Columbus Circle (2012) * Blu-ray review

Columbus Circle (2011) is een rotonde in hartje Manhattan, gelegen aan de zuidelijke hoek van Central Park waar een aantal belangrijke verkeersaders samenkomen. Het fungeert ook als de plaats vanwaar alle officiële afstanden in de stad worden gemeten. Helaas zal de gelijknamige film in de toekomst niet dienen als standaard voor een spannende thriller. Daarvoor rommelt het scenario te hard en zijn de vertolkingen te zwak.
columbus circle,amy smart,selma blair,jason lee,kevin pollak,beau bridges,giovanni ribisi,vincent gallo

Korte inhoud: Abigail Clayton (Selma Blair) woont alleen in een prachtig appartement aan Columbus Circle in New York. Als erfgename van een belangrijke industrieel is de jonge vrouw stinkend rijk. Maar Abigail heeft haar appartement al bijna twintig jaar niet meer verlaten. Het enige contact dat ze heeft is met receptionist Klandermann (Kevin Pollak) met wie ze communiceert door middel van briefjes die ze onder haar deur schuift, en dokter Raymond Fontaine (Beau Bridges), een vriend van de familie die fungeert als haar enige vertrouwenspersoon.

Wanneer de oude vrouw in het appartement recht tegenover Abigail dood wordt aangetroffen, moet ze wel uit haar isolement treden. Eerst ziet ze zich genoodzaakt om rechercheur Frank Giardello (Giovanni Ribisi) in haar privé-domein toe te laten. Giardello heeft zijn twijfels bij de hypothese ongeluk en vermoedt dat Abigails buurvrouw het slachtoffer werd van moord. Abigails nieuwe buren is het koppel Lilian (Amy Smart) en Charles Stratford (Jason Lee), een aanvankelijk charmant stel dat echter langzaamaan haar leven binnendringt.

De opzet van Columbus Circle doet een beetje denken aan een film van Alfred Hitchcock: we hebben een alleenstaande mysterieuze vrouw, een misdaad en verraad langs alle kanten. Vrijwel elk personage heeft een verborgen agenda en niets of niemand is wat het lijkt. Interessante uitgangspunten voor een boeiende film en bovendien typische ingrediënten waarmee Hitchcock graag aan de slag ging, maar Columbus Circle voegt er zeer weinig origineels aan toe. Je hebt dan ook voortdurend het gevoel dat je alles al eens eerder hebt gezien.

Bovendien is Columbus Circle zo’n thriller die de kijker voortdurend op het verkeerde been wil zetten. Soms komen filmmakers daar wel eens mee weg (bijvoorbeeld Wild Things), maar veel vaker raken ze hopeloos verstrikt in hun eigen verhaallijnen en zie je de twists al van kilometers ver aankomen. Columbus Circle hoort helaas in de tweede categorie thuis. Nochtans begint de film goed en wordt de kijker nieuwsgierig gemaakt over wat er nu eigenlijk precies met Abigail Clayton aan de hand is. Maar eens dat op tafel ligt, is de pret er af en volgt de ene wending op de andere, de ene al wat geloofwaardiger dan de andere. Op het einde van de film wordt bovendien alle logica getart in een ronduit bij de haren gesleurd einde.


Columbus circlecrazy stupid love
© Universal Pictures Home Entertainment

Het is dus vooral het scenario dat langs alle kanten rammelt. Regisseur George Gallo toont wel enkele keren dat hij visueel aardig zijn plan kan trekken, maar als scenarist — samen met acteur Kevin Pollak — bewijst hij dat spannende thrillers schrijven toch niet echt zijn ding is. Jammer want van de schrijver van Bad Boys en Midnight Run had je toch iets meer verwacht dan een ongeïnspireerd script dat halverwege de film alle controle verliest en als een ongeleid projectiel naar zijn slot dendert.

Bovendien wordt de film ook niet voortgestuwd door knallend acteerwerk. Zo zitten er wel behoorlijk wat bekende namen in de cast maar ook zij lijken niet echt goed te weten wat met hun personage aan te vangen. Selma Blair komt in de meeste van haar films behoorlijk kil over, dus zij is uitstekend gecast als vrouw die met niemand contact wil, maar ze heeft niet echt het charisma om een hele film te dragen. Alleen Beau Bridges en Giovanni Ribisi weten nog enigszins iets aan te vangen met hun personage maar hun rol is te klein om echt te kunnen opvallen.

Wat voor Columbus Circle pleit is het intrigerende uitgangspunt, de interessante sfeervolle locatie, zijn tempo en tijdsduur (met 87 minuten klokt de film netjes op tijd af). Wat je er bij moet nemen zijn de voorspelbare plotwendingen, het niet al beste acteerwerk en het einde dat eigenlijk totaal nergens op slaat. Columbus Circle is zo’n film die je heel snel zal terugvinden in het programmaschema van Vijftv.

Enigszins vreemd is dat er helemaal geen bonusmateriaal op de Blu-ray te vinden zijn. Ook al is dit een straight-to-dvd film, het is toch een gemiste kans.

rating


Beoordeling: 1 / 5

Recensie door op 7 april 2012

1 Comment

  1. kristan

    De straight-to-DVD lijkt geheel terecht. Op verschillende momenten in de film wil je de ‘fast forward’ knop indrukken, maar dan gebeurd er weer iets waar je toch van wilt weten hoe het afloopt. Het is geen slechte film is, maar het verhaal komt heel moeilijk op gang en hangt met haken en ogen aan elkaar.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *