska, Emilia Clarke, Felicity Jones, Teresa Palmer en Sarah Gadon hadden allen auditie gedaan voor de tweede vrouwelijke hoofdrol, maar deze ging naar Alicia Vikander (Ex Machina).


the_man_from_uncle_2015_pic01.jpgthe_man_from_uncle_2015_pic03.jpgthe_man_from_uncle_2015_pic02.jpg
Foto’s door Daniel Smith © Warner Home Video

Nadien werd ook Hugh Grant gecast in de rol van Alexander Waverly. De rol van de villain ging uiteindelijk naar Luca Calvani. De originele muziek werd geschreven door Jerry Goldsmith, in de filmversie is de muziek van Daniel Pemberton.

Wat mij meteen opviel is dat er bitter weinig actie-scènes in de film zitten, in vergelijking met een Bond of een Mission Impossible film. De scènes op zich zijn dan wel weer knap uitgevoerd. De chemie tussen Cavill en Hammer werkt ook perfect. Ze zitten ook een beetje op mekaars hielen en ze vormen een beetje een komisch duo. De dialogen creëren ook een lichte home-erotische band tussen die twee mannen. Maar het wordt nooit bespottelijk of onvolwassen, ook al zullen beide heren geen Oscar winner met hun vertolking. Ze zijn daarvoor iets teveel de 60’ties versie van het Ken poppetje, knappe mannen in mooie pakken maar weinig emoties van vlees en bloed. En misschien is de echte ster van deze film de kostuum-designer Joanna Johnston.


the_man_from_uncle_2015_pic04.jpgthe_man_from_uncle_2015_pic05.jpgthe_man_from_uncle_2015_pic06.jpg
Foto’s door Daniel Smith © Warner Home Video

De rol van Alicia Vikander is ook geen simpele “bondgirl”-achtige glamour verschijning. Ze heeft hier echt wel een volwaardige rol gekregen die de plot vooruit helpt. En dat is op zich een wel heel vreemde toestand gezien Guy Ritchie zijn hele leven lang ervaring heeft met films mét mannen en vooral mannen. En hier zet hij eindelijk eens een rol voor een vrouw neer van enig belang, waarschijnlijk ook voor een stuk aangegeven door scenarist Lionel Wigram (Sherlock Holmes). Ook de Australische actrice Elizabeth Debicki is een geweldige vrouwelijke villain.

Visueel en filmtechnisch valt er niets op de film aan te merken. De film werd gemaakt met een productiebudget van 75 miljoen dollar, wat uiteindelijk ook een pak minder is dan de recente James Bond films, maar het resultaat hoeft niet onder te doen voor de 007 franchise. Veel beelden voelen ook heel vertrouwd en nostalgisch aan, en is wel een verfrissing in een periode waar de meeste films zich afspelen voor een green screen. Het is opnieuw een retro-spionage film, een beetje zoals Kingsman: The Secret Service (2014). Het is al zo vlot en gestreken als een echte Bond film, ook al had ik soms wat moeite met het gedwongen camerawerk.

Op de DVD en Blu-ray van The Man from U.N.C.L.E. staat geen audio-commentaar van Guy Ritchie, maar jullie vinden wel tal van making of filmpjes, met een blik op de oorspronkelijke serie waarop de film is gebaseerd.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 9 december 2015

 


*** The Man from U.N.C.L.E. trailer ***

3 Comments

  1. Shifty

    Had ook wel een schitterende James Bond kunnen zijn, misschien wordt het hem nog wel aangeboden, ook al zal Cavill ondertussen wel een hoger salaris zal vragen.

    Reply
  2. Daan

    Daniel Craig heeft nog een Bond-film staan in zijn contract in 2018, maar eigenlijk zou Cavill was de meest ideale keuze zijn.

    Reply
  3. Bob

    Die Guy Ritchie films zijn toch zo herkenbaar, ook al lijkt deze film wel erg veel op die Kingsman film.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *