OldBoy (2013) ** Blu-ray review

Al sinds 2008 waren er plannen voor een remake van Old Boy (2004) van Chan-Wook Park. In eerste instantie was Will Smith verbonden aan het project in een mogelijke regie van Steven Spielberg, maar daar is uiteindelijk niets van gekomen na een rechtzaak over de rechten van de film. Nadien waren Christian Bale, Colin Firth, Daniel Craig en Clive Owen gecontacteerd voor een mogelijke hoofdrol, maar elk van hen wees het Oldboy (2013) project af. Uiteindelijk heeft Spike Lee de draad opgepikt met Josh Brolin als hoofdacteur.

oldboy_2013_blu-ray.jpg

Korte inhoud: De reclameman Joe Doucett (Josh Brolin) wordt ontvoerd en gegijzeld voor 20 jaar in eenzame opsluiting. Zijn enige contact met de buitenwereld en tevens ook met zijn dochter is de televisie in zijn kamer. Wanneer hij op onverklaarbare wijze wordt losgelaten, begint hij aan een obsessieve missie om te ontdekken wie zijn straf heeft opgezet. Maar zijn onderzoek leidt alleen maar naar een web van samenzweringen en kwellingen. Hij wordt er bijgestaan door Marie Sebastian (Elizabeth Olsen) en komt op het spoor van Chaney, de huisbewaarder van het pand waar hij al die jaren in verbleef alsook met de opdrachtgever Adrian (Sharlto Copley) en zijn rechterhand Haeng-Bok (Pom Klementieff).

Net zoals bij heel wat fimlproducties de laatste tijd is hier ook een conflict geweest tussen de studio en de regisseur ivm de final cut. De versie van Spike Lee duurde zowat 3 uur terwijl de bioscoopversie werd ingekort naar 100 minuten. Dat is 1uur en 20 minuten van knipwerk. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat het resultaat bij momenten heel gefragmenteerd aanvoelt en nooit die dramatische en emotionele rollercoaster is als de originele Zuid-Koreaanse prent. En bijgevolg schiet deze prent tekort op zoveel vlakken, ondanks het aanwezige acteertalent. SHet was dan ook een beetje van een teleurstelling dat de huidige Blu-ray release enkel de 100 minuten versie in de aanbieding heeft en ik vraag me af of ze überhaupt ooit de versie van Lee zullen uitbrengen?

Stond iemand te wachten op de remake van deze cult klassieker? Gezien zijn perverse aard kan zoiets nooit als mainstream film verkocht worden. Maar het is een Amerikaanse reflex die ervan uit gaat dat Amerikanen geen buitenlandse films bekijken omwille van het taalverschil en dat er bijgevolg een markt is voor remakes van buitenlandse filmproducties. In het geval van deze Oldboy remake heeft het wel anders uitgepakt. Deze Spike Lee film heeft wereldwijd nog geen 5 miljoen opgebracht, en dit met een productiebudget van 30 miljoen dollar, wat hem meteen een plaats oplevert in de Top 10 Worst Flops of 2013. Ik denk tevens de zwaarste flop in de gehele carrière van de cineast. Let trouwens ook op het feit dat er ‘a Spike Lee film’ staat op de poster in plaats van ‘a Spike Lee joint’, want ook wel wijst op het feit dat de regisseur zich hiervan een beetje wil distantiëren. Dat de cineast bovendien nog eens een Twitter-rel ontketende, kwam deze OldBoyook al niet ten goede.


oldboy_2013_sharlto_copley.jpgoldboy_2013_pom_klementieff.jpgoldboy_2013_samuel_l_jackson.jpg
© Paradiso Home Entertainment

Los van het script van Mark Protosevich die heel dicht bij de oorspronkelijke manga aanleunt, is het duidelijk van bij de eerste minuten dat Spike Lee – hoe talentvol hij ook moge zijn – niet de geschikte regisseur is voor deze remake, zelfs een Steven Spielberg is niet de ideale figuur om het materiaal voor een Amerikaanse publiek te vertalen. Een Tarantino, Cronenbergh of een Brian De Palma daarentegen zouden waarschijnlijk een betere film hebben afgeleverd. En dat heeft niets te maken met het aanwezige geweld. Deze versie is wat mij betreft zelf een stuk meer gewelddadig dan de originele prent. Toch moet ik toegeven dat de aanvals-scène van Joe in de garage veel beter werkt dan in de originele film. De choreografie is iets beter uitgewerkt en de toon is ook iets minder video-game en neigt iets meer naar de zwarte humor, zeker wanneer hij op het einde voor zijn moeite toch nog bedankt wordt met een mes in de rug.

Mijn grootste ergernis is dat ik voor geen seconde geloof in de relatie tussen Marie en Joe en bijgevolg is de gehele clou naar het einde voor een groot stuk afgezwakt. En ja, ik wil hem nog het voordeel van de twijfel geven dat deze relatie werd geamputeerd aan de montage-tafel. Dit hebben gezegd had Park met zijn film slechts 20 minuten meer screeningstijd en zijn verhoudingen tussen de karakters zaten beter. Ik kan begrijpen dat een studio weigerachtig staat tegenover geweld-epos van 3 uur, maar het zou me verbazen dat ze een 2 uur durende prent zouden weigeren wanneer de relaties veel beter tot uiting komen. Brolin was ook niet in zijn element en levert hier één van zijn zwakste acteerprestaties van de laatste 10 jaar. Samuel L. Jackson speelt zijn typetje en Sharlto Copley is dan weer iets te cliché in beeld gezet, ontdaan van elke menselijkheid, dat je moeite hebt om te geloven in zijn motivaties.

De DVD en Blu-ray van OldBoy is beschikbaar vanaf 5 juni 2014, zonder bonussen of een director’s cut. En gezien de wat tegenvallende opkomst denk ik niet dat er spoedig een andere editie zal uitkomen.

rating


Beoordeling: 2 / 5

Recensie door op 12 mei 2013

 


*** OldBoy (2013) red band trailer ***

2 Comments

  1. Boyo

    Mijn probleem met de film is dat je nooit echt die 20 jaar ziet voorbijgaan en je nooit de impact voelt op de emotionele toestand van de het hoofdpersonage. Ook de slechterik is iets teveel aangedikt. Origineel is zovele malen beter.

    Reply
  2. Thibaut

    Nutteloze remake en een verspilling van energie en talent. Spike Lee had beter moeten weten.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *