Predestination (2014) ***½ Blu-ray review

Ethan Hawke duikt de laatste jaren op in uiteenlopende filmgenre. Predestination (2014) van de Spierig broers Michael en Peter, is een soort Looper (2012) geworden. De trailer sprak me al aan en de film kon me ook bekoren, ook al had ik ook wel iets van een déjà-vu gevoel.

predestination_2014_poster.jpg

Korte inhoud: Via verschillende tijdreizen probeert een ’temporal agent’ (Ethan Hawke) van een geheime overheidsorganisatie zijn carrière bij de ordediensten voor eeuwig te garanderen. Bij zijn laatste opdracht moet de agent zijn jongere zelve aanwerven, terwijl hij die ene crimineel die hem gedurende zijn hele loopbaan te snel af is moet zien op te sporen.

In de rollen zien we ondermeer Sarah Snook, Noah Taylor, Christopher Kirby en Freya Stafford. Dit is ondertussen de 3de film van de Australische Spierig broers, die hun carrière begonnen met een valse start genaamd Undead (2003), maar zich nadien hebben herpakt met het niet onaardige Daybreakers (2009), ook al met Ethan Hawke. Benieuwd of ze de stijgende lijn kunnen behouden met deze science-fiction thriller. Ze maken in ieder geval onconventionele films en lijken hun projecten wel goed uit te kiezen.

Films met tijdreizen staan vaak op losse schroeven, maar deze Predestination houdt wel steek. De film is zelfs beter dan de vorige samenwerking tussen Hawke en de regisseur-broers, met name de vampierenprent Daybreakers (2009). De angst wordt er ook goed ingehouden met Noah Taylor als de ondoorgrondelijke Mr Robertson, die alles in het oog houdt, en misschien zelf manipuleert.

Het verhaal is gebaseerd op een kortverhaal van Robert A. Heinlein uit 1959, en zijn verste sprong is naar het jaar 1993, ook al blijft de film bijzonder fantasierijk. Ethan Hawke en de Australische nieuwkomer Sarah Snook vertolken hun rol voortreffelijk en weten perfect deze knoestige verhaallijn te verankeren. Ethan is tevens geknipt voor dergelijke sci-fi actiefilms; hij staat zijn mannetje in vuurgevechten, maar kan ook overweg met stille en emotionele scènes. Toch had ik de indruk dat het meer draait rond het personage van Snook en het karakter met Hawke meer naar de achtergrond werd verdrongen. Gaandeweg besef je dat elke gebeurtenis een dubbele betekenis heeft en alles aan mekaar verbonden is. En dat is misschien het enige minpuntje. Alles zit zo aan mekaar geplakt dat je voor geen moment even op adem kan komen. Anderzijds heb je na een half uurtje de plot wel door, maar gelukkig moet de film het niet hebben van zijn Shyamalan-plottwists.


predestination_2014_pic01.jpgpredestination_2014_pic02.jpgpredestination_2014_pic03.jpg
predestination_2014_pic04.jpgpredestination_2014_pic05.jpgpredestination_2014_pic06.jpg
© Sony Pictures Home Entertainment

Zonder veel weg te geven van de plot kan ik vertellen dat Predestination een grote entertainment waarde heeft en enorm efficiënt in zijn constructie en de mengeling van verschillende genres. Het is tegelijkertijd een thriller, actiefilm, sci-fi prent, time-travel romance, en nog veel meer. Met zijn relatief klein productiebudget ziet alles er technisch afgelikt uit, en zijn de visuele effecten van een redelijk niveau. Ook de sfeervolle Hans Zimmer-stijl score door co-regisseur Peter Spierig is een schot in de roos. Spijtig genoeg lijkt deze film zich moeilijk te verkopen. Terwijl de film bij ons op 10 december 2014 op Blu-ray en DVD uitkomt, moet de film nog uitkomen in de bioscoop in de States (op 9 januari 2015).

De extraatjes op de Blu-ray zijn echt wel de moeite met ongeveer één uur aan making-off beeldmateriaal. Er staan tevens ook een aantal bloopers op de schijf en audiocommentaar van cast en crew. Het zou wel eens kunnen dat deze prent mijn top 10 van Beste Films van 2014 haalt.


*** Predestination trailer ***

2 Comments

  1. Thibaut

    Eigenlijk heeft Looper (en zelfs Continuum) deze film gekopieerd, of eerder het varhaal waarop de film gebaseerd is, ‘All You Zombies’. Dit verhaal werd in 1958 gepubliceerd.

    Reply
  2. Daan

    Vond het nog wel een ‘ok’ film, enkel het einde heeft me wat teleurgesteld. Vond ik wel beter dan Looper.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *