Tom Hanks bestrijdt Somalische piraten in Captain Phillips

Een film waar ik echt wel naar uitkijk is Captain Phillips (2013), de nieuwe actieprent van Bourne-regisseur Paul Greengrass over het waar gebeurde verhaal van een kapitein van een vrachtschip die slachtoffer werd van een kaping door Somalische piraten, tevens het eerste Amerikaanse schip dat werd gekaapt in 200 jaar tijd.

Korte inhoud: Kapitein Richard Phillips (Tom Hanks) die met zijn vrachtschip MV Maersk Alabama met een crew van 20 man op weg was naar Mombasa, Kenya, werd op 8 april 2009 aangevallen door Somalische piraten op internationale wateren op 640 km van Mogadishu. De crew was getrained tegen mogelijke kapingen, gezien er al kapingen waren sinds 2005, maar dit kon niet beletten dat de piraten aan boord konden geraken. Na heel wat opstootjes gaf Phillips zichzelf op als gijzelaar om zijn crew te redden, in afwachting op mogelijke interventie van de SEALs.


captain phillips,paul greengrass,tom hanks,united 93,olympus has fallen,black hawk down,billy ray,richard phillips,24Captain Phillips,Paul Greengrass,tom Hanks,United 93,Olympus Has Fallen,Black Hawk Down,Billy Ray,Richard Phillips,24
© Sony Pictures Home Entertainment

Greengrass heeft met United 93 (2006) bewezen dat hij op een uiterst authentieke manier een adembenemende thriller kan maken, zonder de waar gebeurde feiten al teveel geweld aan te doen. Greengrass is een Brit en ik verwacht dus ook geen pro-Amerikaanse propaganda films zoals
Olympus Has Fallen (2013) of Black Hawk Down (2001). En met een hoofdacteur als Tom Hanks kan je de toeschouwers nauwelijks teleurstellen. Het scheelde in ieder geval niet veel of Ron Howard had deze film gemaakt met George Clooney in de hoofdrol, en dat had een wel heel andere prent opgeleverd.

Het eerste schip die werd gekaapt door Somalische piraten was de olietanker Feisty Gas die onder de vlag van Hong Kong vaarde. De crew van 12 leden werden gegijzeld en er werd effectief een losgeld betaald van 315’000 dollar voor hun vrijlating. In 2009 werden er nog 117 schepen gekaapt, en gezien de toevloed aan incidenten werden er meer militaire middelen ingezet om de vrachtschepen te beschermen. Het jaar daarom werden er nog maar 53 schepen gekaapt, in 2012 waren er nog maar 11.

Captain Phillips is gebaseerd op het boek van de kapitein zelf, Richard Phillips en werd in scenario-vorm gegoten door Billy Ray, dezelfde man die het scenario schreef van Flightplan (2005), State of Play (2009) en The Hunger Games (2009). Hij zou tevens ook bezig zijn met een script voor een 24 the movie (20??), iets wat uitgesteld was na een gelddispuut. Overigens zit er een nieuw seizoen van “24” aan te komen – dus of deze film een standalone film wordt of een soort prelude aan de serie valt nog te bezien. Captain Phillips komt op 20 november 2013 in onze bioscoop.

3 Comments

  1. ruben

    Aangrijpende trailer. Hopelijk houden ze het allemaal vrij realistisch.

    Reply
  2. Stefaan

    Trailer ziet er wel knap uit ! Tom Hanks is altijd wel goed.

    Reply
  3. Peter

    ik kijk ook uit naar deze film. Moet wel even verschillen van mening over de film “Blackhawk down”, die naar mijn mening absoluut geen pro-Amerikaanse propaganda is.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *