JJ Abrams wil leugens van Lance Armstrong op het witte doek

Na het weinig verrassende interview van dopingkoning Lance Armstrong met Oprah Winfrey, regent het onthullingen van datgene wat Lance vergat of weigerde te vertellen. Het is ondertussen duidelijk geworden waarom de gevallen coureur koos voor de zachte aanpak van Oprah, in plaats van een diepgaand en gefundeerd interview met 60 Minutes. Meestermanipulator Lance kijkt naar eigenbelang en vindt de opgelegde straf van USADA te streng, dus was een braaf interview misschien een manier op wat manoeuvreerruimte te krijgen.

Maar misschien krijgen we het volledige plaatje in de verfilming van het boek Cycle of Lies : The Fall of Lance Armstrong van Juliet Macur van de New York Times. Zij is sportverslaggeefster voor The New York Times en heeft Armstrong meer dan tien jaar gevolgd. Ze schreef over zijn successen, maar ook over de beschuldigingen van dopinggebruik die Armstrong eerst nog hardnekkig ontkende. Blijkbaar zouden de rechten zijn opgekocht door Paramount en J.J. Abrams.



© Paramount Home Entertainment

Het was Sony Pictures die eerder al het plan had om een soort biopic te maken over Armstrong. Vriend van de wielrenner, Jake Gyllenhaal en Matt Damon zouden in aanmerking komen om de hoofdrol te spelen in het heldhaftige verhaal van een atleet die tegenspoed had overwonnen. Toen echter duidelijk werd dat Armstrong de boel had belazerd, was dat filmproject snel van de baan. Er is wel een documentaire gemaakt, Lance Armstrong: The Road Back (2013), met Matt Damon als narrator, maar ik heb zo de indruk dat de producers nu druk in de weer zijn om de montage wat aan te passen na de bekentenis van Lance.

Ik ben zelf geen wielerfanaat, en toen het nieuws in 2005 bekend werd dat er een brave Lance Armstrong film in de maak zou zijn, was ik er niet meteen onder de indruk. Ik had toen al, net zoals iedereen met een gezonde dosis realiteitszin, een vermoeden dat je niet zonder doping 7 keer de tour kon winnen. Maar nu hebben we dus een geheel ander verhaal en ik hoop dat we ook een schokkende en controversiële prent zullen krijgen over wat er zich echt allemaal afspeelde achter de schermen van het grootste wielerevenement in de wereld; de verschillende dopingmanieren, de beschermende hand van het UCI, de druk van de sponsors, de ingenieuze systemen van de ploegen, de complotten, de leugens, … Ik hoop echter wel dat Abrams niet zelf de film zal maken, maar dit over zal laten aan regisseurs niet meer bezig zijn met inhoud en minder met lens flares.

Update 28/01/2013: Bradley Cooper gaat helemaal niet de rol van Lance Armstrong vertolken in een film over de gevallen wielerheld. “Onzin”, zegt de acteur over het BBC-artikel. De Britse omroep meldde eerder dat Cooper op de rol zou azen. “Oh mijn God, dat is zo’n grote onzin!”, reageerde Bradley tegenover Access Hollywood. Volgens de BBC kon de acteur niet wachten om Lance te spelen. Hij zou hem een geweldig personage hebben genoemd. “Ik wist helemaal niet waar het over ging”, zegt Cooper. Voilà, dat is dan ook duidelijk.

***Related Post***
01/08/2005: Heldhaftige Lance Armstrong film in de maak

3 Comments

  1. gilles

    Als ze iedereen aan bod laten komen die doping pakt, zal het een trilogie moeten worden.

    Reply
  2. Ruben

    Het schijnt dat Bradley Cooper al interesse heeft om de rol te vertolken. Denk dat deze film er dus wel eens snel zou komen.

    Reply
  3. Laurent M.

    Dit project zal wel op de lange baan eindigen nu hij verweven zit in de Star Wars franchise.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *