Oliver Stone maakt Edward Snowden biopic

Het stond een beetje in de sterren geschreven dat we binnenkort een Edward Snowden biopic zouden krijgen. De verrassing is dat regisseur Oliver Stone aan het roer zou komen. De controversiële filmmaker schopt graag nog wel eens tegen de schenen van het staatsbestel en met dit verhaal krijgt hij zelfs een open-doel-kans want datgene wat Snowden had gelekt, stinkt een uur in de wind.

oliver stone,edward snowden,nsa,julian assange,moritz borman

Het was The Guardian die met het nieuws voor de dag kwam. Stone heeft hiervoor de rechten opgekocht van The Snowden Files: The Inside Story of the World’s Most Wanted Man, geschreven door journalist Luke Harding. De filmmaker wil de film zelf regisseren en is al begonnen met het schrijven van een scenario, de productie zou in handen zijn van Moritz Borman. Harding en andere journalisten van The Guardian zouden als consultanten betrokken zijn bij de productie.

Het is bekend dat de regisseur van JFK, Platoon en Natural Born Killers wel een boontje heeft voor Snowden en hem zelfs als ‘held’ heeft bestempeld. Op het Filmfestival van Tsjechië zei hij nog het volgende: “Het is een schande dat Obama meer bezig is met de jacht op Snowden dan met de hervorming van deze George Bush-afluister praktijken.”

En Stone ging zelf nog een stap verder: “Voor mij is Snowden een held omdat hij geheimen onthulde die we allemaal moesten weten, dat de Verenigde Staten op systematische wijze ons 4de Amendement met de voeten heeft betreden. Hij moet worden toegejuicht en asiel worden aangebonden. Maar hij heeft geen plaats om te schuilen, gezien de Verenigde Staten intimidatie-technieken toepast op alle landen.” De regisseur trok ook een parallel met de Wiki-Leals oprichter: “Julian Assange deed heel veel voor de vrije meningsuiting. En vandaag is hij slachtoffer van misbruikers van dat concept.”

In een recent interview zei Stone dat dit project één van de meest fascinerende verhalen was van ons tijdperk. Het zou een ware uitdaging zijn maar hij is tevreden dat The Guardian zijn schouders onder het project heeft gezet. The Guardian‘s EIC, Alan Rusbridger beantwoorde de liefde en zei dat hij verheugd was te werken met Oliover Stone en Moritz Borman. Nu is het afwachten wie de rol van Edward Snowden zal vertolken. Misschien een Jesse Eisenberg of Andrew Garfield.

2 Comments

  1. Boyo

    Liever geen Jesse Eisenberg, die speelt altijd op dezelfde emotieloze manier. Dan nog liever Garfield.

    Reply
  2. Madila

    Fifth Estate part 2 dus.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *