True Blood seizoen 5: Everything is At Stake

Een van de betere tv-series die bij elke aflevering de kwaliteit nauwelijks laat zakken, is “True Blood” van Alan Ball. Met een sterk 4de seizoen was het duidelijk dat de serie nog niets van zijn bijtkracht had verloren. Op het 5de seizoen daarentegen zit toch wat slijt op.

true blood,alan ball,ryan kwanten,anna paquin,rutina wesley,brit morgan,stephen moyer,alexander skarsgard,lucy griffiths,christopher meloni,valentina cervi,deborah ann woll,michael mcmillian,joe manganiello,denis ohare,jessica clark,kristin bauer van straten,sam trammell,scott foley,angela robinson

Kore inhoud: Jason (Ryan Kwanten) en Sookie (Anna Paquin) komen meer te weten over de moordenaar van hun ouders (een vampier genaamd Warlow) en we leren meer over feeën. Tara (Rutina Wesley) dreigt te sterven en om haar in leven te houden wordt ze in een vampier veranderd en wordt Debbie Pelt (Brit Morgan) door Sookie vermoord. Ondertussen worden Bill (Stephen Moyer) en Eric (Alexander Skarsgård) gevangen genomen door de Vampier Autoriteit, onder wie Nora (Lucy Griffiths), de ‘zus’ van Eric en onder leiding van Roman Zimojic (Christopher Meloni) en zijn rechterhand Salome Agrippa (Valentina Cervi).

Jessica (Deborah Ann Woll) geniet dan weer van haar vrijheid door het feestvarken uit te hangen. En terwijl Jason bezocht wordt door de nieuwe vampier, Steve Newlin (Michael McMillian), duikt Alcide (Joe Manganiello) op bij Sookie om haar te waarschuwen voor de ontsnapte Russell Edgington (Denis O’Hare). Sookie maakt haar huis veilig. Eric en Bill worden vrijgelaten als ze beloven Russell te vermoorden. Hierbij zoeken ze Sookies hulp die op dat moment dronken is met Alcide. Dankzij Alcide en Sookie wordt Russell naar de Vampier Autoriteit gebracht. Bill laat zich ondertussen helemaal beïnvloeden door de religie van Lilith (Jessica Clark) en wordt lid van de Autoriteit. Eric weet door een list samen met Nora te ontsnappen en vermoorden dit keer echt Russell. Eric, Soookie, Tara, Nora en Jason gaan naar de Autoriteit om aan hun een einde te maken en Pam (Kristin Bauer van Straten) te redden die inmiddels gevangen is genomen. Het seizoen eindigt met Eric en Sookie die Bill proberen te redden, maar Bill verandert in … ‘Lilith’ …een soort vampieren god.

Er is ook nog een verhaallijn rond Sam (Sam Trammell) die geconfronteerd wordt met een bende vampierenjagers die het ook op shape-shifters gemunt hebben en nog een andere verhaal rond Patrick Devin (Scott Foley) wiens Irak-verleden hem op de hielen zit. Maar deze twee verhalen dienen uiteindelijk maar als een soort opvulsel en worden eigenlijk maar half uitgewerkt.

Er zitten dus heel wat verhaallijnen in het nieuwe seizoen, maar tot mijn grote teleurstelling was geen enkele verhaallijn ook echt aangrijpend of onthutsend. Slechts naar het einde van het seizoen, wanneer Bill, volledig onder de invloed van Lilith, het plan bedenkt om alle True Blood fabrieken te verwoesten om zo de vampieren te dwingen zich opnieuw te voeden met mensen, komt de serie in een hogere versnelling. Ook het personage van Denis O’Hare die een beetje de foute, machtige vampier speelt, maakt veel goed. Wat mij betreft hadden ze de helft van de verhalen gewoon kunnen schrappen. Er waren gewoon teveel personages die allemaal blijkbaar een plaats moesten krijgen, maar hadden er gewoon niets te zoeken. De religie rond Lilith is zowat de rode draad van de serie, maar is gewoon bij momenten slaapverwekkend en je voelt nauwelijks een echte dreiging voor de hoofdpersonages.


True Blood 5 animated pictureTrue Blood 5 animated pictureTrue Blood 5 animated picture
True Blood 5 animated pictureTrue Blood 5 animated pictureTrue Blood 5 animated picture
© Warner Home Video

Wat mij betreft hadden ze misschien alles beter ingezet op het karakter van Russell Edgington en zijn ijver om de vampieren terug te bekeren tot bloedzuigers in plaats van True Blood drinkers, in plaats van de pseudo-religie van Lilith. Russell’s subtiele vertolking als meester-manipulator is gewoon bijzonder aanstekelijk en je verlangt naar dergelijke personages in een serie over vampieren. De rol van Sookie Stackhouse daarentegen lijkt uitverteld te zijn en scenariste Angela Robinson weet precies niet meer wat ze met haar nog kan aanvangen. We krijgen dan een aantal bizarre scènes in waarin Sookie terug mens wil worden en haar krachten wil uitputten. Ook dat ganse feeën gedoe met hun tempel ergens te midden van een park, is compleet van de pot gerukt en brengt het kern-verhaal nauwelijks vooruit.

De Blu-ray van het 5de seizoen van True Blood ligt vanaf 29 mei 2013 in de winkelrekken. Op de schijf vinden jullie niet alleen een pak audio-commentaren, maar ook heel wat behind the scènes en fact sheets. In diezelfde periode zou er trouwens een box moeten uitkomen met de 5 seizoenen. Ondertussen is het uitkijken naar seizoen 6 met de ‘new and improved’ Bill Compton.


*** True Blood season 5 traielr ***

***Related Posts***
05/07/2012: True Blood seizoen 5
09/02/2006: Top 50 Beste TV-series

2 Comments

  1. Spence

    Ben wel benieuwd naar het nieuwe seizoen. Ook al vond ik Lilith een vrij passief karakter, die eigenlijk hoofdzakelijk haar tanden liet zien en met een bebloed en poedelnaakt lichaam rond liep. Maar ja, een betere cliffhanger kan je niet bedenken. Vond het 5de seizoen nog wel ok, al had ik er iets meer van verwacht.

    Reply
  2. Julie

    Eén van de beste series wat mij betreft, samen met Breaking Bad.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *