Gone Girl met model Emily Ratajkowski

Bekijk hier de eerste trailer van Gone Girl (2012), de nieuwe film van David Fincher met Ben Affleck in de hoofdrol als man die zijn vrouw heeft verloren en stilaan zelf wordt verdacht van mogelijke dader. De film is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van de Amerikaanse schrijfster Gillian Flynn, die bekend staat voor haar vrouwelijke karakters die niet zo braaf en moederlijk zijn, een facet van het feminisme die voor haar te weinig aan bod komt.

gone_girl_ben_affleck_rosamund_pike_david_fincher.jpg

Korte inhoud: De film graaf in de geheimen van een modern getrouwd koppel. Ter gelegenheid van zijn vijfde huwelijksverjaardag, meldt Nick Dunne (Ben Affleck) dat zijn mooie vrouw, Amy (Rosamund Pike), is verdwenen. Onder druk van de politie en de groeiende mediahetze, begint het portret van een uniek samenzijn af te brokkelen, en al snel moeten deze plaats ruimen voor leugens, bedrog, wanneer een maîtresse (Emily Ratajkowski) van Dunne opduikt. Een duistere vraag die iedereen zich stilaan begint te stellen: Heeft Nick Dunne misschien wel zijn vrouw vermoord?

Ik keek wel uit naar deze film en ben niet te spreken over de weinig overtuigende trailer die ze er van hebben gemaakt, die (1) niet werkt, (2) te weing van een aanzet geeft en iets teveel wil tonen en (3) naar het einde toe zelfs iets teveel gaat spoilen. Ik heb het boek niet gelezen en wil deze film ontdekken net zoals ik het mysterie van Se7en (1995) mocht aanschouwen. Ook de Notting Hill muziek van Charles Aznavour ligt er wat mij betreft iets te dik op. Ik begrijp waar ze naar toe willen, maar hier is het meer een afleiding dan een muziek die ons aangrijpt, zoals Scorsese en Tarantino een patent op hebben. Ook al twijfel ik er niet aan dat dit een ijzersterke thriller zal worden.

Het is in ieder geval wel de keuze van Fincher, net zoals de foto in Entertainment Weekly of zelfs deze poster. Fincher eist normaal gezien altijd wel de controle op van de marketing-departement. Zo heeft hij ook de controle gehad over de marketing van Sony’s The Girl with the Dragon Tattoo (2011) met de tagline “The Feel Bad Movie of Christmas”. Een film die het overigens niet zo best deed in de States. Fincher is een zuivere controlefreak en deze karaktertrek heeft er nu ook voor gezorgd dat hij door Sony zopas aan de kant werd geschoven voor de opkomende Steve Jobs (201?) biopic, naar een scenario van Aaron Sorkin (The Newsroom, The Social Network, A Few Good Men). In een perscommuniqué liet de studio weten dat Fincher zich iets te agressief ging opstellen met het eisen van een voorschot van 10 miljoen dollar, alsook volledige controle van de marketing. Sony is nu opzoek naar een nieuwe regisseur.

In Gone Girl zien we naast de hoofdacteurs ook een vreemde mengeling van acteurs die je normaal niet in één en dezelfde film zou aantreffen, gaande van Neil Patrick Harris, Missi Pyle, Kim Dickens, Patrick Fugit tot zelfs Scoot McNairy. De prachtige fotografie is alweer van Jeff Cronenweth en muziek van Trent Reznor en Atticus Ross. Vaste waarden die wanneer het op narratief vlak de mist ingaat, de film alsnog kunnen redden. Gone Girl komt op 3 oktober 2014 uit in de States.

***Related Posts***
29/09/2014: Gone Girl filmbespreking
14/07/2013: David Fincher werkt aan Gone Girl met Ben Affleck


*** Gone Girl (2014) trailer ***


4 Comments

  1. Java

    De film ziet er saai uit. Fincherr is niet meer diezelfde van 15 jaar geleden. Hij maakt niet alleen verkeerde muziekkeuzes, zijn acteursregie wordt verkeerd ingeschat, zijn dialoogscènes zijn slaapverwekkend, en details lijken steeds meer op de voorgrond te treden in plaats van de echte emoties. Fincher is een corporate filmer geworden. En de Steve Jobs affaire bewijst enkel maar dat zelfgenoegzaamheid dodelijk is voor een filmmaker.

    Reply
  2. Thibaut

    Ik loop ook niet echt warm van de trailer, maar Fincher zal er wel iets goed van maken.

    Reply
  3. Fabian

    Waarom toch altijd weer Ben Affleck? Laat hem films maken, maar waarom moet hij toch altijd gecast worden in allerhande rollen alsof de man een acteeurtalent is.

    Reply
  4. de vince

    Ben hier wel benieuwd naar. David Fincher blijft goeie films maken en is vrij consistent in wat hij maakt.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *