A Most Wanted Man (2014) **½ Blu-ray review

Er zijn drie soorten van spionagefilms. Aan de ene kant heb je de (ont)spannende James Bond films, de slimme Tom Clancy-achtige films en compleet aan de andere kant van het spectrum heb je deze slaapverwekkende A Most Wanted Man (2014), misschien wel het ideale middel voor een goede nachtrust.

a_most_wanted_man_2014_blu-ray.jpg

Korte inhoud: A Most Wanted Man speelt zich af in Hamburg, waar een bijna dode man, half Tsjetsjeens-half Russisch (Grigoriy Dobrygin), op de vlucht is en terecht komt in de Islamitische gemeenschap van de stad. Hier zoekt de man naar hulp en probeert hij het fortuin van zijn overleden vader te bemachtigen. Hij komt in contact met een jonge vrouwelijke advocate (Rachel McAdams) en een Britse privé-bankier (Willem Dafoe). Ze worden ondertussen de hele tijd in de gaten gehouden door een Duitse spionneneenheid.

A Most Wanted Man werd geregisseerd door de Hollandse cineast Anton Corbijn (The American, Control), gebaseerd op de roman van John le Carré (The Tailor of Panama, The Constant Gardener, Tinker Tailor Soldier Spy). Gezien de vorige adaptaties van het werk van Carré toch wel geslaagde films had opgeleverd, waren mijn verwachtingen hoog gespannen. Maar bijna alles in deze prent stelt teleur. Het script van Andrew Bovell (Edge of Madness) is gewoon niet goed genoeg om de aandacht 2 uur lang vast te houden. Na een half uur heb je al zin om de film door te spoelen. Er zijn fans van het werk van Anton Corbijn, spijtig genoeg kan ik dat voor mezelf niet zeggen.

Maar ook de personages zijn allesbehalve interessant. Het hoofdpersonage gespeeld door de talentvolle Philip Seymour Hoffman – tevens één van zijn laatste films alvorens hij stierf aan een drug-overdosis – is een banaal figuur die ons de meest saaie kant van spionage laat zien. Vergeet de exotische locaties, de mooie femmes fatales, de martini’s of de Jason Bourne tactics; hier duiken we onder bij de bezwete bureaucraten die met hun stinkende sigaretten en naar alcohol ruikende adem in een veel te klein camionette de luistervink uithangen. Tevens, mocht Hoffman overleden zijn door een longontsteking, dan hadden ze de regisseur kunnen aanklagen, want in zo goed als elk shot zien we de acteur een sigaret opsteken. Het is tot in het belachelijke toe.

In het genre was er 9 jaar geleden de superieure spionage-thriller Das Leben Der Anderen (2006), maar hier had je op z’n minst boeiende personages. De film speelde zich ook af in Duitsland mét Duitse acteurs die Duits spraken. Hier heb je Hollywood acteurs die Engels praten met een bizar accent. De fake druipt er gewoon van af. Zelfs de talentvolle en Duitsprekende acteur Daniel Brühl moet Engels praten met een Duits accent, en dat voor een veredelde figurantenrol. Zelfs Rachel McAdams (pics) die hier iets van een tweede hoofdrol speelt, lijkt ook compleet verkeerd gecast voor de rol. Deze film is gewoon beneden het niveau van veel acteurs.


a_most_wanted_man_2014_blu-ray_pic01.jpga_most_wanted_man_2014_blu-ray_pic02.jpga_most_wanted_man_2014_blu-ray_pic03.jpg
© Entertainment One

Ook al is het personage van Philip Seymour Hoffman ietwat slaapverwekkend, zijn er momenten waar je toch kan genieten van zijn geweldig acteerwerk. Met een beter scenario en een regisseur die meer intrige en spanning kon brengen in het verhaal, had dit misschien wel een knappe afsluiter geweest van zijn carrière. Hij is in ieder geval het enige wat overeind blijft en het enige memorabele.

De DVD en Blu-ray van A Most Wanted Man is vanaf 28 januari 2015 beschikbaar. Geen audio-commentaar van de regisseur te bespeuren, maar wel een uitgebreide making of over de film en de auteur. Maar ook heel wat interviews met cast en crew.

rating


Beoordeling: 2.5 / 5

Recensie door op 1 februari 2015

 


*** A Most Wanted Man trailer ***

2 Comments

  1. Pieter-Jan

    Heb er nog wel van kunnen genieten, maar hoofdzakelijk door de aanwezigheid van Philip Seymour Hoffman, de accenten hebben me minder gestoord dan wel die wel heel bizarre filmcasting.

    Reply
  2. Vince

    Staat om mijn ’te zien’ lijstje. Trailer viel nog wel mee en ik hou wel van die trage spionage films.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *