Regisseur van Grace of Monaco nog steeds in de clinch met Weinstein

Niet alleen tussen Aronofsky en Paramount was de hel losgebroken tijdens de afwerking van de bijbelfilm Noah (2014), maar ook tussen distributeur Harvey Weinstein en de Franse regisseur Olivier Dahan (La Vie en Rose) gaat het er bovenarms aan toe tijdens de afwerking van Grace of Monaco (2014). The Weinstein Company (TWC) had de geplande datum van 14 maart 2014 geschrapt en nog geen nieuwe datum vermeld en de ruzie blijft maar voortduren want de film blijft in zijn doos zitten.

grace_of_monaco_2014_poster.jpg

Korte inhoud: Het verhaal speelt zich af in 1962. Stadstaat en belastingparadijs Monaco raakt in een verhitte strijd met Frankrijk. President Charles De Gaulle (André Penvern) geeft Prins Rainier III (Tim Roth), echtgenoot van Grace Kelly (Nicole Kidman), zes maanden de tijd om zijn belastingwetten te wijzigen. De actrice/prinses beweegt achter de schermen hemel en aarde om Monaco van een staatsgreep te redden.

Het probleem situeert zich nog maar eens in de delicate relatie tussen kunst en commercie, of het conflict tussen een regisseur met zijn visie en een producent die er alles wil aan doen om bioscoopbezoekers aan te trekken. En die twee motivaties kunnen wel eens botsen. In Europa is het doorgaans zo dat een regisseur ‘final cut’ recht heeft, in Hollywood is dat eerder een voorrecht die is toegekend aan de meer succesvolle regisseurs. Het resultaat van dat spierballen vertoon resulteert zelden in betere films. Denk maar aan Dream House (2011) waar regisseur Jim Sheridan zo verwikkeld raakte in discussies tijdens de montage dat hij zijn naam van de film wou schrappen. Resultaat: sterk acteerwerk, maar de film trekt anders op de ballen.

De precieze reden waarom de film niet in première gaat is nog troebel. Wel heeft regisseur Olivier Dahan al meermaals aan de media verkondigd dat Weinstein essentiële scènes uit de film wilde knippen en andere overbodige scènes aan het verhaal wil toevoegen. Het zou gaan om scènes betreffende een ruzie tussen prins Reinier en de toenmalige Franse premier Charles de Gaulle. Weinstein zal nu de druk gaan opvoeren en Grace of Monaco on-hold zetten, tot de regisseur door de knieën gaat. Dahan had eerder in het Franse blad Libération gezegd dat de film wel degelijk klaar was, maar dat er nu twee versies bestaan. Eén film die hij volledig onderschrijft en één versie van Weinstein die volgens hem een ware catastrofe is. Dahan liet weten:

“What’s complicated at the moment is ensuring that you, the critics, can review my version of the film and not that of somebody else. It’s not over yet. I haven’t given up. It’s got hardly anything to do with the film. It’s only about the money, the release strategy, millions of dollars and stuff like that. It’s got nothing to do with cinema. I mean, of course it’s about cinema, but the business side. They want a commercial film smelling of daisies, taking out anything that exceeds that which is too abrupt, everything that makes it cinematic and breathe with life. A lot of things are missing. It’s right to struggle, but when you confront an American distributor like Weinstein, not to name names, there is not much you can do.”

Ik denk dat Weinstein het koudzweet heeft gekregen na de rampzalige kritieken en de magere box-office van Diana (2013) en nu blijkbaar niet dezelfde fouten wil begaan door een te brave film te brengen over een gestorven prinses. Maar uiteraard moet je zoiets gaan beslissen wanneer je het scenario aan het schrijven bent en niet in de montagekamer. Om een film dan te gijzelen heeft nog geen enkele productie geholpen. Weinstein zou tevens ook Nicole Kidman willen behoeden van een financiële flop, want zij zou wel eens “neen” kunnen zeggen op een nieuwe Weinstein film (iets waar ik zelf niet veel geloof aan hecht – elke acteur weet dat hij meer kans maakt op een Oscar als hij een film maakt met de steun van Harvey Weinstein die alle truken van de foor kent). Hoe dan ook, het is koffiedik kijken wanneer deze prent ooit zal uitkomen.

Als de ruzie blijft duren en de twee heren maar niet tot een vergelijk komen, kunnen andere distributeurs de rechten opkopen en zou in principe de edit van de regisseur behouden blijven. Maar daarvoor moet nog een akkoord zijn. Wordt vervolgd …


*** Grace of Monaco trailer ***

1 Comment

  1. Kons

    Ik zou er ook voor vresen mocht ik hem zijn. Trailer spreekt me al helemaal niet aan.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *