The Collection (2012) ** Blu-ray review

Toen ik The Collector (2009) van Marcus Dunstan voor het eerst zag op het Filmfestival van de Fantastische Film in Brussel was ik aangenaam verrast. Het was allesbehalve een grand cru in het horrorgenre, maar desondanks het bierkaartjes-script was het best wel een leuke verstand-op-nul torture-pic in een 80’ties kleedje. Het einde van deze prent liet in ieder geval de deur op een kier voor nog meer terreurverhalen, naar analogie met die andere Twisted Pictues zoals Saw (2004). Een nieuwe seriemoordenaar was geboren. Je zou het zowat kunnen vergelijkingen met een Jigsaw / Michael Myers.

the collector,the collection,saw,marcus dunstan,emma fitzpatrick,patrick melton,josh stewart

En nu is er de vervolgfilm The Collection (2012) (en vreemd genoeg niet gewoon The Collector 2), die geregisseerd werd door dezelfde cineast. Marcus had voor zijn eerste film een productiebudget van 6 miljoen dollar, deze keer mocht hij de klus klaren met een budget van 10 miljoen dollar. Vreemd genoeg heeft de eerste film toch een vrij bescheiden beurt gemaakt aan de box-office (amper 10 miljoen dollar wereldwijd), dus lijkt het een beetje een gok van de makers om het productiebudget bijna te verdubbelen. Maar tot spijt van de producers kwamen er nog minder mensen opdagen voor de sequel (amper 6 miljoen dollar wereldwijd), wat resulteerde in bloedrode cijfers met waarschijnlijk geen threequel in het verschiet. Iets wat niet echt zou moeten verbazen, want The Collection is eigenlijk maar een “lege doos”.

Korte inhoud: Teenager Elena (Emma Fitzpatrick) verlaat haar rijke vader (Christopher McDonald) en gaat met haar vrienden Missy (Johanna Braddy) en Josh (Michael Nardelli) naar een underground feestje. Niemand heeft een vermoeden dat The Collector aanwezig is met een plan om de club om te toveren tot een bloedbad. Net voor de slachting vindt Elena een doos, waarin Arkin (Josh Stewart) vastgeketend zit. De man die al eerder uit de klauwen van de seriemoordenaar heeft kunnen ontkomen, maar ziet nu dat Elena wordt ontvoerd. Nu wordt hij opnieuw ingezet door een groep huurmoordenaars onder leiding van Lucello (Lee Tergesen) om The Collector en Elena te vinden. Maar de schuilplaats van de serial killer is niet bepaald een plezierritje.

De regisseur werkte opnieuw samen met scenarist Patrick Melton, die voornamelijk bekend is voor zijn Saw vehikels, en het is eraan te zien. Je zou denken dat deze scenarist kikt op het zoeken naar nieuwe en spectaculaire manieren om slachtoffers te folteren. De film is dan ook één grote verzameling van dodelijke booby traps. Enerzijds vind ik de keuze teleurstellend, gezien het nu ook meer op een Saw film begint te trekken in plaats van een horrorfilm met een intrigerende serie-moordenaar. In tegenstelling tot de eerste film begon ik me dan ook meteen te vervelen. Een slechte eigenschap voor een horrorfilm.


the collector,the collection,saw,Marcus Dunstan,Emma Fitzpatrick,Patrick Melton,Josh Stewartthe collector,the collection,saw,Marcus Dunstan,Emma Fitzpatrick,Patrick Melton,Josh Stewartthe collector,the collection,saw,marcus dunstan,emma fitzpatrick,patrick melton,josh stewart

De reden waarom ik deze prent toch 2 sterren gun heeft voornamelijk te maken met het feit dat de makers in hun initiële opzet zijn geslaagd. Het is R-rated, het is bloederig, heftig en er zit vaart achter het verhaaltje. Zelfs de personages in de film zijn geen karikaturen van huurdoders die we in heel wat films aantreffen. En mocht je één van de slachtingen hebben gemist, geen nood, want tijdens de eindcredits krijg je nog eens alles op een rijtje. Discussiëren over plot holes en karakterontwikkeling is hier niet van toepassing.

Op de Blu-ray vinden jullie trouwens een leuke making of waar we zien hoe de regisseur de scenes gaat uitbeelden voor zijn acteurs. Hij is misschien niet meteen een regisseur waar je een voorbeeld aan kunt nemen, maar hij heeft tenminste passie en begeestert zo cast en crew. Daarnaast zjn er ook nog wat deleted scenes, die ook daadwerkelijk mochten gedeletet worden. Het is Splendid Film die The Collection op 27 juni 2013 zal uitbrengen. Een filmpje voor de liefhebbers van het genre.

rating


Beoordeling: 2 / 5

Recensie door op 23 juni 2013

2 Comments

  1. Boris

    Ideaal als Halloween film 🙂

    Reply
  2. Baladur

    Geen slechte film, hier kunnen ze nog wel een paar films uit persen, maar zal nooit een horrorfiguur worden als Leatherface, Myers of Krueger.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *