Reasonable Doubt (2014) *½ Blu-ray review

Ik verteer ze op mijn nuchter maag die courtroom drama’s, maar dan eerder het soort dat geschreven is door kalibers als een John Grisham. Binnenkort is het trouwens uitkijken naar The Judge (2014). Ik was dan ook een beetje benieuwd naar de Blu-ray van Reasonable Doubt (2014), de nieuwe film van Peter Howitt, die voor deze prent blijkbaar de pseudoniem Peter P. Croudins had aangenomen. En waarom denk je dat iemand nu een andere naam zou gebruiken? De regisseur mag in ieder geval geen kwaad woord over de film zeggen, dus zullen we het misschien wel eens vernemen binnen een paar jaartjes.

reasonable_doubt_2014_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Na een fataal ongeluk, waarbij de dader is doorgereden, moet de plaatsvervangend hoofdofficier van justitie, Mitch Brockden (Dominic Cooper), de verdachte Clinton Davis (Samuel L. Jackson) vervolgen voor de misdaad die hij heeft begaan. Mitch probeert de zaak te verwerpen wat vanwege onvoldoende bewijs ook lukt. Echter, na het proces, realiseert Mitch zich dat hij een verkeerde beslissing heeft gemaakt. Bevangen door schuldgevoel gaat hij op zoek naar de man die hij heeft vrijgesproken.

Ik kon mijn teleurstelling nauwelijks wegsteken, en halverwege had ik zin de fast forward knop in te drukken. Het leek bij momenten wel op drie aan elkaar gesmolten verhalen uit een flikken serie die elk afzonderlijk niet goed genoeg waren voor verfilming. Het begint al met een personage waar je noch sympathie noch afgrijzen voor voelt. Dominic Cooper, die ons volledig koud laat, is nochtans verre van een slecht acteur. Blijkbaar staat hij toch wat op losse schroeven wanneer de regisseur er blijkbaar ook geen zin in had. Deels kan je dit ook toeschrijven aan het bizarre personage, die er geen probleem mee had om een vluchtmisdrijf te plegen, maar anderzijds zich wel schuldig voelt dat een verkeerde man zou opdraaien voor zijn fout. Een personage die uitblinkt in lafheid, maar dan op het einde een klopjacht gaat voeren naar een seriemoordenaar. Het verhaal raakt kant noch wal.

Ik wist nochtans dat ik op mijn hoede moest zijn voor films die net 90 minuten duren, en hier heb je er zo eentje. Alles is textbook-done-this-did-that materiaal die al zo voorspelbaar als irritant is. Er zit geen ambiguïteit in het verhaal, geen echte plottwist waar je van achterover valt. Alles is oersaai lijnrecht en niets van wat je te zien krijgt is nog maar een beetje geloofwaardig. Waar zit de spanning? De suspense ? De bitsige courtroom debatten? Laat staan de comic relief? Advocaten en ordediensten rakelen geruchten op en in één handomdraai worden ze aanzien als feiten aanzien. En van ‘doubt’ (om nog maar te zwijgen over ‘reasonable doubt’ ) is hier hoegenaamd geen sprake. Ik vermoed dat scenarist Peter A. Dowling net iets teveel naar Law & Order en Dexter heeft bekeken en de kern van het verhaal gaandeweg was vergeten. Spijtig genoeg is het maar een mager afkooksel van bovenvermelde series.


reasonable_doubt_2014_blu-ray_pic01.jpgreasonable_doubt_2014_blu-ray_pic02.jpg
© Dutch FilmWorks

Is er dan niets positiefs te vertellen over deze Blu-ray release? Ik kan er in ieder geval niet veel positiefs over zeggen, buiten misschien de fotografie van Brian Pearson die met een minuscuul budget van 8 miljoen dollar toch geen steken heeft laten vallen. Maar misschien vinden jullie deze prent wel ‘ok’. Spijtig dat er geen audio-commentaar werd opgenomen, want dan had misschien nog een beetje comic relief opgeleverd, met een regisseur die liever niet zijn echte naam op de affiche wou hebben.

rating


Beoordeling: 1.5 / 5

Recensie door op 28 oktober 2014

***Related Post***
07/12/2013: Een nieuw courtroom drama met Reasonable Doubt

 


*** Reasonable Doubt trailer ***

2 Comments

  1. Brix

    Eigenlijk heb je de gehele film al gezien na het bekijken van de trailer…en neen, het spreekt me niet aan.

    Reply
  2. Siska

    Wat hebben die trailers toch om het ganse verhaal te spoilen.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *