Freddie Mercury biopic zit zonder regisseur

Het zit niet mee voor de Freddie Mercury biopic. Zopas heeft regisseur Dexter Fletcher, die al een paar maanden aan het werk was, het voor bekeken gehouden en de productie verlaten. Volgens het magazine Deadline kon de regisseur het niet vinden met producer Graham King. Creatieve meningsverschillen heet dat dan.

freddie mercury,queen,sacha baron cohen,peter morgan,ben whishaw,dexter fletcher,graham king

Het is ondertussen een beetje een komen en gaan op deze productie want vorig jaar stapte Sacha Baron Cohen al op nadat hij ook al meningsverschillen had de overgebleven leden van de Britse popgroep Queen. Cohen wou een rouwe biopic brengen over de zanger die stierf aan de gevolgen van AIDS, en was van plan om regisseurs als David Fincher en Tom Hooper over te brengen. Scenarist Peter Morgan was al bezig met een controversieel script. Maar Brian May, Roger Taylor en John Deacon zagen de zaken compleet anders en wilden eerder een soort brave familiefilm zonder al teveel scherpe kantjes. Dit resulteerde in een begrijpelijke exit van Cohen.

Ben Whishaw, de nieuwe Q uit Skyfall (2012), heeft dan Cohen vervangen als nieuwe hoofdacteur. Normaal zouden deze zomer de opnames van start moeten gaan, maar zonder regisseur zal dat moeilijk worden, tenzij ze het project toevertrouwen aan een onvoorbereide nobele onbekende. Hun initiële première stond gepland voor 2012, nu ziet het er naar uit dat 2015 de vroegste datum zou worden.

Freddie Mercury, geboren als Farrokh Bulsara op Zanzibar, staat vooral bekend voor zijn extraverte karakter en zijn ontvlambare optredens. Hij is ook gerenommeerd voor zijn stembereik van vier octaven, wat exceptioneel is voor een mannelijke zangstem. Zijn biseksuele geaardheid stak hij op een gegeven moment in zijn carrière niet meer weg, met zijn haast mystieke en flamboyante uitstraling (lange zwarte lokken, zwarte nagellak, Japanse kimono’s, …) en uiteindelijk zijn dikke snor, leren broeken en lederen petjes. Grappig detail, de dikke snor en leren kleding zorgde voor een groeiende populariteit in Latijns-Amerika van zowel Freddie als Queen, omdat deze kenmerken daar een macho imago hebben. Mercury was in werkelijkheid een zeer verlegen en bescheiden man: “Wanneer ik optreed, lijk ik een extravert persoon, maar van binnen ben ik een volledig andere man… Ik word bemind door duizenden, maar ik voel me de eenzaamste man ter wereld.”

Hopelijk komen ze eruit en laten ze de creatie over aan de filmmakers in plaats van de nabestaanden. Toch spijtig dat Cohen niet meer van de partij is. Hij had een uitstekende Mercury kunnen neerzetten. Anderzijds is Ben Whishaw ook wel een talentvol acteur, maar misschien mist hij nog wat ervaring voor een dergelijke belangrijke vertolking…

1 Comment

  1. Bennett

    Die film zou ik nog wel willen zien. Mercury was een icoon, zowel op het podium als in het gewone leven. Stof genoeg voor een interessante film, en zijn leven is uiteraard meer dan de ziekte en de bi-seksuele context. Ik hoop dat met al die strubbelingen het eindproduct er niet zal onder lijden. Fincher had wel een geschikte regisseur geweest voor deze biopic.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *