Maniac remake krijgt bij ons geen bioscooprelease

Als je het huidige bioscoopprogramma bekijkt vraag je je toch af waarom een film als deze geen release bij ons krijgt. Ook al heeft deze film heel wat negatieve kritieken, er zijn ook heel wat recensenten die ten volle hebben genoten van het compromisloze karakter van deze film, naast het knappe acteerwerk. Het wordt in ieder geval wennen om Elijah Wood te zien opduiken in een remake van de horror-klassieker Maniac (1980) van William Lustig (zie poster). Het Franse horror-genie Alexandre Aja heeft het scenario van Maniac (2012) geschreven, maar vreemd genoeg heeft hij de regie overgelaten aan Franck Khalfoun. Een B-film regisseur die al eerder voor Alexandre heeft gewerkt met de regie van P2 (2007).

maniac,Alexandre Aja,William Lustig,Franck Khalfoun,p2,Elijah Wood,Joe Spinell,sin city,America Olivo,Liane Balaban,Morgane Slemp,Genevieve Alexandra,Megan Duffy,Délé Ogundiran,Thomas Langmann,vigilante,re-animator

Korte inhoud: Net wanneer de straten veilig leken, duikt een seriemoordenaar met een fetisj voor hoofdhuid op. Frank (Elijah Wood) is de teruggetrokken eigenaar van een mannequinwinkel, maar zijn leven verandert wanneer de jonge kunstenares Anna (Nora Arnezeder) hem vraagt om haar met haar nieuwe tentoonstelling te helpen. Als tussen beiden een vriendschap ontstaat en Franks obsessie escaleert, wordt het duidelijk dat ze een lang onderdrukte drang tot stalking en moord heeft aangewakkerd.

Misschien een wat vreemde casting. Diegene die de originele film hebben gezien zullen meteen terugdenken aan de rol van Joe Spinell, de acteur die we nog kennen uit de Rocky en Godfather 2 film. Hij was een echte freak wiens aanwezigheid meteen de stuipen op het lijf joeg. Spinell heeft tevens ook meegeschreven aan het scenario en had plannen voor een sequel. Babyface Elijah Wood heeft een paar overeenstemmende trekjes, maar is allesbehalve een freak en heeft ook niet de fysieke kracht van Spinell. We hebben wel te maken met een talentvolle acteur, die zeker een geloofwaardig personage zal neerzetten en die al een serial-killer speelde in Sin City (2005), maar ik heb toch mijn bedenkingen. De juiste casting is de helft van de kwaliteit van een film. En je hoeft niet alleen een talentvol acteur te hebben, maar ook nog eens een acteur die gepast is de rol.

Anderzijds is er voldoende vrouwelijk schoon aanwezig om afgeslacht te worden. Zo is er America Olivo, Liane Balaban, Morgane Slemp, Genevieve Alexandra, Megan Duffy en Délé Ogundiran. Het budget van de film is ook iets groter dan dat van de oorspronkelijke film. De versie van 1980 werd gemaakt voor 350 000 dollar. Voor deze film heeft producer Thomas Langmann zo’n 6 miljoen dollar bijeen kunnen rapen, en gezien zijn beperkte release bracht hij slechts een kleine 3 miljoen dollar op wereldwijd.

Maar los van de casting denk ik dat de originele film niet te ‘remaken’ is. Hij zit verankerd in een 80’s tijdsgeest die je niet zomaar kan vertalen naar een hedendaagse horrorprent. Idem voor een films als Re-Animator (1985) en Vigilante (1983). En toch wil ik deze film zien, spijtig genoeg zal het niet in de bioscoop zijn.

*** Maniac #2 trailer ***

1 Comment

  1. Madone

    Er zijn zo veel films die bij ons geen filmrelease hebben gekregen. Denk maar aan de schitterende ‘Enemy’ van Denis Villeneuve met Jake Gyllenhaal., of nog ‘Coherence’ van James Ward Byrkit. Twee van mijn favoriete films van 2013 die bij ons geen release kregen.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *