If I Stay (2014) **½ Blu-ray review

Volgende week komt de young-adult film If I Stay (2014) van R.J. Cutler uit op DVD en Blu-ray. Een film die we hier compleet hebben gemist tijdens zijn bioscoop release. Maar uiteindelijk zijn dit films die je nog best in de beslotenheid van je eigen huis bekijkt op een druilerige zondag.

chloe grace moretz,if i stay,shauna cross,rj cutler,mireille enos,liana liberato,jamie blackley,lauren lee smith

Korte inhoud: Het verhaal volgt de 17-jarige Mia (Chloë Grace Moretz) die in de nasleep van een catastrofisch auto-ongeval met haar familie in een coma is gevallen. Mia heeft een out-of-body ervaring en is getuige van vrienden en familie die zich verzamelen in het ziekenhuis rond het ziekenbed. Mia ziet haar herinneringen voor haar ogen flitsen als ze komt te beseffen dat ze een keuze moet maken tussen wakker te worden en een veel moeilijker leven te leiden dan dat ze ooit had verwacht, of om weg te glippen uit dit wereldse bestaan en vreedzaam te sterven.

De carrière van Chloë Grace Moretz ging toch niet meteen de goede kant uit met films als Carrie (2013), Kick-Ass 2 (2013) en Dark Shadows (2012). Stuk voor stuk films die niet echt goed zijn, maar ook aan de box-office niet hebben kunnen overtuigen. Nochtans heeft Chloë wel voldoende acteertalent, ook al wordt ze heel vaak verkeerd gecast, zoals bijvoorbeeld in het recente The Equalizer (2014) waar ze allesbehalve een geloofwaardig tiener-hoertje had neergezet.

If I Stay is gebaseerd op de young-adult roman van Gayle Forman. Naar verluidt geen slecht boek, maar heb het zelf nog niet gelezen. De film is in ieder geval geen hoogvlieger. De bedoeling was waarschijnlijk om een soort tearjerker te maken, maar dat is dan niet zo goed gelukt. Het feit dat een iemand in coma, op de rand van de dood, zomaar uit eigen wil kan beslissen uit haar eigen coma te komen is toch wel een beetje van een slag in het gezicht van alle kijkers die mensen hebben verloren in een coma. Maar dit even terzijde. Het is uiteindelijk een prent die waarschijnlijk nog het meest bestemd is voor 12 tot 14 jarige meisjes en is het allemaal vrij onschuldig.

In de casting zien we ondermeer Mireille Enos (World War Z), Liana Liberato, Jamie Blackley en Lauren Lee Smith. Chloë heeft de casting gewonnen van Dakota Fanning en Emily Browning, die ook in aanmerking kwamen voor de rol.

Het script komt van Shauna Cross (Whip It) en de regie is in handen van documentaire-maker R.J. Cutler die meteen zijn eerste belangrijke langspeelfilm mocht regisseren. Niet meteen twee namen waar je meteen wild van wordt. Catherine Hardwicke (Twilight, Thirteen) had de film moeten regisseren maar werd vervangen door de Braziliaanse cineast Heitor Dhalia omdat Hardwicke toen meer interesse had om de commerciële teen-horror Red Riding Hood (2011) te regisseren. Ook Heitor Dhalia verliet het project.


if_i_stay_2014_blu-ray_pic01.jpgif_i_stay_2014_blu-ray_pic02.jpgif_i_stay_2014_blu-ray_pic03.jpg
© Warner Home Video

Op de Blu-ray staan wel een hele zooi extraatjes, van de audio-commentaar van de regisseur tot een aantal verwijderde scènes, een videoclip, een blik op de muziek van de film en nog wat trailers en stills. If I Stay is geen slechte film, maar het is het soort melodrama’s die op geen enkel moment indruk kan maken.

rating


Beoordeling: 2.5 / 5

Recensie door op 9 januari 2015

 


*** If I Stay trailer ***

3 Comments

  1. janaïka

    Lees het boek Natalie !!!

    Reply
  2. Gleny Boy

    Met muziek kan je heel veel emotie losweken. Met de gebruikte muziek kan je elke trailer wel emotioneel maken. Say Something is er misschien wel een beetje over.

    Reply
  3. Noa

    @Janaika: Ik ben er nog niet uit, want ik moet nog veel boeken lezen.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *