The Dark Knight Rises (2012) **** op Blu-ray

Hoe moet een toeschouwer de Golden Age van Hollywood hebben ervaren, met groots opgezette films van Cecil B. DeMille of onthutsende film noir vehikels met Humphrey Bogart, Joan Crawford, Ava Gardner en Burt Lancaster of nog de wereld van Alfred Hitchcock? Vandaag kunnen we al deze films bewonderen in HiDef, maar we kijken er naar doorheen een hedendaagse bril. Je kunt ervan genieten, maar je zult nooit weten welke impact deze films hebben gehad op hun generatie in die periode. En met The Dark Knight Rises (2012), het derde en laatste luik van de Batman-trilogie, waande ik mezelf even in een nieuwe Golden Age van de cinema.

the dark knight rises,the dark knight,christopher nolan,christian bale,batman begins,tom hardy,wally pfister,hans zimmer,ben mendelsohn,michael caine,anne hathaway,joseph gordon-levitt,morgan freeman,friedrich nietzsche,inception

De visuele en inhoudelijke rijkdom die we hier voorgeschoteld krijgen is om van te rillen. Als iemand me 7 jaar geleden zou vertellen dat een filmstudio bereid zou zijn om 585 miljoen dollar te investeren in een 7u35 minuten lange Imax blockbuster-trilogie die enkel bestemd is voor een volwassen en veeleisend filmpubliek – met plotgedreven actie en complexe, arglistige karakters, en waar de tedere romantiek is ingeruild voor een duistere en verontrustende thematiek – dan zou ik eens goed hebben gelachen. Ik heb de film ontdekt in de UGC De Brouckère, op nog geen 200 meter van een uitslaande brand in de H&M in de Nieuwstraat. Je komt dan de zaal uit, de hemel is in rook, politie hebben straten afgezet, maar je kunt slechts aan één zaak denken: de nieuwe Batmanfilm.

Korte inhoud: Gotham City krijgt te maken met een nieuwe bedreiging: Bane (Tom Hardy), een meedogenloze schurk die in het verleden ernstig gewond is geraakt en verdovend gas nodig heeft om te overleven. Zonder zijn masker, dat in zijn kaaklijn verwerkt zit, is de pijn immers niet te harden. Bruce Wayne alias Batman (Christian Bale), die acht jaar na het debacle met The Joker en de tragische dood van Harvey Dent er niet al te best aan toe is, zal in Bane zijn grootste fysieke uitdaging tot nu toe tegenkomen.

We leven in een periode waar we om de oren worden geslagen met cgi en 3D films en hier kiest regisseur Christopher Nolan (pic) er toch voor om zoveel mogelijk beroep te doen op fysieke effecten in een vrij klassieke 2D fotografie. En wat voor een fotografie. DoP Wally Pfister heeft hier een aangrijpende triptiek geschilderd met de zwartste verf die beschikbaar was. En spijtig genoeg hebben we het hier niet kunnen bewonderen in het formaat waarvoor het bestemd was, met name Imax. Het credo was ‘hoge kwaliteit primeert boven beeldmanipulatie’ en het was tevens een ode aan de filmpellicule in een digitaal tijdperk. En in dat licht hebben we hier een sterk verhaal van de geboorte, de val en de heropstanding van Batman. Al van bij de eerste noten van de dreunende soundtrack van Hans Zimmer is het de 7de Kunst op zijn best.

De derde film van een trilogie is meestal diegene dat het meest ontgoochelt (The Godfather, Spider-Man, Star Wars, Pirates of the Caribbean, The Terminator, Superman, Die Hard, Alien, Blade, …), maar deze Dark Knight Rises is de perfecte afsluiter voor de perfecte trilogie, ook al is de film niet zonder foutjes. We zijn 8 jaar verder sinds de verwikkelingen in The Dark Knight (2008). In Gotham City is de criminaliteit lager dan ooit en de stad bloeit weer op, dit allemaal te danken aan Harvey Dent en zijn onomwonden strijd om de georganiseerde misdaad een halt toe te roepen. Batman lijkt niet langer nodig en is ook niet meer gewenst gezien hij nog steeds wordt aanzien als de man die Dent liet sterven en verantwoordelijk geacht voor al de misdaden die Two-Face heeft begaan. Bruce Wayne is ook teruggetrokken en leeft als een kluizenaar in zijn mansion. En terwijl we de erfgenaam met een wandelstok zien rondlopen brokkelt ook de Wayne Enterprises af. Het bedrijf heeft ook grote verliezen geleden ten gevolge aan investeringen in een fusiereactor die tot niets heeft geleid. Wayne heeft schrik dat de reactor kan misbruikt worden als een kernbom. Het is niet zonder ironie dat we Wayne’s financiën zien inkrimpen nadat hij had geïnvesteerd in een oplossing voor schone energie.


the dark knight rises,the dark knight,christopher nolan,christian bale,batman begins,tom hardy,wally pfister,hans zimmer,ben mendelsohn,michael caine,anne hathaway,joseph gordon-levitt,morgan freeman,friedrich nietzsche,inceptionthe dark knight rises,the dark knight,christopher nolan,christian bale,batman begins,tom hardy,wally pfister,hans zimmer,ben mendelsohn,michael caine,anne hathaway,joseph gordon-levitt,morgan freeman,friedrich nietzsche,inceptionthe dark knight rises,the dark knight,christopher nolan,christian bale,batman begins,tom hardy,wally pfister,hans zimmer,ben mendelsohn,michael caine,anne hathaway,joseph gordon-levitt,morgan freeman,friedrich nietzsche,inception
© Warner Home Video

Politie-inspecteur Gordon weet echter het echte verhaal en twijfelt of hij na al die jaren de mensen van Gotham de waarheid moet vertellen. Hij krijgt hiertoe de kans maar houdt uiteindelijk zijn speech op zak. Deze speech zal echter in de handen belanden van Bane, die is ingehuurd door zakenrivaal John Daggett (Ben Mendelsohn) om Bruce Wayne te onttronen. Maar Bane heeft uiteraard zijn eigen agenda. Bruce is genoodzaakt om als Batman terug te keren na een gewelddadige aanval op het beursgebouw. En terwijl iedereen in het duister tast naar het waarom van de aanval lijkt de politie meer interesse te hebben om Batman voor eens en altijd achter de tralies te steken. Zijn trouwe butler, Alfred Pennyworth (Michael Caine), die het moreel van Wayne tijdens zijn afzondering in peil probeert te houden, is niet te vinden voor deze terugkeer naar de gemaskerde man en waarschuwt Bruce dat hij zal vertrekken. Hij wil niet nog iemand van de Wayne familie begraven. Dit gebeurt in één van de meest pakkende momenten van de film: “Maybe its time we stop trying to avoid the truth and let it have its day. “ Een quote die in essentie vertelt waar deze film over gaat en die terug te vinden is bij de meeste personages in de film.

Bruce Wayne maakt ook contact met de inbreekster Selina Kyle (Anne Hathaway), die we allen kennen als Catwoman ook al wordt deze naam nooit uitgesproken. Deze ontmoeting zal leiden naar een deal tussen Batman en Selina, waarbij ze Batman zal leiden naar de hideout van Bane in ruil voor een Clean Slate programma waarbij de dievegge haar misdaad verleden kan wissen van de databank. Maar wanneer Batman oog in oog komt te staan met Bane zal hij pas zijn megalomane terreurplan ontdekken. In een hard vuistgevecht zien we hoe Bane de Batman alle hoeken van de ruimte laat zien en vertelt hem dat hij de nieuwe leider is van de League of Shadows sinds de dood van Ra’s al Ghul. Hij wil het plan van de grote leider, de destructie van Gotham City, voor eens en altijd in de praktijk zetten. Daarnaast wil hij ook zijn rivaal Batman laten afzien als straf voor zijn daden tegenover The League of Shadows en zijn acties om Gotham te redden. Batman is 8 jaar lang op non-actief gezet en wanneer hij mano-a-mano komt te staan met zijn meer gemotiveerde antipool, dan lijkt de strijd voor Batman hopeloos. En zoals in de comics wordt hier ook Batman’s rug gebroken. Nadien wordt hij opgesloten in een gevangenis, ‘The Pit’, waaruit ontsnappen praktisch onmogelijk is. De film begon met de ontvoering van kernfysicus Dr. Pavel. Na het zien van de fusiereactor weten we waar dit allemaal naar toe gaat.

We ontmoeten ook heel wat nevenpersonages, zoals Blake Joseph Gordon-Levitt die een agent is met een gelijkaardige background als Bruce Wayne en die het geplaagde personages wil zien opstaan. Blake, die eigenlijk een soort verborgen Robin moet zijn, zou Bruce Wayne al hebben ontmaskerd als Batman toen hij klein was omdat hij diezelfde angsten en schuldgevoelens koesterde als hem. Toen ik deze scène zag had ik zoiets van “WTF?!” That’s it? Smart-ass Selina Kyle heeft niets door, scrap that NIEMAND heeft door dat Bruce Wayne de Batman is, maar een jongetje doorziet het masker omdat hij dezelfde gevoelens heeft: b-u-l-l-s-h-i-t. Maar soit, dat was zowat het enige waar ik het moeilijk mee had. Daarnaast is er ook Marion Cotillard in de rol van Miranda Tate, die met uitzondering van één shot een schitterende vertolking heeft neergezet. En ja, Fox (Morgan Freeman) is nog steeds van de partij, en net zoals Q bij James Bond voorziet hij onze held van een degelijke uitrusting, zoals een hedendaagse versie van de Batwing.


the dark knight rises,the dark knight,christopher nolan,christian bale,batman begins,tom hardy,wally pfister,hans zimmer,ben mendelsohn,michael caine,anne hathaway,joseph gordon-levitt,morgan freeman,friedrich nietzsche,inceptionthe dark knight rises,the dark knight,christopher nolan,christian bale,batman begins,tom hardy,wally pfister,hans zimmer,ben mendelsohn,michael caine,anne hathaway,joseph gordon-levitt,morgan freeman,friedrich nietzsche,inceptionthe dark knight rises,the dark knight,christopher nolan,christian bale,batman begins,tom hardy,wally pfister,hans zimmer,ben mendelsohn,michael caine,anne hathaway,joseph gordon-levitt,morgan freeman,friedrich nietzsche,inception
© Warner Home Video

Alle grote heldenverhalen, of het nu afstamt van comics of romans, hebben te maken met villains, en vaak is het zo dat de grootsheid van een held vaak wordt gemeten met het gewicht van de slechterik. Wel in deze prent neemt Bane een enorme plaats in. Je zou denken dat we snel Batman zouden zien opduiken, maar neen. Nolan kiest ervoor om de kijker mee te nemen in een anti-Batman verhaal, waar onze held letterlijk over de grond wordt geslepen en in een vergeetput wordt gestoken. Ondertussen krijgen we Bane en de nevenpersonages te zien. De frustratie en het verlangen om Batman te zien groeit met de minuut en de ontlading is dan ook bijzonder groot wanneer Batman terug in de ring komt om een laatste keer Gotham en zijn volk te redden van de ondergang. Dit is geen popcorn film waar de oneliners heen en weer worden geslingerd, maar elk woord, elke zin, elke dialoog en elke speech heeft zijn gewicht. Nolan had kunnen kiezen voor een zware stem en geopteerd voor een gebulderde vertolking vol borstgeklop en agressie, maar dat is véél minder uitgesproken dan in de comic.

Bane is een afschuwelijk monster maar met zijn stem die vervormd is lijkt hij wel op een Harvard professor. In het begin is het wat wennen maar na een zeker tijdje begin je in te zien hoe geniaal deze keuze is. We hebben niet meer de zwarte humor van The Joker die doortastend in de gevoelswereld van Batman ging rammelen. Met Bane duiken we in de hel en horen we de onmenselijke stem des doods, die niet brult maar Batman een levensles bezorgt. The Joker was een komisch figuur, Bane is een tragische anarchist die zijn roots heeft waar het voor Bruce Wayne allemaal is begonnen. Bane is tevens meer filosofisch dan vele andere Batman villains en je vermoedt dat Nolan moet gedacht hebben aan Friedrich Nietzsche toen hij zei: He who fights with monsters might take care lest he thereby become a monster. And if you gaze for long into an abyss, the abyss gazes also into you. Dit is waar het om te doen is. Bane en Batman zijn evenveel elkaars tegenpolen als dat ze op mekaar trekken. De motieven van Bane zijn ook glashelder enerzijds wil hij valse hoop geven aan 99% van de bevolking van Gotham door een strijd te voeren tegen de 1% die alle rijkdom bezit, maar zijn uiteindelijk doel is de destructie van Gotham zoals Ra’s Al Ghul het heeft voorgeschreven.

Was Bane moeilijk te begrijpen? Wel, hier in België hebben we ondertitels, dus dat probleem stelt zich nooit. Maar ik kan snappen dat sommige woorden soms wat verhaspeld zijn door de masker. De masker is een item die noodzakelijk is voor het personage, en ik had minder problemen met de verstaanbaarheid dan met de verborgen gezichtsexpressie. Je hebt moeite om betrokken te raken als kijker. Mochten ze het niet verteld hebben zou je nooit weten dat je naar Tom Hardy zit te kijken (met uitzondering van één klein flash-back shot op het einde van de film) Het beperkt in zekere zin het acteerwerk van Tom Hardy. Dat was tevens mijn grootste vrees alvorens ik de film zag. Maar het personage groeit en het is vooral de stem die zal dirigeren, naast uiteraard de fysieke kracht die Bane uitstraalt. Bane wil hem aanvankelijk niet doden maar wel straffen. Dit komt zeker tot uiting in de fist- en streetfights die Batman en Bane met mekaar hebben. Je zou denken dat ze het zouden uitvechten met hun wapens, gadgets en explosieven op het dak van een gigantisch gebouw, maar Nolan wou waarschijnlijk Batman terug brengen naar het niveau van Bane, op grondniveau en tussen het volk. En met succes want je gaat echt meeleven met Batman en je beseft dat gadgets hem niet zullen helpen bij dit gevecht. Batman strijdt niet alleen tegen een ego-maniakale terrorist met een God-complex, maar vecht ook tegen zichzelf.


the dark knight rises,the dark knight,christopher nolan,christian bale,batman begins,tom hardy,wally pfister,hans zimmer,ben mendelsohn,michael caine,anne hathaway,joseph gordon-levitt,morgan freeman,friedrich nietzsche,inceptionthe dark knight rises,the dark knight,christopher nolan,christian bale,batman begins,tom hardy,wally pfister,hans zimmer,ben mendelsohn,michael caine,anne hathaway,joseph gordon-levitt,morgan freeman,friedrich nietzsche,inceptionthe dark knight rises,the dark knight,christopher nolan,christian bale,batman begins,tom hardy,wally pfister,hans zimmer,ben mendelsohn,michael caine,anne hathaway,joseph gordon-levitt,morgan freeman,friedrich nietzsche,inception
© Warner Home Video

Na het zien van de film heb je ook wel wat spijt dat alles hier zal stoppen. Bale is uiteraard geweldig als Bruce/Batman, maar ook Anne Hathaway zet hier een briljante rol neer en als kijker wil je meer van haar te weten komen. Het was een moeilijk personage om te benaderen, zeker na de wat campy vertolkingen uit het verleden. Maar dit is hier verre van een karikatuur. Hathaway speelt een complexe en speelse femme fatale bij wie je niet precies weet tot welk kamp ze behoort. Ze is gracieus, intelligent, sluw, grappig en tezelfdertijd heel dodelijk met haar vlijmscherpe metalen hakken. Nolan maakt van haar een volwaardig karakter met voldoende emotionele diepgang. Ook het personage van Joseph Gordon-Levitt snakt naar meer screentijd, ook al zit hij al voor een belangrijk deel in het verhaal verweven. Hij is de verpersoonlijking van de toeschouwer in de bioscoopzaal. Doorheen zijn ogen zien we onze held vallen en met hem willen we de fakkel van Batman overnemen. Maar Nolan zet Catwoman of Blake niet teveel in de kijker. Deze film focust duidelijk op Bruce Wayne/Batman.

Christopher met zijn co-scenarist en broer Jonathan Nolan vertellen ons niet alleen iets over moraliteit en heroïsme, maar schuwen ook de maatschappijkritiek niet. Zo krijgen we een voorsmaakje van wat een maatschappij zou zijn mochten diegene die niets hebben de macht overnemen. Selina Kyle zegt op een bepaald moment aan Wayne het volgende: “There’s a storm coming, Mr. Wayne. You and your friends better batten down the hatches, because when it hits, you’re all gonna wonder how you ever thought you could live so large and leave so little for the rest of us.” In ieder geval heeft ‘Occupy Wall Street’ wel een impact gehad bij de auteurs (met zelfs letterlijk een aanval op het beursgebouw). Qua verhaal blijft voor mij The Dark Knight net iets beter, gewoon omdat alles heel zorgvuldig werd afgerond. Hier zitten we met een aantal leegtes, maar achteraf bekeken was het in deze context misschien ook interessant om bepaalde zaken over te laten aan de eigen interpretatie van de toeschouwer. Anderzijds had ik soms het gevoel dat Nolan het verhaal iets te ingewikkeld wou maken met al die nevenplots. Op een gegeven moment zien we Blake met een bus vol schoolkinderen op een brug. Mooie shots, maar had in essentie weinig relevantie binnen het hoofdverhaal. Je had dus niet alleen Batman en Bane, maar ook nog eens Selina, Gorden, Miranda en nu ook nog eens Blake die voldoende screentime moest krijgen.

Mijn grootste kritiek op de film was de bom. Ik ben verzot op Alfred Hitchcock films, maar komaan, we zitten in 2012 en de suspense met de bom die gaat ontploffen is mij iets te voor de hand liggend. In The Dark Knight was er ook een bom, maar waarbij Batman moest kiezen tussen de vrouw van wie hij hield en de held van Gotham City. Dit was vele malen beter dan wat deze fusie-rector ooit kan brengen. Trouwens, Bane had de mogelijkheden om de gehele stad te gijzelen en hier steekt hij zijn energie in een bom die alles in een straal van (slechts) 10km kan vernielen. Nope, dit hadden ze gewoon uit het verhaal moeten schrijven, incluis de scene met Marion Cotillard die ons één van de meest lachwekkende doodscènes zal geven in decennia. Zo slecht dat haar wat bruuske manier van sterven nu al een internethit is geworden. Komt daar nog bij dat terwijl de bom aan het aftikken is, onze hoofdpersonages rustig naar haar laatste woorden aan het luisteren zijn. Zouden ze niet beter dat exploderend ding verwijderen?! Laat staan Gordon die uit de truck komt, zonder een schrammetje, no way. Deze scène werkte voor mij helemaal niet.


the dark knight rises,the dark knight,christopher nolan,christian bale,batman begins,tom hardy,wally pfister,hans zimmer,ben mendelsohn,michael caine,anne hathaway,joseph gordon-levitt,morgan freeman,friedrich nietzsche,inceptionthe dark knight rises,the dark knight,christopher nolan,christian bale,batman begins,tom hardy,wally pfister,hans zimmer,ben mendelsohn,michael caine,anne hathaway,joseph gordon-levitt,morgan freeman,friedrich nietzsche,inceptionthe dark knight rises,the dark knight,christopher nolan,christian bale,batman begins,tom hardy,wally pfister,hans zimmer,ben mendelsohn,michael caine,anne hathaway,joseph gordon-levitt,morgan freeman,friedrich nietzsche,inception
the dark knight rises,the dark knight,christopher nolan,christian bale,batman begins,tom hardy,wally pfister,hans zimmer,ben mendelsohn,michael caine,anne hathaway,joseph gordon-levitt,morgan freeman,friedrich nietzsche,inceptionthe dark knight rises,the dark knight,christopher nolan,christian bale,batman begins,tom hardy,wally pfister,hans zimmer,ben mendelsohn,michael caine,anne hathaway,joseph gordon-levitt,morgan freeman,friedrich nietzsche,inceptionthe dark knight rises,the dark knight,christopher nolan,christian bale,batman begins,tom hardy,wally pfister,hans zimmer,ben mendelsohn,michael caine,anne hathaway,joseph gordon-levitt,morgan freeman,friedrich nietzsche,inception
the dark knight rises,the dark knight,christopher nolan,christian bale,batman begins,tom hardy,wally pfister,hans zimmer,ben mendelsohn,michael caine,anne hathaway,joseph gordon-levitt,morgan freeman,friedrich nietzsche,inceptionthe dark knight rises,the dark knight,christopher nolan,christian bale,batman begins,tom hardy,wally pfister,hans zimmer,ben mendelsohn,michael caine,anne hathaway,joseph gordon-levitt,morgan freeman,friedrich nietzsche,inceptionthe dark knight rises,the dark knight,christopher nolan,christian bale,batman begins,tom hardy,wally pfister,hans zimmer,ben mendelsohn,michael caine,anne hathaway,joseph gordon-levitt,morgan freeman,friedrich nietzsche,inception
the dark knight rises,the dark knight,christopher nolan,christian bale,batman begins,tom hardy,wally pfister,hans zimmer,ben mendelsohn,michael caine,anne hathaway,joseph gordon-levitt,morgan freeman,friedrich nietzsche,inceptionthe dark knight rises,the dark knight,christopher nolan,christian bale,batman begins,tom hardy,wally pfister,hans zimmer,ben mendelsohn,michael caine,anne hathaway,joseph gordon-levitt,morgan freeman,friedrich nietzsche,inceptionthe dark knight rises,the dark knight,christopher nolan,christian bale,batman begins,tom hardy,wally pfister,hans zimmer,ben mendelsohn,michael caine,anne hathaway,joseph gordon-levitt,morgan freeman,friedrich nietzsche,inception
© Warner Home Video

Het einde van de film eindigt zoals het moet eindigen, met een geniale quote “A hero can be anyone. Even a man doing something as simple and reassuring as putting a coat around a young boy’s shoulders to let him know that the world hadn’t ended.” Explosie. Einde. Fucking great. Spijtig kon Nolan het niet laten er nog wat extra baggage aan toe te voegen waarin we Alfred zien in Firenze op een terrasje (een scène die voor geschrapt uit de film had kunnen worden). Net zoals in Inception (2010) laat Nolan de interpretatie aan het publiek over en iedereen kan er het einde in zien die ze willen. Het had een perfecte einde kunnen worden tot een zo goed als perfecte trilogie, maar deze laatste minuten waren er voor mij teveel aan. Een paar vrienden van mij vonden het einde goed maar hadden moeite met wat vooraf ging, je zou kunnen redeneren dat het einde zo goed was omwille van datgene wat vooraf ging. En zoals ik al zei in het begin van mijn review, dit zijn het soort films waar ik al lange tijd naar verlang. Ze hebben geen schrik hebben om risico’s te nemen, en wijken af van platgetreden paden die wij als kijker te vaak voorgeschoteld krijgen. Ja ze zijn veeleisend voor een publiek, maar we krijgen er ook heel wat voor in de plaats. En in de wetenschap dat deze trilogie ook een gigantisch box-office succes is, kan je slechts één ding concluderen: de massa die vandaag naar blockbusters gaat zien is de nieuwe meerwaarde zoeker. Het cliché van het dom popcorn-vretend-kijkvee die tevreden is met vuurgevechten en oneliners en de slimme filmfan die in alternatieve cinema zoekt naar dramatische en intellectuele conflicten, is een vergelijking die met deze trilogie niet meer van toepassing is. De multiplex bioscoopbezoekers is niet dommer dan de doorsnee art-house meerwaardezoeker. Het blockbuster-publiek heeft hier massaal voor gekozen en stilaan begint dit ook door te dringen bij de studio’s. En dat allemaal dankzij het genie en lef van een handvol regisseurs. Nolan is een begenadigd verteller met verbeeldend vernuft die verzot is op cinema en de intelligentie van zijn kijkers nooit beledigt. Wij zijn het ondertussen gewend geworden tot wat Nolan in staat is, maar laten we niet vergeten hoe verwend we hier zijn.

En nog een klein detail: als jullie Batman Begins en/of The Dark Knight nog niet hebben gezien, ga dan eerst deze films bekijken alvorens naar The Dark Knight Rises te gaan. Het is een stand-alone film, maar je zal met deze voorkennis er meer van kunnen genieten. Naast al de backstory over Harvey Dent, zal je heel wat verwijzingen in de film missen. Bruce Wayne ligt met een gebroken rug in een gevangenis (waarschijnlijk ergens in Indië). The Pit is letterlijk een soort gigantische put waar je op eigen risico kan uit klauteren. Slechts één iemand is hierin geslaagd, en dat zou Bane zijn. Bruce maakt zich klaar om ook uit dit gevang te ontsnappen, en op een gegeven moment wordt deze ontsnappingspoging een soort metafoor voor de grot-scène uit Batman Begins. Maar deze keer zal Bruce niet geholpen worden door zijn vader. En zo zitten er nog tal van verwijzingen in.

Op de Blu-ray vinden jullie een pak interessante making-off filmpjes en documentaires. Je komt heel wat te weten over die zware Imax-camera’s, de gigantische sets, de geschiedenis van de Batmobiel, de design van The Bat en grondige analyses over de karakters en het verhaal. Toch zijn de extraatjes wat teleurstellend. Geen director’s cut, voor de simpele reden dat de versie van Nolan ook de enige bestaande cut is van de film. Maar ik ben er zeker van dat er ‘deleted scenes’ zijn, maar spijtig genoeg staan deze niet op de Blu-ray. Er is ook geen audio-commentaar over de gehele film, wat toch wel een serieuze downer is voor een dergelijke release. Een kleine retrospective over Heath Ledger had ook geen overbodige luxe geweest. Het meest interessante aan de extra features is het stuk in ‘Ending the Knight’, waarin regisseur Christopher Nolan en zijn team uitleggen hoe ze het epische slot van deze legende concipieerden. Er zijn ook faciliteiten voorzien om de film te bekijken op iPhone, iPads en andere tablets. De steelbox ligt vanaf 28 november 2012 in de winkelrekken. De enige vraag die jullie nu kunnen stellen is of jullie de Blu-ray kopen, of nog een maand wachten alvorens de Ultimate Collector’s Edition Trilogy uitkomt, zoals Warner al heeft laten weten. Your choice.

rating


Beoordeling: 4 / 5

Recensie door op 20 november 2012

***Related Posts***
27/05/2012: The Dark Knight Rises posters en banners
05/05/2012: The Dark Knight Rises trailer #3
21/12/2011: The Dark Knight Rises trailer analyse
15/12/2011: Gitzwarte poster
06/08/2011: Eerste afbeeldingen The Dark Knight Rises en Man of Steel
20/07/2011: The Dark Knight Rises teaser trailer
20/01/2011: Anne Hathaway wordt de nieuwe Catwoman – HQ pics
02/12/2010: Komt The Joker terug in The Dark Knight Rises?
21/11/2010: Catwoman en Bane in The Dark Knight Rises?
01/08/2008: The Dark Knight review
17/06/2005: Batman Begins review


*** The Dark Knight Rises Blu-ray ***

10 Comments

  1. Alexander

    Ik ga hem deze of volgende week gaan bekijken. Ik ben hyped as hell, mijn favoriete comic verfilming is batman. Spijtig dat die tot een einde komt.
    Wel een foutje: Inception werd in 2010 gemaakt, niet in 2004.

    Reply
  2. Jabba

    Ik zit nog altijd met de volgende vraag na het zien van de film ***spoiler*** is Bruce nu dood of niet? Hij zit daar aan een terras en Alfred groet hem, zoals hij dikwijls dacht te doen tijdens zijn afwezigheid. Is dat nu realiteit of niet? ***spoiler***

    Reply
  3. johan

    Je hebt het toevallig over de ondertitels in België, waren deze ook zo slecht als in Nederland?
    Heel raar voor zo’n mega productie, maar de Nederlandse ondertiteling bevatte blunder na blunder:
    verwisseling ik/jij, verwisseling kan/kan niet, halve zinnen, iemand die vermoord is vanwege ‘een wedstrijd’, etc, etc. Het leidde meermaals tot enige hilariteit bij het bioscooppubliek.
    Ik ben er nog en beetje van aan het bekomen wat voor matige actiefilm ik het vond.
    De 1e film blonk uit in script waarin de origine van Batman heel slim is geschreven/herschreven.
    De 2e film blonk ook uit in script en de vertolking van de Joker.
    Heel knap was dat in deze films de origines van Batman, Two-Face en Joker (ondanks enig sleutelwerk) perfect aansloten op de comics.
    De 3e film slaat bij mij de plank echter mis.
    In de trailer wist Anne Hathaway mij niet te overtuigen, maar in de daadwerkelijke film blijkt ze een perfecte keuze. Het is Batman zelf die mij niet weet te overtuigen. Wellicht omdat hij hier veel meer screentime en lines krijgt als in de vorige films. Zowel zijn acteerwerk en dialogen zijn niet altijd even overtuigend. En zinnen als ‘wear a mask to protect your loved ones’ passen perfect in Spiderman maar niet in Batman.
    Er zijn enkele misplaatste momenten in de film waar men een mislukte poging tot humor tracht (you missed a spot).
    De twist en dood aan het einde van de film zijn inderdaad erg slecht gedaan.
    Voor een film die zo lang duurt is het redelijk vervelend dat de meeste kijkers een van de eindscenes al letterlijk kunnen visualiseren terwijl de film nog lang niet klaar is.
    Het script heeft pieken en dalen. Het lijkt er ook een beetje op dat het jongetje uit het weeshuis en de Aziatische politieagent grotere rolletjes hadden maar dat deze op de montagetafel zijn gesneuveld.

    Reply
  4. dave

    @Johan: Ik lees meestal niet de ondertitels gezien ik het Engels wel goed onder de knie heb, maar nu bij Bane was het wel handig. Wel raar dat ze de ondertitels verknoeit hebben. Geef de film misschien een tweede kans met Vlaamse ondertitels 😉
    -> Wat de humor betreft, ik denk niet dat het de bedoeling was om veel humor in de film te steken, maar dat zal voor de ene kijker wel meer of minder goed werken.
    @jabba:
    *** spoiler ***
    volgens mijn bescheiden mening wil Nolan alle pistes open laten. (1) Hij leeft – Waarom zouden ze anders in de film uitweiden over de automatische piloot bij de batwing. Eerst was deze stuk en Fox zei dat Bruce deze maar moest herstellen. En dat heeft hij ook gedaan want dat is wat Fox heeft kunnen vaststellen na de berging van het vliegtuig. Hem zien zitten op het terras met Selina ziet er heel fake uit en kan zich ook gerust in de verbeelding van Alfred afspelen. Het was immers zijn grootste wens. Maar de scène wil ook duidelijk maken dat er twijfel is of hij nu nog leeft of niet. (2) Hij is dood – Bruce is letterlijk en figuurlijk gebroken en waarom zou de autopilot anders stuk zijn. Er is geen enkele plot-reden buiten die van een zelfmoord-missie, en uiteindelijk is er die quote dat hij ALLES wil geven voor Gotham. Wat kan dat anders zijn dan zijn eigen leven?
    Zoals ik zei, het is open voor discussie en interpretatie.

    Reply
  5. Bennett

    ***spoiler***
    Konden ze niet gewoon eindigen door Batman te laten sterven. Wat is die onzin met dat terrasje en Wayne die precies doet alsof hij zijn trouwe butler niet kent. BS! Zo getelefoneerd dat het een smet is op een anders sterke trilogie.

    Reply
  6. fabian

    Wat ik leuk vond is dat het eigenlijk een film is die geen formule volgt. Je kan het zelfs ook niet gaan vergelijken met TDK. Het is dezelfde fotografie, maar de toon en de sfeer zijn toch heel anders. De scène in de kuil-gevangenis is gewoon iets wat je niet kan inbeelden in TDK. Echter wel in Batman Begins. En met alle knipogen naar de eerste film heb je echt het gevoel dat deze film eigenlijk meer trekt op de eerste film.
    The Joker of Bane? Moeilijk, de joker was een uber-villain en gespeeld door een geweldige acteur, maar Bane is angstaanjagend en dat vond ik dan weer veel beter.

    Reply
  7. Kons

    Enorm sensationeel en een buitengewone cast, vooral Anne Hathaway is grandioos. Toch vond ik deze een stuk minder dan de vorige, The Dark Knight. TDKR is niet echt verbazingwekkend of innovatief en die stem van Tom Hardy bederft toch een beetje zijn persona. Ook Cotillard schoot toch wat tekort en de twist op het einde was niet schokkend genoeg, zeker na zo’n build-up.

    Reply
  8. Nils

    Nolan heeft ook geen audio-commentaar gemaakt op The Prestige of de vorige Batman films. Hij vind het moeilijk om audio-comments te geven op een film die zijn publiek nog moet vinden. Maar misschien na een paar jaartjes zullen we misschien een editie hebben met zijn commentaar op de scenes.

    Reply
  9. arjen

    Met zo’n film heb je eigenlijk geen extras nodig, nu is het inderdaad wel afwegen of het de moeite is om te wachten op de blu-ray trilogie release.

    Reply
  10. snuff

    De scene waarin Blake zegt dat hij Wayne had herkend vond ik ook wat lichtjes, maar de scenes met Selina Kyle maakten alles wel goed. Geen “i like cats and likking milk” – shit. Ondertussen heb ik deze film al 3 keer gezien en wordt bij elke visie beter.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *