Kramer vs. Kramer (1979) **** Blu-ray review

Het wordt tijd dat we nog eens een klassieker vanonder het stof halen, en wat beter dan een film die zijn intrede maakt in de Blu-ray wereld. Kramer vs. Kramer (1979) van Robert Benton won maar liefst de 5 belangrijkste Oscars (Film, Actrice, Acteur, Regisseur en Scenario), en dit in een periode waarin Francis Ford Coppola zijn Apocalypse Now (1979) uitbracht.

kramer vs kramer,dustin hoffman,meryl streep,robert benton,apocalypse now,francis ford coppola,avery corman

Korte inhoud: Ted Kramer (Dustin Hoffman) is een zakenman die zijn werk belangrijker vindt dan zijn gezin. Zijn vrouw Joanna (Meryl Streep) kan er niet meer tegen en besluit hem te verlaten. Ted heeft nou de taak zelf het huishouden te doen en op zichzelf en zijn zoontje Billy te passen. Wanneer Ted heeft geleerd te leven met deze verantwoordelijkheden in zijn leven, wil Joanna haar zoontje terug. Ted weigert om het op te geven en dat leidt tot een rechtszaak om de voogdij van het kind.

Tegenwoordig kosten filmproducties zodanig veel, dat nog maar weinig zaken aan het toeval worden overgelaten. Alles wordt gescript, gestoryboard, getimed en minutieus afgemeten, maar in de jaren ’70 had je veel regisseurs die een grote voorliefde hadden voor improvisatie. Acteurs kregen meer ruimte om hun ding te doen, en zeker wanneer je te maken hebt met dramatische zwaargewichten zoals Streep en Hoffman, levert dit vonken op. Denk maar aan de scène waarin de kleine Billy zijn maaltijd wou overslaan en direct naar het dessert wou gaan werd geheel in elkaar gezet door Hoffman en de regisseur vond het werken en stak het in de finale edit. Meryl Streep schreef dan weer haar eigen speech voor de scène in de rechtbank, wat uiteindelijk een heel sterke scène bleek te zijn. Zelfs de scène met het wijnglas die van een tafel wordt geslagen in een café is puur improvisatiewerk.

Het is een film die op een volwassen manier de relatie tussen een man en een vrouw in beeld brengt. De conflicten die er kunnen ontstaan, de keuzes die gemaakt moeten worden inzake het hoederecht van kinderen, de relatie tussen vader en zoon, en de offers die een ouder moet leveren om de band met hun kinderen te herstellen. De film is gebaseerd op het boek van Avery Corman en in een scenario gegoten door regisseur Benton. Het is een pareltje van dramatische eerlijkheid, waar geen ruimte is voor vals sentiment of overdreven en zwaarwichtige pathos. En dat is net wat deze film zo tijdloos maakt. Benton maakt de juiste keuzes door en laat vaak de beelden spreken in plaats van dialogen.

Op de Blu-ray vinden jullie buiten een making-off niet enorm veel extras. Ik had gehoopt op een audio-commentaar van Meryl Streep en Dustin Hoffman, maar ik was eraan voor de moeite. Maar de film ziet er in hi-def schitterend uit, en dit is niet altijd een evidente zaak met films van voor de jaren 80. Er is geen kras of stofje te bespeuren op de beelden, en de korrel lijkt zijn cinemalook te hebben bewaard. Dus zeker een aanrader.

rating


Beoordeling: 4 / 5

Recensie door op 24 november 2012

 


*** Kramer vs Kramer trailer ***

2 Comments

  1. Nils

    Recent nog gezien. Een beetje zoetsappig zo her en der, maar toch ook wel een bijzonder sterke prent. Vooral de café-scène tussen Streep en Hoffman is me bijgebleven.

    Reply
  2. fabian

    Nooit gezien, maar staat ergens op mijn ‘to see’ lijstje.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *