These Final Hours (2013) **½ Blu-ray review

Gisteren kregen we een nieuwe pre-apocalyptische prent voorgeschoteld van Australische makelij, genaamd These Final Hours (2013) van Zak Hilditch. Een film die op hetzelfde moment is uitgekomen als The Last of Us (game 2013) met ook al een volwassen man die zich ontfermt over een onschuldig meisje in een brutale overlevingsstrijd in een desolaat landschap.

these_final_hours_2013_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Een komeet heeft de aarde getroffen. Met nog slechts een paar uur voor het einde van de wereld gaat de zelfingenomen James (Nathan Phillips), die een scheve schaats aan het rijden is met Zoe (Jessica De Gouw), naar het feest der feesten waar zijn vriendin Vicky (Kathryn Beck) zit. Onderweg naar het feest redt hij het leven van het 12-jarige meisje Rose (Angourie Rice) die wanhopig op zoek is naar haar vermiste vader. Deze simpele handeling zet James op een pad naar verlossing.

Voor een low budget film is dit verre van een slechte prent. Het soms amateuristische acteerwerk en de wat getelefoneerde scènes moet je er wel bijnemen, maar Australische is de plaats bij uitstek voor een dergelijke prent. De plot is uiteraard van de pot gerukt, alsof iedereen in deze film spontaan veranderen in psychopaten of pedoseksuelen. Mensen vinden het zelfs een goed idee vinden om deel te nemen aan een partijtje Russische roulette. Het is krankzinnigheid troef in deze prent en vreemd genoeg is de enige normale mensen het hoofdpersonage en het kleine meisje. Ze zijn de laatsten met nog een greintje moreel besef. Het deed me een beetje denken aan The Purge (2013) waar iedereen ook plots gek werd. Toegegeven, wanneer het einde der tijden voor de deur staat zou een mens al eens gekke dingen doen, maar dit leek me er wel wat over.

Qua apocalyptische films uit Australië hadden we recent nog een betere film met The Rover (2014), die een stuk meer ingetogen was dat deze prent. Maar wat al deze films gemeen hebben is dat in een wereld zonder regels, iedereen zich loslaat in onmenselijk geweld. Wat deze prent alsnog probeert uit te werken is een soort loutering van een man die op het laatste moment zijn leven wil verbeteren, de band terug aanknopen met zijn moeder en ondertussen ook nog een meisje wil helpen haar vader terug te vinden.

Het vreemde aan deze film is dat heel wat mensen ‘zelfmoord’ lijken te kiezen in plaats van het einde der tijden af te wachten, al dan niet onder invloed van drugs of alcohol. Zo treft James overal lijken aan van familieleden. Je zou denken dat zoiets wel mogelijk zou kunnen zijn, maar het komt zo veel voor dat het heel onwaarschijnlijk aanvoelt en zelfs narratief behoorlijk steriel blijkt te zijn. James komt op een gegeven moment tot het besef dat zijn echte liefde Zoe is en niet de gestoorde Vicky met haar blauwe bikini en six-pack, die er niet voor terugdeinst om andere geflipte vrouwen (Sarah Snook), af te schieten.


these_final_hours_2013_blu-ray_pic01.jpgthese_final_hours_2013_blu-ray_pic02.jpgthese_final_hours_2013_blu-ray_pic03.jpg
© Remain In Light

Origineel is het allemaal niet. Zo hadden we tevens al Last Night (1998) (waarin we zelfs David Cronenberg zien opduiken in een klein rolletje) met een gelijkaardige premisse. Maar de regisseur weet toch nog het beste uit zijn acteurs te halen en de fotografie van Bonnie Elliott is helemaal niet onaardig. Op het einde heb je wel zoiets van; het moraal van het verhaal is dus ‘don’t do drugs, don’t drink and die with the one you love on the beach.’… meh. These Final Hours werd al eens vertoond op het filmfestival van Gent en zal binnenkort zijn entree wel maken op Blu-ray.

rating


Beoordeling: 2.5 / 5

Recensie door op 13 april 2015

 


*** These Final Hours trailer ***

2 Comments

  1. Kempo

    My kind of movie 🙂

    Reply
  2. Berten

    Die film ook al gezien. Knap gemaakte gezien het lage budget, met een degelijk verhaal.
    De cast was vrij goed, zelfs de kleinere bijrollen. Heb er van genoten, het einde is wel een beetje kantje-boordje.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *