The Railway Man (2014) *** Blu-ray review

De film is een beetje onder onze radar gevallen maar The Railway Man (2013) van Jonathan Teplitzky is een facet uit de geschiedenis van de 2de W.O. die we misschien te weinig kennen; met name de Japanse werkkampen waar gevangenen – net als in de concentratiekampen van de Nazi’s – een ware hel ondergingen.

the_railway_man_2013_blu-ray.jpg

Korte inhoud: We volgen het waargebeurde verhaal van de Schotse luitenant Eric Lomax (Colin Firth / Jeremy Irvine) die tijdens de 2de Wereldoorlog door de Japanners in Singapore gevangen genomen werd. Hij werd naar een kamp in Thailand gestuurd waar hij werd onderworpen aan verschrikkelijke folteringen, en gedwongen werd om mee te bouwen aan de beruchte brug over de rivier de Kwai. Jaren later lijdt hij nog steeds aan een posttraumatische stressstoornis. Met de ontmoeting van zijn tweede vrouw, Patricia Wallace (Nicole Kidman) probeert hij zijn leven terug op de sporen te krijgen, maar regelmatig ontsporen zijn emoties. Finlay (Stellan Skarsgård), een vriend en ex-gedetineerde van het kamp brengt het nieuws dan de beul van het kamp, Takashi Nagase (Tanroh Ishida / Hiroyuki Sanada), nog steeds in leven is en rondleidingen geeft aan toeristen in het bewuste kamp. Lomax beslist om de Japanse officier te confronteren.

Het verhaal is gebaseerd op het boek die Eric Lomax schreef, en werd in scenario-vorm gegoten door Frank Cottrell Boyce en Andy Paterson (The Girl with the Pearl Earring, Beyond the Sea). Het interessante aan deze prent is dat het de gevolgen van oorlogs-trauma’s in beeld brengt op langere termijn. Films als The Deer Hunter (1978) of First Blood (1982) focussen meestal op getraumatiseerde soldaten die net zijn teruggekeerd uit oorlogsgebied. In The Railway Man zien we een personage die nog steeds worstelt met problemen jaren na zijn terugkeer.

Het minpunt is misschien de wat houterige regie van Teplitzky, die er nauwelijks in slaagt om dit confronterende verhaal op een efficiënte manier in beeld te brengen. Er is ook weinig chemistry tussen Kidman en Firth, en hun relatie komt bijzonder artificieel over. En het lag niet aan het met botox ingespoten gezicht van de Australische actrice. Het pluspunt is de historische accuraatheid van het verhaal, ook al heb ik mijn twijfels over de eind-scènes. Ik weet dat Lomax en zijn beul uiteindelijk nog een vriendschapsband hebben gehad, maar de manier waarom het contact gebeurt lijkt mij iets teveel in scène gezet voor dramatisch effect, maar weinig plausibel. De theatraliteit is op dit ogenblik pijnlijk voelbaar.


the_railway_man_2013_blu-ray_pic03.jpgthe_railway_man_2013_blu-ray_pic01.jpgthe_railway_man_2013_blu-ray_pic02.jpg
© Entertainment One

De DVD en Blu-ray van The Railway Man is deze week op 3 september 2014 beschikbaar met als extraatjes heel wat interviews met cast en crew. Een film die je hoe dan ook niet koud zal laten, en een iets grimmiger beeld schets van datgene wat we eerder zagen in Merry Christmas Mr. Lawrence (1983) en The Bridge on the River Kwai (1957). Maar uiteindelijk is het die laatste film van regisseur David Lean die toch een betere film is.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 2 oktober 2014

*** The Railway Man trailer ***

3 Comments

  1. Margot

    Nog niet van gehoord. Lijkt wel interessant.

    Reply
  2. Peter P.

    Een gedenkwaardige film die redelijk wat indruk op me maakte. Het is geen “Bridge on the river Kwai” maar slaagt er toch in om een realistisch beeld te scheppen over de gevangenen in Japan die in mensonwaardige omstandigheden leefden.

    Reply
  3. Steven

    Er zit inderdaad weinig ritme in de film, maar wel geen slechte film. Ik wist trouwens niet dat ‘waterboarding’ toen al een folterpraktijk was.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *