Puss in Boots (2011) ** Blu-ray review

Na Shrek Forever After lijkt de filmcarrière van de groene Ogre afgelopen te zijn. Maar geen nood, want er lopen nog genoeg interessante nevenpersonages rond die de franchise nog wel even kunnen rekken. Het is de Spaanse kater Puss in Boots (2011) die als eerste zijn eigen spin-off krijgt. En is de gelaarsde kat als sidekick naast Shrek een grappig en boeiend personage, als volwaardig hoofdpersonage weegt Puss toch een beetje te licht uit. Maar daar zullen het flauwe verhaal en de minder geslaagde nevenpersonages waarschijnlijk ook wel voor iets tussen zitten.

puss in boots,shrek,antonio banderas,salma hayek,zach galifianakis,amy sedaris,billy bob thornton,chris miller

Korte inhoud: Puss in Boots (Antonio Banderas) is een outlaw die dringend op zoek is naar een manier om zijn naam te zuiveren. In een bar hoort hij de stamgasten praten over het criminele duo Jack en Jill (Billy Bob Thornton en Amy Sedaris) die in het bezit zouden zijn van een paar magische bonen die de weg leiden naar de gans met gouden eieren. Puss aanhoort het verhaal met grote belangstelling: de magische bonen zullen hem redden en hem weer aanzien bezorgen. Tijdens zijn zoektocht komt hij de straatkat Kitty Softpaws (Salma Hayek) tegen die eveneens op zoek is naar de bonen.

Kitty blijkt uiteindelijk te werken voor Humpty Dumpty (Zach Galifianakis), een sprekend ei waarmee Puss nog een verleden heeft. Puss en Humpty waren immers de beste vrienden in het weeshuis tot het heel erg misliep tussen de twee en Puss zich genoodzaakt ziet om uit hun dorp San Ricardo te vertrekken. Maar met de lokroep van de gouden eieren in gedachten, besluiten Puss en Humpty hun vete toch bij te legen en samen op zoek te gaan naar de magische bonen.

Grafisch ziet Puss in Boots er heel goed uit, er werd duidelijk veel aandacht besteed aan de details, zoals bijvoorbeeld de pels van de katten. Helaas werd er iets minder aandacht besteed aan het scenario dat een beetje een rommeltje is. Dreamworks kan hier nog wel iets leren van Pixar waar de scripts altijd tot in de puntjes zijn uitgebalanceerd en uitgewerkt. Werd er misschien iets minder aan het scenario gewerkt omdat er oorspronkelijk geen bioscooprelease was voorzien?

Grofweg gezegd is het verhaal van Puss in Boots dat van Jaak en de bonenstaak, de jongen die in ruil voor een koe magische bonen krijgt die de toegang blijken te zijn tot een andere wereld. Verder vinden we natuurlijk ook de gelaarsde kat en moeder de gans terug en zitten er meerdere verwijzingen naar Zorro in de film. Het personage Humpty Dumpty is in onze contreien misschien niet zo bekend, maar in de Angelsaksische wereld is zijn naambekendheid even groot als een Kortjakje bij ons.

Helaas is deze Humpty Dumpty bij momenten ronduit irritant en loopt het ei vooral in de weg. Hoezeer Zach Galifianakis ook probeert om toch enige sympathie voor Humpty op te wekken, je zit eigenlijk toch stiekem te hopen dat iemand het ei uiteindelijk frontaal tegen een muur gooit… Ook slechteriken Jack en Jill zijn trouwens niet meteen de meest boeiende personages, maar hun aandeel in het verhaal blijft nog redelijk beperkt. Het lijkt wel of de makers opzettelijk zulke vervelende nevenpersonages hebben gebruikt dat er zeker geen spin-offs van zullen worden gemaakt.

Gelukkig is Antonio Banderas perfect gecast als de stem van het titelpersonage. De Spaanse acteur geeft blijk van een uitstekende komische timing en weet de charme van de rosse kater heel goed uit te drukken met zijn stem. De scènes waarin enkel Puss centraal staat, zijn dan ook de beste uit de film. Leuk is dat Banderas als tegenspeelster zijn co-ster uit Desperado krijgt, namelijk Salma Hayek die de stem van Kitty inspreekt.


puss in boots,shrek,antonio banderas,salma hayek,zach galifianakis,amy sedaris,billy bob thornton,chris millerpuss in boots,shrek,antonio banderas,salma hayek,zach galifianakis,amy sedaris,billy bob thornton,chris miller
© Entertainment One

In tegenstelling tot de Shrek-films ligt de focus hier meer op een jonger publiek. Dat betekent dat ook de humor vooral gericht is op kinderen, en de subtiele taalgrapjes uit Shrek in Puss in Boots amper aanwezig zijn. En voor diegenen die wachten op een cameo van Shrek of Donkey: Puss in Boots is een prequel en speelt zich af in een wereld zonder groene ogres en pratende ezels.

Puss in Boots is een leuk tussendoortje op een regenachtige zondagnamiddag, maar blijft niet erg lang hangen. Beetje vreemd dat de film genomineerd werd voor een Oscar als beste animatiefilm, daarvoor is hij toch niet sterk genoeg.

Bij de blu-ray van de film krijg je ook een dvd-schijfje en verder vind je zoals bij de meeste animatiefilms ook een hele hoop extra’s. Zo vind het nieuwe verhaal ‘The Three Diablos’ waarin Puss in Boots een gestolen robijn moet terugvinden met als tegenstander drie ogenschijnlijk schattige kittens. Verder vind je nog interviews met makers, animatoren, cast en crew, een trivia track, deleted scenes, easter eggs, previews en nog wat interactieve spelletjes.

rating


Beoordeling: 2 / 5

Recensie door op 7 juni 2012

 


*** Puss in Boots trailer ***

2 Comments

  1. vincent

    Ik vond de animatie wel ok, maar niets bijzonders. Het personage van Humpty Dumpty was wel lekker dubieus. Maar qua verhaal blijf ik toch wel wat op mijn honger zitten. Ook het gebrek aan humor is toch wel een enorm minpunt. En zoals bij zovele films is het einde van de film ontgoochelend.
    quotering: 2/5

    Reply
  2. Julie

    Ik had er veel meer van verwacht, maar het voelt toch een beetje als een mislukte mix tussen Shrek en The Mask of Zorro.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *