Mama (2013) **½ Blu-ray review

Je kunt het haast moeilijk ontkennen maar Mama (2013) is het soort horrorfilm die elk horrorcliché tot vervelens toe nog eens wil overdoen. Het verschil met een film als het briljante The Conjuring (2013) is dat deze prent gemaakt werd met een script die kant noch wal raakt en een getelefoneerde regie die meer lijkt in te zetten op sfeer dan op karakter en verhaal. Maar de film heeft zijn momenten en in iets betere handen had dit nog wel eens een uitstekende haunted house horrorfilm kunnen zijn.

mama,megan charpentier,isabelle nelisse,jessica chastain,nikolaj coster-waldau,guillermo del toro,andres muschietti,horror,the conjuring

Korte inhoud: Na een uit de hand gelopen crisis waar de vader zijn vrouw vermoord en met zijn twee dochtertjes, Victoria (Megan Charpentier) en Lilly (Isabelle Nélisse), vlucht in een verlaten woning in het bos, is niets meer vernomen van de twee meisjes. Vijf jaar later hebben hun oom Lucas (Nikolaj Coster-Waldau) en zijn vriendin, Annabel (Jessica Chastain), al hun spaarcenten opgegeven in de zoektocht naar de vermiste meisjes. Maar wanneer de kinderen uiteindelijk levend in het vervallen huis gevonden worden, vraagt het koppel zich af of de meisjes wel de enige gasten zijn die ze in hun huis hebben verwelkomd. Wanneer Annabel de kinderen probeert gewoon te maken aan een normaal leven, raakt ze ervan overtuigd dat er een kwaadaardige aanwezigheid in hun huis ronddwaalt. Hebben de kinderen een traumatische stressreactie of worden ze bezocht door een kwaadaardig spook? Hoe hebben deze gebroken kinderen al die jaren voor zichzelf kunnen zorgen? In een zoektocht naar antwoorden op deze verontrustende vragen zal de nieuwe moeder ontdekken dat het gefluister dat ze rond bedtijd hoort, afkomstig is van de lippen van een demonisch wezen…

Het verhaal op zich zal waarschijnlijk gewerkt hebben in een kortfilm, wat het ook oorspronkelijk was, maar de uitwerking van regisseur Andrés Muschietti laat toch te wensen over. Los van de geslaagde fotografie en de talentvolle acteurs, is het verveling troef. Maar wat had je anders verwacht van een PG-13 horrorfilm? De film duurt ook met zijn 100 minuten veel te lang voor datgene wat het maar te vertellen heeft. We vallen van de ene spooky verschijning in de andere, met personages die ons nauwelijks interesseren. Ik kan begrijpen dat Guillermo del Toro de film zelfs niet heeft geregisseerd en uiteindelijk maar uitvoerend producent gebleven. Of misschien had hij zelf geen keus gezien het verhaal eigenlijk afkomstig is van de regisseur en hij kost wat kost zijn doorbraak wou realiseren. En dit is gedeeltelijk geslaagd want de film heeft met zijn 15 miljoen dollar productiebudget een slordige 146 miljoen opgehaald aan de box-office.


Mama review animated pictureMama review animated pictureMama review animated picture
Mama review animated pictureMama review animated pictureMama review animated picture
© Universal Pictures Home Entertainment

Mama blijft in herhaling vallen tot de laatste 30 minuten waarin we de ene onzinnige situatie na de andere geserveerd krijgen, met een soort herbeleving van een traumatische gebeurtenis, metamorfoses in rondfladderende zwarte en blauwe motten en kinderen die eerst weglopen en zich dan opnieuw aangetrokken voelen tot de demonische moeder (2), als tot hun surrogaat moeder (3). Er is in het verhaal ook nog een echte moeder (1), maar hierover wil men liever niet spreken om de verwarring niet groter te maken, en er is ook nog een maternale oudtante (4) die zich over de twee kinderen wil ontfermen, kwestie om het script wat aan te dikken en op een doorzichtige manier sympathie op te wekken voor moeder nummer 3. Het einde lijkt ook wat gehaast alsof de regisseur zijn finale 10 keer heruitvinden, meestal een kenmerk voor onzekere debuut-regisseurs.

Mocht deze film gedraaid zijn met een minder bekwame Director of Photography en minder sterke acteurs, dan zou het me verbazen dat deze film zelfs het bioscoop-circuit zou halen. Er zitten een aantal sterke momenten in, zoals een scène waarin de kinderen in de ene kamer aan het spelen zijn met de demonische moeder zonder dat we haar zien, en in een splitscreen aan de linkerkant zien we de andere moeder die aanstalten maakt om in de kamer te komen. Dit zijn die zeldzame momenten van spanning, die je als kijker wel graag iets meer had willen zien. Op de Blu-ray vinden jullie niet alleen de audio-commentaar van de regisseur, maar ook de kortfilm waarop deze film gebaseerd is, naast deleted scenes en behind-the-scenes filmpjes. Op 28 augustus 2013 ligt de schijf in de winkelrekken.

rating


Beoordeling: 2.5 / 5

Recensie door op 14 augustus 2013

***Related Post***
09/12/2012: Guillermo del Toro pakt uit met Mama

 


*** Mama trailer ***

1 Comment

  1. kristan

    Los van het einde, waarmee ik goed mee gelachen heb, vond ik het nog wel een ok film. Goeie effecten en knap acteerwerk en een glimps van een verhaal dat nog wel de moeite is.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *