Hotel Transylvania (2012) **½ review

In mei 2002 heeft Sony Pictures Entertainment het animatiehuis Sony Pictures Animation opgericht, zeker nadat de studio begon in te zien dat er heel veel geld verdiend kon worden met animatiefilms. Ze hebben echter op 10 jaar tijd slechts 7 films geproduceerd, waaronder ook de wat flauwe live-action film The Smurfs (2011). Nu pakken ze uit met Hotel Transylvania (2012) van Genndy Tartakovsky.

hotel transylvania,sony pictures animation,genndy tartakovsky,adam sandler,adam samberg,selena gomez,todd durham,dan hageman,kevin hageman,peter baynham,robert smigel,despicable me,tangled,brave,hotel transylvania 2

Korte inhoud: Welkom in Hotel Transylvania, Dracula’s (Adam Sandler) luxueuze ‘vijf-stakenresort’, waar monsters en hun families zich kunnen uitleven, bevrijd van de bemoeienissen van de menselijke wereld. Maar hier is een weinig bekend feit over Dracula: hij is niet alleen prins van de duisternis, hij is ook vader. Overbeschermend voor zijn tienerdochter Mavis (Selena Gomez), fabriceert Dracula uitgebreide gevaren om haar avontuurlijke instelling te ontmoedigen. Als een haven voor Mavis opent hij Hotel Transylvania, waar zijn dochter en een aantal wereldberoemde monsters – Frankenstein en zijn bruid, de Mummie, de onzichtbare man, een familie weerwolven, en nog anderen – het rustig aan kunnen doen in veiligheid en rust. Voor Drac is het cateren voor deze legendarische monsters geen probleem, maar zijn wereld stort in elkaar als een gewone jongen, Jonathan (Adam Samberg), per ongeluk dit hotel ontdekt en verliefd wordt op Marvis…

De film was duidelijk bedoeld voor de allerkleinsten, en als volwassene heb je hier veel minder aan dan van een doorsnee Pixar, Aardman of Disney animatiefilm. Het scenario werd geschreven door Todd Durham, Dan Hageman en Kevin Hageman, en dan nog eens in een scenario gegoten door Peter Baynham en Robert Smigel. Je zou denken dat al deze mensen wel met een sterk script voor de dag zouden komen, maar ik zat toch wel wat op mijn honger. Het uitgangspunt, een vampier die een hotel uitbaat voor monsters, is origineel, maar voor de rest moet de film het hebben van zijn 3D-effecten. Ik heb de 2D-blu-ray gezien en kan echter niet oordelen of het effectief een meerwaarde was. In 2D zag het er allemaal wel wat LAME uit. Maar je blijft toch verder kijken en de kwaliteit overstijgt toch de gemiddelde animatiefilm.

Hotel Transylvania deed me wat denken aan Despicable Me (2010), met het wat bizarre en stoute hoofdpersonage. Ik had echt de indruk dat de makers zich hier echt op hebben gebaseerd, zelfs qua tekenstijl. Maar er zit véél minder humor in, of beter, de humor in de film komt niet altijd even goed aan. Ik ben ook geen grote fan van Adam Sandler en ze hadden hiervoor toch veel betere acteurs kunnen nemen. Sandler is goed wanneer hij “slecht” is, maar is gewoon niet geloofwaardig wanneer hij een emotionele en ontroerende scene moet spelen. Ook de regie van de film laat te wensen over, maar dit is niet allemaal de fout van Genndy Tartakovsky. Hij is maar een schakel in een lange rij van regisseurs en schrijvers die bij dit project betrokken waren. Misschien iets teveel volk, want dit had een wel erg leuke film kunnen worden.


Hotel Transylvania review animated pictureHotel Transylvania review animated pictureHotel Transylvania review animated picture
Hotel Transylvania review animated pictureHotel Transylvania review animated pictureHotel Transylvania review animated picture
© Sony Pictures Releasing Belgium

Wat betreft de dochter die zich wil onttrekken aan het ouderlijke gezag komt veel beter aan bod in bijvoorbeeld Tangled (2010) of Brave (2012). Hier hebben ze tevens heel veel thema’s die ze konden uitspitten, zoals de boodschap dat onwetendheid het meest schrikwekkende van al is, maar kiezen resoluut voor de voor de hand liggende slapstick en de rollercoaster effecten. Anderzijds heb je hier wel een animatiefilm die de allerkleinsten iets kan bijbrengen over de multiculturele samenleving en tevens een introductie geven over onze klassieke gotische monsters, naast gremlins, heksen, cyclopen, zelfs De klokkenluider van de Notre-Damme (die eigenlijk een mens was en geen monster, wat uiteraard wel wat wringt in het concept).

Op de Blu-ray vinden jullie de audio-commentaar van de regisseur over de gehele film, alsook deleted gestoryboarde scenes. Er zit ook een animatie kortfilm bij van Tartakovsky. Ondertussen is er ook al sprake van de sequel Hotel Transylvania 2 (2015), die echter geregisseerd zal worden door iemand anders. Misschien geen slechte zaak.

rating


Beoordeling: 2.5 / 5

Recensie door op 19 april 2013

*** Hotel Transylvania trailer ***

2 Comments

  1. Laurent M.

    In het begin was het vermakelijk met een paar leuke grappen, maar nadien valt alles zowat in elkaar en is de humor ver te zoeken. Er zitten heel veel referenties in van klassieke gothic horrorfilms, voor de volwassen kijker, maar daar blijft het ook bij. Vreselijke stem-casting, maar de animatie viel wel nog mee.

    Reply
  2. mathias

    Die wil ik toch wel zien! De gifjes en trailer zien er wel fun uit.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *