The Change-Up (2011) *** Blu-ray review

Kritiek spuien op een komedie is poepsimpel, de verborgen verdiensten ervan inzien is een andere zaak. De natuurlijke reflex is om niet al te diep te graven. Bij het zien van de titel, The Change-Up (2011), weet je meteen dat het zal gaan over twee individuen die van leven zullen switchen. Een formule concept die we al honderden keren hebben gezien (Freaky Friday, The Hot Chick, It’s a Boy Girl Thing …).

the change-up,ryan reynolds,jason bateman,leslie mann,olivia wilde,Freaky Friday, The Hot Chick, Its a Boy Girl Thing,Mircea Monroe,fred claus,David Dobkin,Wedding Crashers

In het begin gruwelen ze van het idee, maar gaandeweg beginnen ze naar elkaar toe te groeien. Ze beginnen elkander te waarderen en beseffen dat het gras ‘niet altijd’ groener is aan de overkant. Voor scenaristen Jon Lucas en Scott Moore was het belangrijk om naast de evidente humor ook nog een verhaal te hebben met een duidelijke en treffende boodschap.

Korte inhoud: Mitch (Ryan Reynolds) en Dave (Jason Bateman) groeiden samen op en waren de beste vrienden. Maar als de jaren voorbij gaan groeiden ze langzaam uit elkaar. Terwijl Dave een overwerkte advocaat is, getrouwd met Jamie (Leslie Mann) en vader van drie kinderen, is Mitch single gebleven en regelmatig het gezelschap zoekt van knappe vrouwen, zoals Sabrina (Olivia Wilde) en Tatiana (Mircea Monroe). In Mitch zijn ogen heeft Dave het allemaal: een knappe vrouw, kinderen die hem lief hebben en een goede baan bij een prestigieus advocatenkantoor. Dave droomt echter van het stressloze leven van Mitch zonder verplichtingen. Na een avondje stappen staat de wereld van beide echter op hun kop wanneer ze wakker worden in elkaars lichaam.

En gezien de minachting voor dit sub-genre, moet je echt wel lef hebben om je carrière op het spel te zetten met een dergelijke prent, dus respect voor de regisseur van het succesvolle Wedding Crashers (2005) en Fred Claus (2007), David Dobkin. En de uitdaging bestond erin de premisse van de body-switch nieuw leven in te blazen, in het licht van een aantal komedie toppers (The Hangover) die het niveau wat naar boven hebben getild. En daar is hij behoorlijk goed in geslaagd.

Ik geef toe, de plot is wat aan de luie kant en de verhaallijn die gevolg wordt wijkt niet zo heel veel af van wat we gewend zijn te zien, maar aan de positieve kant zijn de grappen nogal aan de schunnige kant, of toch zeker in de eerste helft van de film. Nadien komt de humor maar moeilijk los, en met een verhaal waar niemand wakker van ligt, is zoiets wel pijnlijk. Maar als een verstand-op-nul komedie mag deze er wel zijn.


the change-up,ryan reynolds,jason bateman,leslie mann,olivia wilde,Freaky Friday, The Hot Chick, Its a Boy Girl Thing,Mircea Monroe,fred claus,David Dobkin,Wedding Crashersthe change-up,ryan reynolds,jason bateman,leslie mann,olivia wilde,Freaky Friday, The Hot Chick, Its a Boy Girl Thing,Mircea Monroe,fred claus,David Dobkin,Wedding Crashersthe change-up,ryan reynolds,jason bateman,leslie mann,olivia wilde,Freaky Friday, The Hot Chick, Its a Boy Girl Thing,Mircea Monroe,fred claus,David Dobkin,Wedding Crashers
© Universal Pictures Home Entertainment

De twee hoofdacteurs leveren een behoorlijk appetijtelijke prestatie, ook al ben ik zelf geen grote fan van Ryan Reynolds. En van appetijtelijkheden gesproken, moet ik toch ook de mooie dames vernoemen, Olivia Wilde en Mircea Monroe. Ook al is The Change-Up een formule film die al zo voorspelbaar is als een aflevering van Blokken, zit er toch een scherp kantje aan. Maar verwacht niet dat je ooit van je stoel rolt van het lachen.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 13 mei 2012

 


*** The Change-Up trailer ***

2 Comments

  1. Mark

    Een film met Olivia Wilde kan niet slecht zijn.

    Reply
  2. Douglas

    Olivia Wilde is wel leuk, maar ik heb het niet zo voor die twee mannelijke acteurs. Ziet er ook uit als een typische wijven-film (no offense). Gewoon mijn ding niet.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *