Antiviral debuutfilm van Brandon Cronenberg

Er is vandaag een trailer en poster verschenen van de horrorprent Antiviral (2012), de debuutfilm van Brandon Cronenberg, de zoon van de cultregisseur David Cronenberg. En bij het ontdekken van de eerste beelden en de aanwezigheid van lichamelijke verminkingen, weet je meteen waar hij zijn inspiratie heeft gehaald. Je zou denken als je de zoon bent van David Cronenberg, je eerder ver weg zou blijven van zijn films, anders zet je gewoon de deur open voor kritiek en vergelijkingen.

Brandon Cronenberg,antiviral,david cronenberg,cosmopolis,Malcolm McDowell,Douglas Smith,Sarah Gadon,Caleb Landry Jones,post-apocalypse

Anderzijds is het misschien op een ideaal moment gezien David dit horror-aspect van zijn cinematografie heeft verlaten en zich tegenwoordig meer richt op mainstream drama’s. Toch is er meteen iets gemeenschappelijk wat opvalt: de intentie om de toeschouwer te verontrusten.

Korte inhoud: Antiviral volgt Syd March (Caleb Landry Jones), een medewerker van een instelling die injecties met levende virussen van zieke beroemdheden aan geobsedeerde fans verkoopt. Syd levert ook illegale monsters van deze virussen aan criminele organisaties, door ze via zijn eigen lichaam uit de kliniek te smokkelen. Als hij besmet raakt met de ziekte die superster Hannah Geist heeft geveld, wordt Syd het doelwit van verzamelaars en fanatieke fans. Hij moet het mysterie rond haar dood ontrafelen, voordat hem hetzelfde lot wacht.

De bedoeling was waarschijnlijk om iets heel klinisch te maken, maar alles ziet er behoorlijk uitgemolken uit. De trailer had misschien minder moeten tonen of had wel wat meer variatie mogen inbouwen. Toch werd de film op het festival van Cannes genomineerd bij de films die door hun eigenzinnige filmstijl zijn opgevallen. En daar lijkt het ook fel op. Ik heb de indruk dat hij met zijn eerste film een stijl-oefening heeft gemaakt en zowat alles uit de kast heeft gehaald om op te vallen (een fout die vele debuutregisseurs maken omdat ze vrezen dat dit wel eens hun eerste en laatste film zou kunnen zijn). Dat is althans mijn gevoel bij het zien van de eerste beelden.

In de casting zien we ook Sarah Gadon opduiken, die ook al een rol had in Cosmopolis (2012) van vader Cronenberg. Daarnaast zien we ook een rol weggelegd voor Malcolm McDowell en de nog jonge Douglas Smith. De film werd gemaakt voor iets meer dan 3,2 miljoen dollar.


brandon cronenberg,antiviral,david cronenberg,cosmopolis,malcolm mcdowell,douglas smith,sarah gadon,caleb landry jones,post-apocalypsebrandon cronenberg,antiviral,david cronenberg,cosmopolis,malcolm mcdowell,douglas smith,sarah gadon,caleb landry jones,post-apocalypse
© Film1

Toch ben ik wel benieuwd naar deze post-apocalyptische Antiviral, gewoon al omdat ik verzot ben op fantastische cinema en het onderwerp spreekt me wel aan. Als fans nu al met elkaar op de vuist zouden gaan om het in het publiek gesmeten onderbroekje van Madonna te bemachtigen, of zichzelf chirurgisch verminken om eruit te zien als hun idool, hoe ver zijn we dan al verwijderd van het onderwerp van deze film? Het is lekker grotesk en ik ben benieuwd hoe de zoon zich zal onderscheiden van zijn vader in de benadering ervan. Antivirale belooft ons te confronteren met onze grootste angsten die al in onze maatschappij aanwezig zijn, zoals kannibalisme, vampirisme en ontmenselijking. De film heeft op dit ogenblik bij ons nog geen releasedatum, dus valt het afwachten of deze prent uiteindelijk nog een distributeur zal vinden.


*** Antiviral trailer ***

1 Comment

  1. gilles

    Creepy verhaalke, kan best wel een goed filmke worden. Dat hij onder invloed is van zijn vader is duidelijk te merken in zijn liefde voor het menselijk vlees, in dit geval misschien het dode vlees.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *