Out of The Furnace (2013) **½ Blu-ray review

Ik had Out of The Furnace (2013) gemist zowel tijdens de pers- als de gewone bioscooprelease, maar met de Blu-ray release vorige week heb ik deze prent alsnog kunnen bekijken. Ik had hierover al een artikel geschreven over een miljoenen rechtszaak tegen de makers, omdat zij een bepaalde familie in een slecht daglicht zouden geplaatst hebben. De klacht werd in mei van dit jaar ook verworpen door een federale rechter in New Jersey.

out_of_the_furnace_2013_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Russell (Christian Bale) en zijn jongere broer Rodney (Casey Affleck) wonen in Braddock, een dorpje gelegen in de economisch verpauperde Rust Belt in het noorden van Amerika. Russell is de noeste werker van de twee, die net als zijn pa tevreden is met zijn leven als fabrieksarbeider. Rodney daarentegen, als militair geplaagd door oorlogstrauma’s, probeert rond te komen van gokgeld en prijzengeld dat hij wint met illegale boksgevechten. Hij werkt zich in de schulden en komt uit noodzaak in contact met een groep rednecks uit het berggebied dat boven Braddock ligt. Zij hebben hun eigen wetten en regels. John Petty, de manager van Rodney zit financieel in het rood tegenover ringleider Harlan DeGroat (Woody Harrelson), en na veel aandringen van Rodney kan hij een gevecht regelen waarbij zijn schuld vereffend kan worden.

Out of the Furnace is eigenlijk een beetje van een teleurstelling, en dit met name door het weinig ambitieuze scenario en dit ondanks het aanwezige acteertalent voor de camera. Regisseur Scott Cooper (Crazy Heart) had nochtans de bedoeling een sterk drama te maken in de stijl van The Fighter (2010) van David O. Russell, maar zijn script die hij samen schreef met debuutscenarist Brad Ingelsby blinkt uit in middelmatigheid en leegte. En als kijker wou ik deze prent goed vinden, maar het verhaal is allesbehalve origineel of uitdagend. Het doorloopt elke voorspelbare plotwending zonder af te wijken van de norm. Het resultaat is zowel smaakloos als banaal.

Het meest overtuigende aan deze prent is niet zozeer het acteerwerk, dan wel zijn sfeer die alles heel tastbaar maakt. De locaties voelen echt aan en het feit dat er werd opgenomen in deze buurten heb je meteen een gevoel van authenticiteit. Vergelijk het een beetje met de begin en eind-scènes in The Deer Hunter (1978) waar het menselijk drama zich afspeelde in de arbeiderswijken van Cleveland, Ohio. Deze prent speelt zich af in Braddock, Pennsylvania, een kleine stad die meteen een belangrijke rol begint te spelen in het verhaal. En misschien ontkracht het ietwat pulpy misdaadverhaaltje een beetje de sfeer.


out_of_the_furnace_2013_blu-ray_pic02.jpgout_of_the_furnace_2013_blu-ray_pic01.jpgout_of_the_furnace_2013_blu-ray_pic03.jpg
© Film1

Ook al weet je van Bale, Shepard en Dafoe dat ze elk stevige karakterrollen weten neer te zetten die naadloos aansluiten bij de leefwereld van de inwoners van Braddock, maar hun vertolking blijft – geheel te wijten aan het script – toch wat op de vlakte. De acteur die een beetje uit zijn comfort-zone lijkt te stappen is Casey Affleck. In plaats van een stille ingetogen figuur waaraan we stilaan gewend waren, vertolkt hij nu een vechtersbaasje met opvliegend temperament. Of hij nu de perfecte acteur is voor deze rol laat ik in het midden. Zoe Saldana en Forest Whitaker brengen letterlijk wat kleur in deze blanke bedoening, maar hebben te weinig screentime om hun stempel te kunnen zetten op het verhaal.

En er is nog een vergelijking met The Deer Hunter, namelijk het hoofdpersonage die een gewetensonderzoek doorgaat terwijl hij een hert in zijn vizier van zijn geweer neemt. Nu heeft deze scène in de film met Robert De Niro verschillende grondlagen, en is het niet alleen een verwijzing naar zijn levensmotto maar ook naar het meedogenloze lot (“one shot”) die hem te wachten staat. In Out of the Furnace zit ook zo’n scène, maar er is nergens een parallel te trekken naar het verhaal. Net zoals veel zaken in deze prent lijkt het erop dat de film diepgang wil brengen, maar het speelt zich allemaal af op de oppervlakte. De Blu-ray en DVD van de film ligt al vanaf 27 juni 2014 in de winkelrekken, met wat behind the scenes materiaal en commentaar van de regisseur.

rating


Beoordeling: 2.5 / 5

Recensie door op 1 juli 2014

***Related Post***
27/12/2013: Out of The Furnace heeft $50 miljoen rechtszaak aan zijn been
19/11/2009: Crazy Heart van Scott Cooper lijkt Oscar-materiaal

 


*** Out of the Furnace trailer ***

3 Comments

  1. Roxanne

    Is wel één vande mindere films van Christian Bale. Had er meer van verwacht.

    Reply
  2. krissy

    Meest teleurstellende einde van een film die ik heb gezien in de laatste 2 jaar. Ik had de indruk dat ze plots geen tijd (of geld) meer hadden voor een grote finale, en dan kwamen ze met dit. Mooie cast, maar de inhoud ontbreekt.

    Reply
  3. Boyo

    Die film is me ook niet echt bijgebleven, had er gewoon meer van verwacht.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *