Star Trek Into Darkness (2013) *** Blu-ray review

Vandaag komt Star Trek Into Darkness (2013) uit op Blu-ray. Mijn verwachtingen waren hoog gespannen, zeker na de Star Trek (2009) reboot die prompt in mijn Top 10 van 2009 mocht staan. En deze sequel gaat op zijn elan verder om van de franchise een product te maken voor een mainstream publiek. Of om het in de woorden van Spock te zeggen: “The needs of the many outweigh the needs of the one.” Dit had niet alleen de tagline voor de film kunnen zijn, maar verwoordt perfect de grondgedachte van J.J. Abrams.

star trek,star trek into darkness,jj abrams,damon lindelof,benedict cumberbatch,bruce greenwood,chris pine,peter weller,simon pegg,zachary quinto,karl urban,zoe saldana,alex kurtzman,roberto orci,leonard nimoy,anton yelchin,alice eve

Korte inhoud: Als de bemanning van de Enterprise teruggeroepen wordt, ontdekken ze dat de voormalig Starfleet-agent John Harrison (Benedict Cumberbatch) een geheime locatie van de inlichtingendienst Sectie 31 gebombardeerd had. Onze wereld verkeert in crisis, zeker nadat ook de raad werd aangevallen en Pike (Bruce Greenwood) er het leven liet. Captain Kirk (Chris Pine) heeft een rekening te vereffenen en wil een klopjacht leiden in de vijandige Klingon-thuiswereld op de “terrorist/vrijheidsvechter”. Hiervoor krijgt hij van admiraal Alexander Marcus (Peter Weller) 72 prototypes voor fotontorpedo’s die hij op de onbewoonde planeet moet afvoeren waar Harrison zich schuil houdt. Scotty (Simon Pegg), Spock (Zachary Quinto) en Bones (Karl Urban) proberen Kirk er echter van te overtuigen om Harrison gevangen te nemen en niet te doden. (***spoiler***) Eenmaal gevangen genomen onthult Harrison zijn ware identiteit: Khan, een genetisch gemanipuleerde man met bovenmenselijke gaven die na een 300-jarige gecryoniseerde slaap werd gewekt door admiraal Marcus om geavanceerde wapens te ontwikkelen voor de oorlog tegen het Klingon-rijk. Binnenin de 72 torpedo’s worden cryogene units gevonden met Khans 72 ingevroren medestanders. (***end spoiler***). Onze helden worden in een episch schaakspel van leven en dood gekatapulteerd waarin liefde en vriendschap aan een zijden draadje hangen en er offers gemaakt moeten worden voor de enige familie die Kirk nog heeft: zijn bemanning.

Ik vermoed dat de meningen over deze film wel eens verdeeld kunnen zijn tussen het mainstream publiek en de echte Star Trek fans, want daar waar de reboot uit 2009 een goeie balans wist te houden tussen verhaal en Star Trek knipoogjes, zien we hier dat het verhaal eigenlijk zo goed als ondergeschikt is aan de Star Trek referenties (de Spock hand in v-vorm, de transporter, de warp-speed, de pakjes, de klingons, …). En daar waar de ontdekking van nieuwe planeten en volkeren eigenlijk de essentie vormt van de Star Trek saga, gaan we hier eigenlijk volledig in een soort Mission: Impossible III mode wat geweldige actie-scenes – badend in lensflares – oplevert. Maar hoe kon het ook anders met iemand als Damon Lindelof die deels verantwoordelijk was voor het script, naast Alex Kurtzman en Roberto Orci. Maar het verschil tussen een Michael Bay en een JJ Abrams is dat die laatste zijn acteurs beter weet te regisseren, alsook de kijker van het ene mysterie naar het andere stuurt. Maar als je even de tijd neemt om dieper op het verhaal in te gaan, heb je toch zoiets van: whaaaat?!


star trek,star trek into darkness,jj abrams,damon lindelof,Benedict Cumberbatch,Bruce Greenwood,Chris Pine,peter weller,Simon Pegg,Zachary Quinto,karl urban,zoe saldana,Alex Kurtzman,Roberto Orci,Leonard Nimoy,Anton Yelchin,Alice Evestar trek,star trek into darkness,jj abrams,damon lindelof,Benedict Cumberbatch,Bruce Greenwood,Chris Pine,peter weller,Simon Pegg,Zachary Quinto,karl urban,zoe saldana,Alex Kurtzman,Roberto Orci,Leonard Nimoy,Anton Yelchin,Alice Evestar trek,star trek into darkness,jj abrams,damon lindelof,Benedict Cumberbatch,Bruce Greenwood,Chris Pine,peter weller,Simon Pegg,Zachary Quinto,karl urban,zoe saldana,Alex Kurtzman,Roberto Orci,Leonard Nimoy,Anton Yelchin,Alice Eve
star trek,star trek into darkness,jj abrams,damon lindelof,Benedict Cumberbatch,Bruce Greenwood,Chris Pine,peter weller,Simon Pegg,Zachary Quinto,karl urban,zoe saldana,Alex Kurtzman,Roberto Orci,Leonard Nimoy,Anton Yelchin,Alice Evestar trek,star trek into darkness,jj abrams,damon lindelof,Benedict Cumberbatch,Bruce Greenwood,Chris Pine,peter weller,Simon Pegg,Zachary Quinto,karl urban,zoe saldana,Alex Kurtzman,Roberto Orci,Leonard Nimoy,Anton Yelchin,Alice Evestar trek,star trek into darkness,jj abrams,damon lindelof,Benedict Cumberbatch,Bruce Greenwood,Chris Pine,peter weller,Simon Pegg,Zachary Quinto,karl urban,zoe saldana,Alex Kurtzman,Roberto Orci,Leonard Nimoy,Anton Yelchin,Alice Eve
© Paramount Pictures

Niet Chris Pin, maar wel Benedict Cumberbatch als Khan en Zachary Quinto als Spock stelen hier volledig de show. Cumberbatch’s stem en charisma zorgen voor aanzienlijk veel dreiging. Op papier stelt het uiteindelijk allemaal niet zo heel veel voor, maar de acteur maakt hier toch een sterke villain-vertolking; met zware stem, bad-boy kapsel, ingetogen woede en grote gestalte. Ook Quinto blijft een briljante vertolking neerzetten. Die acteur had gewoon niet beter gecast kunnen worden om in de voetsporen van Leonard Nimoy te treden. Daarentegen is de rest van de cast herleid tot edelfiguratie. Simon Pegg mag zich tevreden stellen met de rol van een typetje, net zoals Anton Yelchin die hier de Russische ingenieur van dienst is. Zelfs Zoe Saldana, die ons moet doen vergeten dat Spock eigenlijk ‘gay’ is, heeft hier maar een paar minuten screentime. Zelfs Alice Eve mag even de mannelijke zintuigen prikkelen met een gratuit lingerie shot, maar haar personage is pure eye candy die nu en dan eens wordt ingezet, zonder aanzienlijke substantie. Laten we hopen dat Abrams iets meer met zijn ontwikkeling van zijn karakters bezig zal zijn in de opkomende Star Wars films…

Ik heb de film gezien in de bioscoop in 3D en heb iedereen aangeraden om deze film te gaan zien in 2D. Star Trek Into Darkness heeft eigenlijk niet meteen een meerwaarde in 3D. Ook de beginscènes in de film komen heel verwarrend over en je hebt snel het gevoel dat je in een studio zit met de voorgrondjes die in 3D er net iets te fake beginnen uitzien. De 3D Blu-ray versie van de film lijkt echter iets beter te werken op een kleiner scherm dan op het witte doek. Maar laten we duidelijk zijn, Star Trek Into Darkness werd NIET opgenomen met 3D camera’s, maar is het resultaat van een 3D conversie in post-productie.

Abrams heeft talent als verhalenverteller, maar zijn gebruik van lensflares begint al zo irritant te worden als de camera-shake van Paul Greengrass (cf. The Bourne Supremacy). Op een gegeven moment zie je nog nauwelijks de mimieken van de acteurs omdat de lensflares het beeld compleet gaan domineren. En ik moet de fotografen en DoP’s gaan teleurstellen door te zeggen dat heel wat van die flares gewoon plugins waren die in post-productie werden toegevoegd.


Star Trek Into Darkness animated pictureStar Trek Into Darkness animated pictureStar Trek Into Darkness animated picture
Star Trek Into Darkness animated pictureStar Trek Into Darkness animated pictureStar Trek Into Darkness animated picture
© Paramount Pictures

Kortom, ik vond de vorige Star Trek net iets beter dan deze, hoewel ik me voor geen minuut heb verveeld. Hoe kan het ook anders met non-stop actie en J.J. Abrams zich afvroeg of hij alle dialoogscènes niet kon opsmukken met vulkaanuitbarstingen, achtervolgingsscènes, explosies en vuurgevechten. De poster maakte al meteen duidelijk dat het een soort film zou worden waar je de popcorn bij de hand moet hebben en je vooral niet al teveel vragen moet stellen over de logica van hun teletransport-systeem of de motivaties van de karakters.

De superset Blu-ray versie van de film ligt in de winkel vanaf 11 september 2013 met een pak bonusmateriaal. Zo is er een behind-the-scenes film met de filmmakers met beelden van de schokkende aanval op de Starfleet Headquarters. We krijgen ook een blik op de wereld van Kronos, en zien hoe de filmmakers de Klingons hebben heruitvonden voor een nieuwe generatie. We ervaren de schepping van een nooit eerder geziene, buitenaardse wereld. We ontdekken hoe en waarom de identiteit van de echte schurk in de film tot op het allerlaatste werd geheimgehouden en schuiven aan bij Zachary Quinto en Benedict Cumberbatch, terwijl ze hun intense voorbereidingswerk voor de adembenemende climax van de film bespreken. Uiteindelijk hebben we ook nog een diepgravende en meeslepende kijk op de verfilming van de iconische ruimtesprongsekwens, die niet alleen de wetten van de fysica tartte, maar ook de grenzen verlegde van wat mogelijk is met visuele effecten. Uiteindelijk zijn er nog wat bloopers, maar spijtig genoeg geen audio-commentaar van JJ Abrams, wat toch wel wat van een gemis is voor een dergelijke prent. Naast de superset is er ook nog de two-movie-set met de twee Blu-rays in één box. Enjoy !

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 01 september 2013

***Related Posts***
29/04/2013: Star Trek Into Darkness posters + trailer
28/01/2013: Star Trek regisseur zal ook Star Wars regisseren
18/03/2011: Geen cameo voor William Shatner in Star Trek 2
02/12/2008: Star Trek vs Star Wars
18/10/2008: Nieuwe Star Trek pics
22/07/2006: JJ Abrams tekent voor Star Trek XI

*** Een blik op Star Trek Into Darkness ***

6 Comments

  1. arjen

    Ik vond de film wat tegenvallen. Had er eigenlijk veel meer van verwacht. Veel actie maar het verhaal is gewoon te gek om het na te vertellen. Spock was inderdaad wel goed en Cumberbatch is wereldklasse.

    Reply
  2. SickPuppie

    Ik vond het niet zo mijn ding, maar ben dan ook geen Star Trek fanaat. Laten we hopen dat Star Wars iets meer verhaal te bieden heeft in plaats van visuele effecten.

    Reply
  3. fabian van damme

    Heb deze film gezien in de bioscoop en vond het eigenlijk een vermakelijke film met een Cumberbatch die hier volledig de show steelt.

    Reply
  4. govert

    en ik maar denken dat het slechte opnames waren,maar dat worden dus lensflares genoemd

    Reply
  5. Thomassie

    Niet dat ik bij deze sequel heb afgehaakt, visueel is het allemaal wel verbluffend, maar het doet me helemaal niks meer, de sfeer van de oude Star Trek films is voor mij gewoon verdwenen.

    Reply
  6. lorre

    Heb deze een tweede keer gezien en vond hem precies iets beter dan bij de eerste visie. Cumberbatch steelt wel de show.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *