Frozen (2013) *** Blu-ray review

Normaal ben ik niet zo verzot op animatiefilms waar om de haverklap wordt gezongen, maar Disney heeft met die zaken wel wat ervaring en klaren de klus als de beste. En zo is Frozen (2013) toch wel een sterke animatiefilm met prachtige vocals van Broadway ster Idina Menzel.

frozen_2013_blu_ray_review_packshot.jpg

De film is gebaseerd op het sprookje van de Ijskoningin van Hans Christian Andersen. De film werd geregisseerd door Jennifer Lee en Chris Buck (Tarzan, Surf’s Up).

Korte inhoud: Anna (Kristen Bell), een onverschrokken optimist, vertrekkend op een epische reis – samen met de ruige ijskapper Kristoff (Jonathan Groff) en zijn trouw rendier Sven – om haar zus Elsa (Idina Menzel) terug te vinden. Elsa is gevlucht ten gevolge van haar ijzige krachten waarmee ze het koninkrijk van Arendelle in een eewige winter heeft gestort. In een race om het koninkrijk te redden zetten Anna en Kristoff hun zoektocht verder in Everest-achtige omstandigheden en kruisen ze het pad met mystieke trollen en een hilarische sneeuwman genaamd Olaf (Josh Gad). Van de buitenkant ziet Anna’s zus Elsa er vorstelijk en gereserveerd uit, maar in werkelijkheid leeft ze in angst omdat ze worstelt met een machtig geheim; ze werd geboren met de kracht om ijs en sneeuw te maken. Spijtig genoeg heeft ze zelf niet altijd controle over deze kracht. Een mooie gaf kan zich ook omvormen tot gevaarlijke plaag. Achtervolgd met de gedachte dat haar kracht bijna haar jongere zus Anna heeft vermoord, heeft Elsa zichzelf geïsoleerd, tot onbegrip van haar nietsvermoedende zus.

Het project zelf heeft al vele malen op tafel gelegen, maar de uitwerking is er nooit gekomen tot een paar jaar geleden. Het was na het succes van Tangled (2010) dat de plannen pas echt concreet werden. Er zou ook geopteerd worden voor 3D animatie met 2D-elementen in plaats van de klassieke handgetekende full 2D animatievorm. En visueel ziet de film er verbluffend realistisch uit, met name alle sneeuw en ijs-effecten. De Sneeuw Koningin zou ook veranderen van een kwaadaardig personage, naar iemand met een goede inborst. Maar wees gerust, er zit meer dan één villain in de film die voor voldoende spanning en intrige kan zorgen.


frozen,disney,hans christian andersen,jennifer lee,chris buck,kristen bell,jonathan groff,josh gad,idina menzel,tangled,ice agefrozen,disney,hans christian andersen,jennifer lee,chris buck,kristen bell,jonathan groff,josh gad,idina menzel,tangled,ice agefrozen,disney,hans christian andersen,jennifer lee,chris buck,kristen bell,jonathan groff,josh gad,idina menzel,tangled,ice age

Frozen is leuk animatievertier voor alle leeftijden, met zo’n snelle vaart waarbij zelfs de muzikale intermezzo’s het ritme niet uit het verhaal kunnen halen. Het is in tegenstelling tot de Pixar films echt wel een terugkeer naar de toon van de oude Disney tekenfilms, waar liedjes een belangrijk onderdeel vormden van het geheel. En tot ieders vreugde zijn de songs en de muziek ook wel van een hoog niveau, getuigt ook de Oscar voor Beste Originele Muziek. Er zit ook voldoende humor in de film, via een wel heel curieus wezentje genaamd Olaf, die een beetje de Sid uit Ice Age (2002). Niet alleen het visuele plaatje, maar ook de karakterisering en het geweldige voice-over werk maakt hier een heel memorabele film van.

Frozen is vanaf 2 april 2014 beschikbaar op DVD, VOD, Blu-ray (3D) met heel wat making-off filmpjes, de originele trailer, niet gebruikte scènes en liedjes, en de muziekvideo van “Let It Go”. We hebben de film niet gezien in 3D en kunnen niet oordelen over de kwaliteit ervan, maar op een gewone Blu-ray was het beeld in ieder geval al bijzonder genoeg.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 01 april 2014

*** Frozen trailer ***

3 Comments

  1. Julie

    Vond het ook wel een leuke animatiefilm. Disney levert altijd wel mooi werk af! Het verhaal is grappig, droevig en zeker ook en romantisch. Een topfilm!

    Reply
  2. MescaLiene

    Ik vond het geen slechte film, maar net dat tikkeltje te zeemzoeterig Disney naar mijn smaak.

    Reply
  3. Lisa

    De muziek is wel superieur in vergelijking met veel andere Disneyfilms. Wat ik ook origineel vond was dat er geen typische villain te bespeuren was.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *