Het eerste seizoen van Penny Dreadful op Blu-ray

Het woord ‘penny dreadful’ was eigenlijk een pejoratieve term die gebruikt werd om te verwijzen naar goedkope populaire serie-literatuur geproduceerd tijdens de negentiende eeuw in Victoriaans Groot-Brittannië, gericht op de jonge werkende klasse. Het waren verhaaltjes die je voor een ‘penny’ kon kopen. Het onderwerp van deze verhalen was typisch sensationeel, met de nadruk op de heldendaden van detectives, criminelen, of bovennatuurlijke entiteiten. En dat is zo een beetje wat we kunnen verwachten van deze Brits-Amerikaanse Showtime horror-serie “Penny Dreadful” van John Logan, weliswaar gemaakt met een hogere production value.

penny_dreadful_2014_season_1_blu-ray.jpg

Korte inhoud: We volgen Sir Malcolm Murray (Timothy Dalton), een aristocratische avonturier in het Victoriaanse Londen, die op zoek is naar zijn dochter Mina (Olivia Llewellyn). Om hem te helpen in deze taak is er Vanessa Ives (Eva Green), een vrouw die alles afweet van het bovennatuurlijke en zijn zwarte bodyguard (Danny Sapani). Een goede zaak zo blijkt, gezien waarschijnlijk kwade wezens aan het werk waren bij de ontvoering van zijn dochter. De twee rekruteren een Amerikaanse revolverheld genaamd Ethan Chandler (Josh Hartnett) uit een Wild West om hen bij te staan, alsook een jonge geniale dokter genaamd Victor Frankenstein (Harry Treadaway).

Dit is het soort serie dat beter wordt naargelang je de personages beter begint te kennen, misschien wel iets wat jij bij heel wat drama’s kan zeggen. Bij de eerste episode had ik een enorm déjà-vu gevoel. Zelfs Eva Green speelde een scène na, terwijl ze haar tegenspeler ontleed aan de hand van in het oog springende kenmerken, die ze al had vertolkt in Casino Royale (2006) (zie clip). Maar later in de serie begint het personage van Vanessa Ives behoorlijk veel diepgang te krijgen en kom je werkelijk onder de magie van haar betoverende en aangrijpende vertolking.

Maar ook de andere acteurs stralen in deze serie, en uiteraard wordt zoiets mogelijk gemaakt door de aanstekelijke horror iconen die ze mogen vertolken en de manier hoe de makers deze excentrieke en bizarre personages willen benaderen. Net zoals bij heel wat recente series is ‘seks’ een essentieel onderdeel geworden van de menselijke interacties (gaande van Rome tot True Blood en Game of Thrones), en ook in deze film is er heel wat erotiek. Het Victoriaanse Londen, met onderliggende ziektes en kille Jack the Ripper moorden is misschien niet meteen de plek voor romance, maar deze serie schrikt er niet voor terug om een seksscène in beeld te brengen tussen de jonge Dorian Gray (Reeve Carney) en een bloedspuwende zieke Brona Croft (Billie Piper). Ook homoseksualiteit is aan de orde, deze serie gaat geen enkel taboe uit de weg. We zijn in ieder geval mijlenver verwijderd van de wereld van Bela Lugosi en Boris Karloff. En ondanks de bovennatuurlijke context en de wereld van vampieren en duivels, werd alles heel realistisch in beeld gebracht.


penny_dreadful_2014_eva_green_poster.jpgpenny_dreadful_2014_josh_hartnett_poster2.jpgpenny_dreadful_2014_timothy_dalton_poster.jpgpenny_dreadful_2014_josh_hartnett_poster.jpgpenny_dreadful_2014_harry_treadaway_poster.jpg
penny_dreadful_2014_danny_sapani_poster.jpgpenny_dreadful_2014_sarah_greene_poster.jpgpenny_dreadful_helen_mccrory_2014_poster.jpgpenny_dreadful_2014_reeve_carney_poster.jpgpenny_dreadful_2014_rory_kinnear_poster.jpg

Normaal had Sam Mendes de serie moeten regisseren, maar met succes van de Bond-film Skyfall (2012) en zijn voorbereidingen voor de nieuwe Bondfilm Spectre (2015) heeft hij de job moeten afstaan. Mendes was echter wel betrokken als executieve producent. Een groot pluspunt naast de sfeervolle setdesign, prachtige kostuums, sterk acteerwerk en strakke regie is zeker ook de geniale muziekscore van niemand minder dan Abel Korzeniowski (A Single Man, W.E.) een schot in de roos. Mijn enige verwijt is dat het aan originaliteit ontbreekt en dat er heel wat zaken in de serie zitten die ik al duizend keer heb gezien in de andere films en series. Maar ik heb er hoe dan ook van genoten en het is een plezier om Eva Green bezig te zien.

Morgen 8 april 2015 komt het eerste seizoen van Penny Dreadful uit op DVD en Blu-ray. Daarop staat een making of over de kostuums, de creatie van de verschillende wezens en nog heel wat ander beeldmateriaal. En ondertussen is het toch wel uitkijken naar het tweede seizoen van deze serie.


*** Penny Dreadful season 1 trailer ***

3 Comments

  1. Sam

    Moesten ze een aantal flauwe subverhalen schrappen zou de serie nog beter kunnen zijn, maar na een paar afleveringen wil je toch blijven volgen. Vooral die verhaallijn met Frankenstein is intrigerend.

    Reply
  2. JJ

    Alweer zo’n serie om verslaafd van te worden!

    Reply
  3. Sick Puppy

    De tweede episode was al stukken beter dan de eerste en hoe verder je gaat hoe beter alles begint te worden. Ben het wel eens met Sam, er zijn wat mij betreft ook iets teveel subplots.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *