We zijn nog niet klaar voor een R-rated filmversie van Batman

Net zoals de meeste onder jullie ben ik echt wel benieuwd naar de aanpak van het Batman personage door Zack Snyder. We hadden de gotische comic Batman met Tim Burton, de hedendaagse, duistere en gesofistikeerde Batman uit de Christopher Nolan films, en na het zien van Man of Steel (2013) weet je zo niet meteen welke stijl we uiteindelijk kunnen verwachten. Eigenlijk kunnen we niet spreken van een meer ontspannende en zonnige aanpak zoals bij The Avengers en oorspronkelijke Christopher Reeve Superman films, of eerder de grimmige en duistere aanpak zoals bij The Dark Knight trilogie. Uiteindelijk neigde de film vooral naar de tweede categorie, gezien de humor tot het strikte minimum was beperkt. Maar ook al was Nolan producer, was het toch duidelijk een stilistische Zack Snyder film, ook al bestond de film uit 3 delen: dungeons & dragons begin / interessante benadering van de man van staal / over-the-top smash & bang actie-sequentie.


all_star_batman_and_robin_the_boy_wonder_pic03.jpgall_star_batman_and_robin_the_boy_wonder_pic02.jpg
Comic from Frank Miller and Klaus Janson © Artwork courtesy of DC Comics

Zack Snyder heeft niet dezelfde gevoeligheden zoals Nolan, en alles zit hem in de stilistische aanpak van een verhaal, waarbij de inhoud soms op de achtergrond belandt, soms met overtuiging zoals bij Watchmen (2009), maar soms compleet van de pot gerukt, zoals Sucker Punch (2011). Het grootste gevaar is dat de personages in vele gevallen bijzonder weinig indruk maken. Het was een stoutmoedige zet om een Brit te casten als Superman, maar Henry Cavill is geen Christopher Reeve. Hij is misschien wel een betere acteur dan Brandon Routh, maar is net iets te glad uitgestreken om indruk te maken. En met de glad uitgestreken casting van Ben Affleck vrees ik voor een gelijkaardige steriele stijl-aanpak, ontdaan van elke persoonlijkheid.

Nochtans heeft Batman in de comic-wereld verschillende gezichten gehad, en wacht ik nog steeds op een meer gestoorde Arkham City aanpak, met meer psychologisch geflipte figuren, meer harde actie en terreur, een volwassen en stoute karakterisering en een stoere en weinig geraffineerde Batman. Er bestaat zelfs een comic-editie met een alternatieve wereld waarin we een gestoorde Batman aan het werk zien. Misschien niet meteen de richting die we uit willen gaan voor een (nieuwe) franchise, maar het is wel een gekleurde figuur die blijft hangen. De reeks heette All Star Batman and Robin the Boy Wonder van Frank Miller en Jim Lee, geschreven voor DC Comics tussen 2005 en 2008. Er is heel wat kritiek gekomen op de strips omwille van de onconventionele stijl die Miller hanteerde, met Batman die eigenlijk nogal gewelddadig, wreed en sadistische overkwam, op het randje van psychotisch gedrag. Hij schrok er niet voor terug om mensen verbaal aan te vallen of jongeren een goeie klop te verkopen. Hij was niet het soort held waar je een voorbeeld aan kon nemen, maar het was een plezier hem bezig te zien en heeft bij mij althans een herkenbare en blijvende indruk nagelaten.


all_star_batman_and_robin_the_boy_wonder_pic01.jpgall_star_batman_and_robin_the_boy_wonder_pic04.jpg
Comic from Frank Miller and Klaus Janson © Artwork courtesy of DC Comics

Een dergelijke figuur zou spijtig genoeg niet passen in het universum van Man of Steel, maar Zack Snyder heeft met zijn Watchmen wel bewezen dat hij zo’n wereld perfect zou kunnen uitwerken. Uiteraard zal zoiets niet gebeuren met een acteur als Ben Affleck, maar ik ben hoopvol dat we misschien binnen 10 jaar klaar zullen zijn voor een meer ruwe aanpak van de Dark Knight, waarin regeltjes over goede smaak niet meer aan de orde zijn. Batman is in essentie toch ook geen warm en zachtmoedig personage. Ook de benadering van Wonder Woman vertolkt door Gal Gadot zal geen evidente zaak worden, hoewel Snyder wel ervaring heeft met het portretteren van sterke vrouwen die hun seksualiteit als wapen inzetten, maar ook wel een stevige dreun kunnen verkopen. Ondertussen werd de release een jaar opgeschoven, en hopelijk krijgen we een eerste trailer van Batman vs. Superman (2016) eind 2015.

***Related Posts***
29/04/2014: Zack Snyder regisseert Justice League na Batman vs Superman
02/02/2014: Jesse Eisenberg is Lex Luthor, Jeremy Irons is Alfred
04/12/2013: Gal Gadot gecast als Wonder Woman in Batman vs Superman
19/11/2013: Lex Luthor en Nightwing vervoegen Batman vs Superman
28/08/2013: Breaking Bad acteur Bryan Cranston getipt als Lex Luthor
23/08/2013: Ben Affleck krijgt de rol van Batman
13/08/2013: Orlando Bloom getipt voor de rol van Batman
22/07/2013: Batman in Man of Steel 2
01/07/2013: Jon Hamm in de running voor Lex Luthor in Man of Steel 2
14/06/2013: Man of Steel review

3 Comments

  1. Boyo

    Met Ben Affleck zal het al even kleurloos worden als Henry Cavill …

    Reply
  2. Gregory

    Ik vond Man of Steel wel veel beter dan Superman Returns, maar het is zeker niet van het niveau van de Nolan-Batman films. Toch ben ik hoopvol. Ze nemen hun tijd om een geslaagde film uit te brengen en is misschien maar beter dat ze uit het vaarwater komen van The Avengers 2 die volgend jaar uitkomt.

    Reply
  3. kristoffel

    In alle eerlijkheid hebben we nog nooit een coole comic book Batman gezien, zelfs niet in de Burton films. Dat is een gothic versie van Burton die mijlenver van de comics stonden.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *