What We Do in the Shadows (2014) ***½ Blu-ray review

Vampiers zijn mythische wezens die altijd al een grote aantrekkingskracht hebben uitgeoefend op de menselijke soort, maar de laatste jaren heerst er als het ware een echte vampierhype. Vooral zwijmelende tienermeisjes komen daarbij goed aan hun trekken in Twilight, The Vampire Diaries of Angel, om er maar enkele te noemen. ‘Wéér een film over vampiers,’ denk je dan ook op het eerste gezicht als je deze What We Do in the Shadows (2014) vastneemt. Maar niet gevreesd, want deze nepdocumentaire is ontzettend geestig en neemt een loopje met alle clichés en conventies in het genre.

what_we_do_in_the_shadows_2014_blu-ray.jpg

Korte inhoud: 6 uur ’s avonds. Een wekker gaat af in een verduisterde kamer. Het deksel van een doodskist wordt opgelicht en een witte hand duwt de wekker af. De kist gaat open en een vampier rijst ietwat onwennig lachend op uit zijn kist. Dat is de eerste kennismaking met Viago, een dandy van 317 jaar oud met vet Duits accent. Viago geeft ons een rondleiding in het statige herenhuis in Wellington (Nieuw-Zeeland) waar hij samen met drie andere vampiers woont. Dit zijn de meer dan 8000 jaar oude Petyr, de 862-jarige Vladislav (‘Vlad the Poker’) en de 183-jarige Deacon, de jongste van de bende en dus nog een echter puber.

Dat het samenleven met andere vampiers geen lachertje is, wordt duidelijk op de bewonersvergadering die Viago organiseert. Zo heeft Deacon al meer dan 5 jaar de afwas niet meer gedaan en vergeten zijn huisgenoten steeds om een deken over Viago’s favoriete zetel te leggen wanneer ze een slachtoffer in de nek bijten. Deacon heeft een menselijk hulpje, Jackie, die hem helpt in de hoop dat ze van hem het eeuwige leven krijgt. Jackie zorgt af en toe ook voor slachtoffers voor de vampiers, meestal exen van haar. Zo ook Nick die tijdens een uit de hand gelopen avond door Petyr wordt getransformeerd tot vampier.

Nick leert de anderen de voordelen van de huidige technologie (je hoeft jezelf als vampier niet meer te verbranden bij het kijken naar een zonsopgang als je deze ook op YouTube kan bekijken) en neemt hen mee naar de hipste clubs in Wellington. Dat Nicks grote mond (hij verkondigt maar wat graag aan iedereen dat hij een vampier is) ook vampierenjagers op ideeën kunnen brengen, ondervinden onze vampiers al gauw.

What We Do in the Shadows is opgevat als een mockumentary, een documentaire die dus niet echt is. De ‘aanleiding’ van de docu is ‘The Unholy Masquarade’, een jaarlijks bal met alle ondoden (vampiers, weerwolven, zombies…). We volgen de vampiers in de maanden voor het bal. Dat alles hierbij niet van een leien dakje verloopt, mag al duidelijk zijn. Zo krijgen ze te maken met het bezoek van de politie net wanneer Deacon en Vladislav in een gevecht verwikkeld zijn en tegen het plafond hangen. Gelukkig heeft Viago de agenten gehypnotiseerd, maar hij weet helaas niet wanneer de hypnose afloopt, hij is immers niet zo sterk in mensen bezweren.

Deze film verzamelt alle clichés van het vampierengenre en geeft er een eigen humoristische draai aan. Vampiers hebben geen spiegelbeeld? Ok, dan maken ze wel een tekening van elkaar om te kijken of hun haar goed ligt. Het levert niet altijd de beste grappen op, maar vaak zit je toch te grijnzen en grinniken in je stoel. De grappen komen ook zo snel achter elkaar dat een iets minder geslaagde grap al snel vergeten is. In een geweldige scène komen de vampiers na een avondje uit een roedel weerwolven tegen en werpt een vampier een stok naar een weerwolf die er instinctief achteraan holt.

what_we_do_in_the_shadows_2014_blu-ray_pic01.jpgwhat_we_do_in_the_shadows_2014_blu-ray_pic02.jpgwhat_we_do_in_the_shadows_2014_blu-ray_pic03.jpg
© Remain In Light

Petyr is duidelijk geïnspireerd op graaf Orlock uit Nosferatu, Vladisvlav komt uit de wereld van Bram Stoker, terwijl Viago meer de romantische Anne Rice-vampier is. Zo wordt elke grote periode uit de vampierliteratuur vertegenwoordigd. En meteen ook uitgelachen want eigenlijk zijn deze vampiers losers, waarvoor je toch wat sympathie krijgt als ze weer eens iemand verkeerd de nek doorbijten en hun hele salon vol bloed hangt.

What We Do in the Shadows is geschreven en geregisseerd door Jermaine Clement (Flight of the Concords) en Taika Waititi. Beiden spelen ook een rol in de film, Clement is Vladislav en Waititi speelt Viago. De andere belangrijkste rollen worden gespeeld door Jonathan Brugh (Deacon), Cori Gonzalez-Macuer (Nick), Ben Fransham (Petyr) en Jackie Van Beek (Jackie). Helemaal geen bekende namen, maar laat dit je absoluut niet tegenhouden om deze film een kans te geven. Bovendien denk ik dat we van de makers nog niet het laatste gehoord hebben, zeker nu What We Do in the Shadows zijn budget ruimschoots terugverdiende.

De film won de Publieksprijs op het Filmfestival in Toronto en het Warshaw International Film Festival en was op het Filmfestival van Berlijn genomineerd voor de Kristallen Beer. Terecht, dit is een zeer originele en amusante film. Wat Shaun of the Dead deed voor zombies, zou What We Do in the Shadows wel eens kunnen betekenen voor vampiers. De DVD en Blu-ray is inmiddels verkrijgbaar, jammer dat er geen extra’s op staan.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 11 maart 2015

*** What We Do in the Shadows trailer ***

3 Comments

  1. Julie

    Geen vrouwen-vampiers of wa … ?

    Reply
  2. Thierry

    Gezien op het filmfestival in Brugge, vond het geen slechte film al was het acteerwerk vaak van een wat amateuristisch niveau.

    Reply
  3. Insignificance

    Zalige mockumentary, leuk concept, zeer origineel en het wordt nooit vervelend en saai. Ik heb ervan genoten.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *