Homefront (2013) **½ Blu-ray review

Ik had er eigenlijk wel goede hoop op dat Homefront (2013) een geslaagde actie-thriller zou worden (poster). Zeker gezien de cast en de niet onaardige fotografie die in het oog sprong na het zien van de trailer (mocht ook wel met een productiebudget van 70 miljoen dollar). Ook acteur Jason Statham lijkt een vaste waarde te zijn als de nieuwe actiester. Maar spijtig genoeg is het niveau van deze actie-thriller ergens blijven steken in de jaren ’80.

Homefront Blu-ray cover

Korte inhoud: Phil Broker (Jason Statham) is een voormalig DEA-agent, die samen met zijn dochter Maddy (Izabela Vidovic) naar een rustig stadje verhuist om aan zijn verleden te ontsnappen. Na een klein opstootje op de school van Maddy krijgt Broker het aan de stok met de moeder van een ander kind. Cassie (Kate Bosworth) pikt het niet dat haar zoon in de neus werd geslagen door de dochter van Maddy, en ze vraagt haar broer Gator Bodine (James Franco), een gevaarlijke drugsdealer, om die vader eens goed aan te pakken. Het duurt niet lang voordat Phil gedwongen wordt om de strijd aan te gaan met een bende criminelen.

Het is een klassiek verhaal van een held, die als nieuwkomer in een afgelegen dorpje komt wonen, en het er aan de stok krijgt met het lokaal gespuis. En hier heb je geen al te complexe karakters. De buurt bestaat hoofdzakelijk uit druggebruikers en -dealers, gure bikers, corrupte flikken en rednecks. Daarnaast is er een overduidelijke love-interest in de vorm van een bloedmooie schoolverantwoordelijke, gespeeld door Rachelle Lefevre, met golvend haar en een oogje op onze held. Spijtig genoeg werd deze relatie niet verder uitgewerkt. Er zijn gewoon iets teveel karakters dat de regisseur heel wat personages maar half kon uitwerken. Ik denk maar aan de rol van Cassie (Bosworth) of zelfs die van Sheryl (Winona Ryder). Twee actrices die hun ziel in hun rol hebben gelegd, maar te weinig screentime hebben om iets tastbaars over te brengen.

Het verhaal is gebaseerd op de roman van Chuck Logan en werd een paar jaar geleden in scenariovorm gegoten door niemand minder dan Sylvester Stallone. De man lijkt zowaar onvermoeibaar, want naast The Expendables lijkt Sly nog tijd te hebben om actie-scenarios neer te pennen. Stallone is met dit script niet aan zijn proefstuk toe. Hij heeft ondertussen al 22 scenarios geschreven, waaronder de Rocky films, Cliffhanger en de Rambo films. En als we de berichten mogen geloven had het script van Homefront eigenlijk de nieuwe Rambo-film moeten worden mét Stallone in de hoofdrol. Maar met het succes van The Expendables zijn de zaken anders uitgedraaid en werd het scenario herschreven voor Statham in de hoofdrol.


Homefront animated pictureHomefront animated pictureHomefront animated picture
© Film1

Maar regisseur Gary Fleder weet dat standaard actie-scenario niet naar een hoger niveau te tillen en alles blijft heel cliché, met weinig diepgang of verrassende plotwendingen. Bijgevolg ga je je ook geen vragen meer stellen over de mogelijke reden waarom een ex-undercover cop zich wil gaan afzonderen en in zijn huis alle dossiers met fotos heeft over zijn activiteit binnen de DEA. Je gaat je ook geen vragen stellen waarom een motorbende voor de schoon ogen van een drugsdealer haar distributienetwerk zou open leggen, of wat het personage van Winona Ryder bezielt in de laatste 20 minuten van de film. Het is verstand op nul en genieten van de heftige opstootjes van onze held.

Deze R-rated film is behoorlijk gewelddadig en dit geweld wordt vaak gestopt omdat zijn 10-jarige dochter aanwezig is, iets wat toch iets teveel wordt uitgemolken. Het deed me denken die andere Jason Statham film Hummingbird (2013), waarin een non ook moest dienen als een soort gewetens-kompas voor het hoofdpersonage. Bij de slechteriken moet ik toegeven dat James Franco veelbelovend was in het begin, maar gaandeweg veel van zijn pluimen verloor en absoluut niet meer dreigend was naar het einde toe. Maar al bij al kan je best wel van de film genieten mits je je niet al te kritisch opstelt. De DVD en Blu-ray van Homeland ligt al vanaf 18 april 2014 in de winkel.

rating


Beoordeling: 2.5 / 5

Recensie door op 24 april 2014

 


*** Homefront trailer ***

2 Comments

  1. Spence

    Die kerel zit tegenwoordig overal. Heeft wel een goeie kop voor dergelijke actierollen.

    Reply
  2. Thomassie

    Statham mag dan nog wel een actieheld zijn, maar die kerel trekt geen publiek naar zijn films, en het is niet dat hij ingewikkelde auteursfilms aan het maken is. Heb deze ook niet gezien in de bios en sta niet te springen om hem op dvd te zien.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *