Ethan Hawke als drone piloot in Good Kill met January Jones

Regisseur Andrew Niccol zal opnieuw gaan samenwerken met Ethan Hawke, nadat ze al eerder hadden samengewerkt op zijn debuutfilm Gattaca (1997)
en de Nicolasd Cage film Lord of War (2005). Vandaag is een nieuwe trailer uitgekomen van Good Kill (2014).

good_kill_2014_poster.jpg

Korte inhoud: Een voormalig straaljagerpiloot Thomas Egan (Ethan Hawke) uit Las Vegas is nu een piloot van een drone. Twaalf uur per dag vecht hij tegen de Taliban met een afstandsbediening, waarna hij naar huis gaat en de andere twaalf uur ruziet met zijn vrouw (January Jones) en kinderen. De piloot begint de missie echter in twijfel te trekken. Hij heeft het vermoeden dat hij meer terroristen creëert dan vermoordt.

Er valt in ieder geval veel te zeggen over deze nieuwe vorm van oorlogvoeren. Wanneer je de beelden bekijkt van “piloten” die een drone besturen, dan lijken ze wel een videogame te spelen. In principe zouden echte gamers waarschijnlijk ook beter geschikt zijn om die dingen te besturen. De keerzijde is dat het vernielen van gebouwen en/of doden van mensen niet zo heel veel verschillend is als de emotie die je voelt bij het spelen van een game. En zoiets kan wel problematisch zijn, om nog maar te zwijgen over het verhoogde risico op onschuldige slachtoffers. Ook voor de piloten is dat een compleet andere situatie. In principe zou een piloot de job kunnen uitoefen parttime op een boogscheut van zijn eigen woonst. Hoe betrokken ben je dan als soldaat in het oorlogsgebied?

De commandant van de basis wordt gespeeld door Bruce Greenwood en Ethan’s co-piloot wordt gespeeld door Zoë Kravitz. De muziek werd dan weer gecomponeerd door de Canadees Christophe Beck (The Hangover, Frozen, Edge of Tomorrow).

De trailer heeft dan weer heel wat problemen. Enerzijds zet hij niet meteen aan om de film te gaan zien. Anderzijds is er geen echte spanningsopbouw, de dialogen zijn niet allemaal even geslaagd, ik heb een hekel aan trailers die in stukken worden gehakt met pancartes, en ik krijg het op de heupen van promo-campagnes die een film verkopen met ‘From the Producers of’ wat in essentie NIKS wil zeggen. De beelden op zich zien er anders wel ‘ok’ uit. Toch denk ik dat het geen hoogvlieger zal worden. Niccol is al een paar jaartjes op zoek naar een nieuw Gattaca-succes, maar dat is er tot op heden niet van gekomen. Zijn laatste film The Host (2013) was toch maar een zware teleurstelling. Deze Good Kill zou ergens in 2015 bij ons moeten uitkomen, maar tot op heden nog geen exacte releasedatum.


*** Good Kill trailer ***


2 Comments

  1. Stibbe

    Track record van Niccol is niet zo goed, daarentegen die van Ethan Hunt is wel een stuk beter.

    Reply
  2. Jonathan

    January Jones kan niet acteren! Ik snap niet dat ze nog altijd filmrollen krijgt.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *