Rush (2013) **** Blu-ray review

Op 5 februari 2014 komt de nieuwe Formule 1 film op DVD en Blu-ray, drie jaar na de briljante documentaire Senna (2010) die schromelijk over het hoofd werd gezien tijdens de Oscar-uitreikingen. Het grootste verschil tussen beide fiilms is dat regisseur Ron Howard met Rush (2013) duidelijk kiest voor het mainstream fictie-genre, voor het grote publiek en minder voor ingewijden van deze race-sport. De vraag bleef of het Amerikaanse bioscooppubliek, in tegenstelling tot Europeanen, wel open zou staan voor deze F1 biopic. Het antwoord was een duidelijke ‘njet’. De film haalde slechts een schamele 20 miljoen dollar op in de States, maar kwam uiteindelijk wel uit de kosten in de rest van de wereld.

James Hunt,niki lauda,rush,ron howard,chris hemsworth,senna,daniel bruhl,Peter Morgan,Olivia Wilde

Korte inhoud: Rush vertelt het waargebeurde verhaal over de rivaliteit tussen de onstuimige en flamboyante Britse Formule 1 coureur James Hunt (Chris Hemsworth) en de Oostenrijkse Niki Lauda (Daniel Brühl). Lauda die zonet zijn eerste wereldtitel had gewonnen was in 1976 hard op weg naar zijn tweede. Hunt is een knappe, charmante coureur die het opneemt tegen de meer conservatieve en ingetogen Lauda. Een tragische wending tijdens de Grand Prix van Duitsland zorgt er voor dat Lauda’s seizoen bijna eindigt. Hunt levert ondertussen een strijd met zichzelf, zowel op als naast de baan.

Deze film zou niet mogelijk zijn zonder het acteertalent van de twee hoofdacteurs, en ook al zullen de meisjes wel onder de indruk zijn van de vlammende Chris Hemsworth, die hier een soort glamour Thor neerzet die we zien op fotoshoots en in gezelschap van bloedmooie meisjes, zoals Suzy Miller gespeeld door Olivia Wilde. Maar de meest indrukwekkende vertolking komt zonder twijfel van Daniel Brühl die de echte Niki Lauda mocht ontmoeten en die hier een levensechte verpersoonlijking brengt van het personage. Het was dan ook niet verbazingwekkend dat de acteur een Oscar-nominatie voor Beste Acteur in een Bijrol opstreek. Rush heeft zelf een nominatie voor Beste Film op zak. Maar in de licht van de concurrentie verwacht niemand dat de film de beeldjes zal kunnen verzilveren.

Ron Howard is één van die talentvolle regisseurs in Hollywood, die zijn carrière opgang trok met Grand Theft Auto (1977) (niets te maken met het populaire game). En hier keert hij terug naar het race-genre, weliswaar met iets meer overtuiging en ernst. Mijn grootste probleem is dat hij zijn verhalen vaak iets te mainstream aanpakt. In Rush zijn er bijvoorbeeld iets teveel pittige details en hoekige kantjes afgestompt ten voordele van een iets meer zwart/wit-verhaal tussen een glamour-coureur en een berekende Lauda. Er zat ook iets teveel globale expositie in voor mensen die nog nooit van F1 hebben gehoord (lees: de gemiddelde Amerikaan). En als er iets is waar ik een gloeiende hekel aan heb, dan zijn het films die ons alles willen uitleggen in plaats van het verhaal te laten spreken voor zich.


Rush animated pictureRush animated pictureRush animated picture
© Warner Home Video

Maar als het op actie aankomt ontgoochelt Ron Howard in geen geval, en ook al mochten de acteurs of de stunt-crew de F1-voertuigen zelf niet besturen hebben we het gevoel alsof we achter het stuur zitten van deze race-voertuigen. De film werd ook geschreven door de talentvolle scenarist Peter Morgan die al heel wat ervaring heeft met biopics (Frost/Nixon, The Last King of Scotland, The Queen). Het is vooral de soundtrack en de krachtige motoren die indruk op ons maken, naast de prachtige nostalgische 70’ties fotografie van Anthony Dod Mantle. De film lijkt bij momenten te bestaan uit grijstinten en pastelkleuren, waarin een vlammende rode tint de aandacht trekt.

Kortom, Rush is een geslaagde biopic over een bitsige concurrentiestrijd tussen twee race-piloten. Ik kende het verhaal al over Niki Lauda, en wist dus wat er stond te gebeuren, maar dit heeft me er niet van weerhouden om hiervan te genieten. De muziek is broeierige, en het verhaal meeslepend en spannend. Het intieme camerawerk met heel wat point-of-view shots en close-up fotografie tot dicht bij de huidporiën, maakt het plaatje des te meer tastbaar. Als kijker worstel je mee met de personages die in hun cockpit door de gutsende regen moeten rijden, je ziet door de vlammen, en beleeft die vurige minuut van Lauda. Een aanrader, ongetwijfeld!

rating


Beoordeling: 4 / 5

Recensie door op 31 januari 2014

***Related Post***
22/08/2012: Ron Howard maakt Niki Lauda biopic

*** Rush trailer #3 ***

5 Comments

  1. Bennett

    Sterke cast enkel Ron Howard heeft de laatste 5 jaar niet veel bijzonders uitgestoken.

    Reply
  2. Olivier

    Toch wel vreemd dat ze de rol van Niki Lauda als bijrol beschouwen, terwijl hij toch veel pakkender is dan de rol die Hemsworth vertolkt.

    Reply
  3. Lode

    Is het niet iets te vroeg om de Oscar reeds toe te kennen aan Daniel Brühl? Nominatie ja, maar het beeldje zelve al?

    Reply
  4. Dave

    Yup, moet natuurlijk ‘oscar-nominatie’ zijn 😉

    Reply
  5. daniel CLAEYS

    als fan van die autosport en wat er bij komt wilde ik deze ook meteen zien. dacht eerst zal wel niet zo goed zijn maar zeg dan kom geeft het een kans en dat deed ik.man dat echt alsof je naar een wedstrijd kijkt en dan die ongevallen je zit er midden in. man wat moet dit erg geweest zijn maar een zeer goede film op dvd of blu ray zal kopen. weet niet of het een verschil maakt?

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *