The Expendables 3 (2014) * Blu-ray review

Eigenlijk was ik al van bij het prille begin geen al te grote fan van The Expendables (2010). Het was niets meer dan een onbegrijpelijk en veel te lange cocktail van testosteron en buskruit met een gezelschap van has-been actiesterren én Jason Statham. En ook deze The Expendables 3 (2014) blijft een idioot wegwerpproduct. En gezien deze derde film ook niet meteen brokken heeft gemaakt aan de box-office (tevens de zwakste bioscooprecette van de reeks), vermoed ik dat The Expendables 4 wat vertraging zal oplopen.

the_expendables_3_2014_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Barney (Sylvester Stallone), Christmas (Jason Statham) en de rest van het team komen oog in oog te staan met Conrad Stonebanks (Mel Gibson), die jaren geleden samen met Barney de mede-oprichter was van ‘The Expendables’. Stonebanks is later een meedogenloze wapenhandelaar geworden waardoor Barney hem noodgedwongen heeft moeten doden, daar ging hij tenminste van uit. Stonebanks, die aan de dood ontsnapte, heeft het plan opgevat om een einde te maken aan het team van The Expendables. Barney heeft echter hele andere plannen.

De eerste film werd geregisseerd door Sylvester Stallone, Simon West kreeg de sequel voor zijn rekening, en voor de derde film werd Patrick Hughes (Red Hill) achter de camera gezet, de man die binnenkort The Raid remake zal maken. Eerst werd de regie aangeboden aan Mel Gibson, maar hij weigerde. Het resultaat is een soort 80’ties actiefilm die een beetje doet denken aan die Chuck Norris actievehikels – tevens een acteur die eigenlijk evengoed had kunnen meespelen – maar tot op heden wijselijk de boot heeft afgehouden. Een acteur die maar al te graag opnieuw op de voorgrond wou treden na het belastingontduiking-schandaal was Wesley Snipes, en hij had er zichtbaar zin in.

Maar iedereen lijkt te vallen voor de charmes van Stallone. Toch zijn er nog acteurs die zich niet willen vuil maken aan dit goedkoop vertier (ook al maken ze soms zelf bizarre filmkeuzes). Denk dan maar aan Steven Seagal, Kurt Russell, Dwayne Johnson of Kevin Costner. Ook Sigourney Weaver heeft zich kunnen afzetten van enige deelname, nadat Stallone haar vroeg zijn vrouw spelen in Expendables 3. Ook aan Jackie Chan werd gevraagd of hij niet wou meespelen, maar dat was voor hem enkel mogelijk indien hij een hoofdrol zou krijgen toebedeeld, iets wat Stallone dan weer niet zag zitten.

Naast Stallone heeft ook Creighton Rothenberger hier aan geschreven en die kennen we nog van dat ander actie-treinongeluk Olympus Has Fallen (2013), en binnenkort zal hij dat nog eens herhalen met een script voor London Has Fallen (2015), opnieuw met Gerard Butler, Aaron Eckhart en Morgan Freeman. Maar het is net aan het script waar Expendables 3 begint te sputteren. De nieuwigheid van de eerste film is eraf en zelfs het zelfbewuste campy kantje uit de sequel zijn weg, en we blijven over met een levenloos script die zichzelf net iets te ernstig neemt, ook al krijgen we een spervuur aan onnozele one-liners en tenenkrullende overacting van Mel Gibson en Wesley Snipes.

En dan heb je nog Antonio Banderas die de show steelt van Stallone en Harrison Ford die zijn paycheque van 750’000 dollar/dag kwam halen voor zijn vertolking. Bruce Willis was de eerste keuze maar hij vroeg met zijn 1 miljoen dollar per dag net iets teveel. Ook Arnold Schwarzenegger hebben ze opgetrommeld voor een kleine cameo-rol van geen belang. Hetzelfde kan gezegd worden van Jet Li. Hij staat op de posters, maar doet uiteindelijk amper mee. Neem je dan je publiek niet voor de gek? Maar wanneer in de film sprake is van een ontmoeting in Moskou, en je er bordjes ziet hangen van Bulgarije waar de film daadwerkelijk is opgenomen, dan weet je dat de prioriteiten voornamelijk van financiële aard waren en de rest er niet zo toe deed.


the_expendables_3_2014_pic01.jpgthe_expendables_3_2014_pic02.jpgthe_expendables_3_2014_pic03.jpg
the_expendables_3_2014_pic04.jpgthe_expendables_3_2014_pic05.jpgthe_expendables_3_2014_pic06.jpg
© Entertainment One

Het was duidelijk dat er hier een welbewust poging was een wind van vernieuwing in de franchise te blazen met een nieuwe en jongere crew die de oude garde zou moeten gaan vervangen (iedereen wist wel hoe een dergelijk verhaal zou uitdraaien), met zelfs een vrouwelijke oorlogsmachine vertolkt door de MMA vechter Ronda Rousey. Maar er is bij mijn weten geen enkele memorabele scène, laat staan een actie-scène die we al geen honderd keer hebben gezien in andere films. En voor een film die meer dan 2 uur duurt (zelfs 131 minuten in de uncut versie), is zoiets wel vervelend.

De DVD en Blu-ray van The Expendables 3 ligt vanaf 26 november 2014 in de winkelrekken. Zoals gezegd is er ook een 2-disc special extended edition beschikbaar waarop je de 131 minuten ‘uncut’ versie kan bekijken. Persoonlijk denk ik dat ijs zien smelten aan de Noordpool veel boeiender is dan deze catwalk van actie-veteranen. Maar misschien met de nodige alcohol in het bloed kan dit een te gekke film zijn. Laat het ons weten mocht dit het geval zijn.

rating


Beoordeling: 1 / 5

Recensie door op 30 november 2014

 


*** The Expendables 3 trailer ***

6 Comments

  1. Shifty

    Wel een beetje dwaas dat ze een Blu-ray uitbrengen zonder die uncut versie. Wie gaat nu in hemelsnaam meer willen betalen voor deze 2-disc versie??

    Reply
  2. Vince

    Ik heb er nog wel van genoten. Je moet het allemaal niet zo serieus nemen. Humor was wel sappig en Banderas was zeker wel een leuke aanwinst. De eindscene is wel leuk en spectaculair en daardoor komt alles wel op zijn pootjes.

    Reply
  3. Margot

    NOT my cup of tea.

    Reply
  4. quantum

    De eerste film was nog te doen, de rest slaat gewoon nergens op.

    Reply
  5. Remco

    Staat op de blu-ray of dvd alleen de extended cut versie of ook de gewone bioscoop versie?

    Reply
  6. Sick Puppy

    Staat er toch, enkel de special 2-disc edition heeft de uncut versie, de gewone DVD en Blu-ray is dus de bioscoopversie van 125 minuten.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *