House of Cards: seizoen 1 op Blu-ray en DVD

Over het leven in en rond het Witte Huis zijn al heel wat scenario’s geschreven, gaande van films (White House Down, Olympus Has Fallen, …) tot series (The West Wing, Scandal, …). Ik stond dus niet meteen te springen om nog maar eens een nieuw politiek drama aan te snijden met “House of Cards”, de Amerikaanse remake van een 23 jaar oude Britse televisieserie. Maar toen ik vernam dat de serie was gemaakt door David Fincher, één van mijn favoriete regisseurs, heb ik deze toch een kans gegeven.

house_of_cards_blu-ray_cover.jpg

Resultaat, de serie vloog meteen in mijn All Time Top 50 Best Tv-Series! De serie werd geschreven door Beau Willimon, die ook al het scenario schreef van The Ides of March (2011) met George Clooney en Ryan Gosling.

Korte inhoud: Het eerste seizoen van House of Cards begint heel sterk, met Democratisch congreslid Francis Underwood (Kevin Spacey) uit Zuid-Carolina, die met een meedogenloos pragmatisme een gewonde hond met de blote handen uit zijn lijden brengt. Ditalles gebeurt terwijl hij de camera aankijkt en toegeeft dat je soms onaangename dingen hoort te doen als het nodig blijkt te zijn. Na het veiligstellen van de verkiezing van president Garrett Walker (Michael Gill), kijkt hij uit naar de benoeming tot minister van Buitenlandse Zaken. Maar hij wordt tot zijn grote ongenoegen aan de kant gezet. Stafchef Linda Vasquez vertelt Underwood dat de president wil dat hij zijn programma gaat verdedigen in het Congres. Ziedend van woede probeert hij zijn emoties onder controle te houden en presenteert zichzelf aan loyale soldaat van de president. In werkelijkheid zet Underwood alles in het werk om het laken van de macht naar zich toe te trekken en een postje te behalen in het kabinet. Daarvoor heeft hij pionnen nodig die hij kan manipuleren.

Maar ook zijn vrouw Claire (Robin Wright) heeft een onuitputtelijke honger naar macht, maar dan op een ander speelveld. Via de weg van liefdadigheid probeert ze een netwerk uit te bouwen van macht en invloed, waarvan de uiteindelijke bedoeling nog onbekend blijft. Haar initiële doel is om de voetafdruk van haar organisatie te vergroten en op het internationale podium op te treden. Ze beslist daarom om haar steun te verlenen aan een waterontginning-project met als doel zuiver water op te halen. Een beslissing die meteen twijfels zaait bij haar office manager, die plots de opdracht krijgt 18 werknemers te ontslaan. Op het einde van de rit wordt ze zelf aan de deur gezet en trekt Claire een expert aan, Gillian Cole (Sandrine Holt). Het is meteen duidelijk dat Claire al even koelbloedig en pragmatisch is als haar man.


house_of_cards_season_1_pic01.jpghouse_of_cards_season_1_pic02.jpghouse_of_cards_season_1_pic03.jpg
© Sony Pictures Home Entertainment

De relatie tussen Francis en Claire is bijzonder complex. Beiden lijken trouwe bondgenoten te zijn, maar toch zijn er geen romantische uitwisselingen tussen elkaar. Francis lijkt ook gefascineerd door een jonge journaliste gespeeld door Kate Mara (pics). Maar elk nevenpersonage lijkt een eigen parcours te volgen. Neem nu Peter Russo (Corey Stoll), een van de pionnen van Underwood, lijkt ook ambities te hebben om hogerop te geraken maar zit met een immens seks-, drank- en drugprobleem. Stuk voor stuk boeiende personages, dat staat buiten kijf. Uiteraard moet je er de eerste episodes wel je kopje bij houden om alle karakters uit mekaar te houden.

Wat opvalt is dat de serie er heel gesofistikeerd uitziet, zowel het stylisme, de muziek van Jeff Beal en zeker ook de sfeervolle low-light fotografie opgenomen met de 5k Red Epic gekoppeld aan de peperdure Zeiss Master Prime lenzen. Op de Blu-ray, die vanaf 23 juli 2014 te verkrijgen is, vinden jullie naast de 13 episodes ook nog wat extraatjes en recaps. Een serie om niet te missen!


*** House of Cards season 1 trailer ***

***Related Posts***
01/07/2015: House of Cards season 3
06/08/2014: House of Cards season 2

3 Comments

  1. MescaLiene

    Goed geschreven, intelligent en snel. Het acteerwerk is fantastisch. Personages zijn multi-dimensionaal en bijzonder goed gecast. Ik vind mezelf nog het meest geïntrigeerd door de ontwikkelingen van Claire gespeeld door Robin Wright. Kevin Spacey is zo intens en zijn intensiteit zuigt je meteen in het verhaal. Is elke cent waard.

    Reply
  2. Julie

    Zelfde politieke intrige als in The West Wing maar allemaal iets meer a-moreel. Lijkt er wel op of iedereen een verborgen agenda heeft. Leuke sfeer en knappe verhaalstijl met die kleine camera-blikken.

    Reply
  3. Gleny Boy

    Spijtig dat ze die niet bij ons op tv spelen. Hier zenden ze liever crappy Vlaamse series uit of goedkopen brol uit Australië en Groot-Brittannië.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *