The Getaway (1994) *** Blu-ray review

Het is zelden het geval dat een remake beter is dan het origineel, maar vorige week botste ik toevallig op de Blu-ray van The Getaway (1994), de opgepoetste versie van de Sam Peckinpah klassieker The Getaway (1972) gebaseerd op de roman van Jim Thompson en vond deze bij momenten nog zo slecht niet.

the_getaway_1994_blu-ray.jpg

In de originele versie wordt het bankroversduo gespeeld door Steve McQueen en Ali MacGraw. In de gerestylde versie vormen Kim Basinger (pics) en haar ex-man Alec Baldwin de spilfiguren in dit actiedrama. Die twee waren nog maar net samen als koppel en regisseur Roger Donaldson maakte hiervan gretig gebruik om ongegeneerd in te zoomen op hun bijwijlen letterlijk vonkend samenspel. Deed me wat denken aan Eyes Wide Shut (1999) waar Kubrick ook iets verder kon gaan met zijn naakt scènes met het koppel Kidman en Cruise.

Korte inhoud: Doc (Alec Baldwin) en Carol McCoy (Kim Basinger) zijn gespecialiseerd in het plegen van bankovervallen. Als Doc door een valstrik in een smerige Mexicaanse gevangenis terecht komt, moet Carol de hulp inroepen van gangsterbaas Jack Benyon (James Woods) om hem weer vrij te krijgen. In ruil voor zijn hulp moeten Carol en Doc een grote overval voor Benyon plegen. Wanneer de overval eindigt in een schietpartij met dodelijke slachtoffers, en zij tijdens hun vlucht ternauwernood aan allerlei hinderlagen weten te ontsnappen, lijkt alles erop dat de twee door iemand verraden zijn.

Net zoals het origineel steunt ook deze versie op een stoer scenario van regisseur/scenarist Walter Hill die in de nihilistische onderwereld een perfecte biotoop ontdekt voor zijn stevig gekruid relaas over verraad, overspel en bloederige afrekeningen. Basinger en Baldwin zijn opgejaagd wild nadat ze met een koffer geld de benen nemen, en hun vertolking is van die aard dat je nooit twijfelt aan hun gevoelens voor mekaar. Hun gewelddadige odyssee vindt ten slotte een logisch eindpunt in een afgeleefd motelletje aan de grens met Mexico. Daar groeit de finale shoot-out uit tot een magistraal geregisseerd slot. Wat mij betreft blijft dit Roger Donaldson beste film die misschien veel meer credit had gekregen was er niet het origineel met icoon McQueen. Zijn visuele mise-en-scene doet met deze film soms eventjes denken aan soortgelijke films van Walter Hill (48 Hrs., Johnny Handsome).


the_getaway_1994_blu-ray_pic01.jpgthe_getaway_1994_blu-ray_pic02.jpgthe_getaway_1994_blu-ray_pic03.jpg
© RTL Entertainment

In de nevenrollen zien we ook nog Michael Madsen die zijn naam als eeuwige slechterik nog maar eens in de verf had willen zetten. Daarnaast was er ook nog David Morse en Jennifer Tilly, alsook een heel klein rolletje van Philip Seymour Hoffman. The Getaway flopte aan de box-office en de pers was snoeihard voor deze prent. Ik heb er desondanks dit alles toch van genoten.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 20 januari 2015

1 Comment

  1. Gleny Boy

    Geen slechte actie thriller. Basinger heeft hiervoor nog een Razzie Award nominatie gekregen en vond haar nog het beste van de film.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *