The Raven (2012) ** Blu-ray review

Ik was lange tijd benieuwd naar de vertolking van John Cusack in de rol van Edgar Allen Poe in The Raven (2012). Meestal is de acteur te zien in onbenullige komedie- of actiefilms, maar nu en dan verrast hij ons met knappe films zoals onlangs nog 1408 (2007) of nog Being John Malkovich (1999). Cusack neigde een beetje hetzelfde pad te bewandelen als Nicolas Cage, met dit verschil dat hij met meer kwaliteit voor de dag komt.

the raven,john cusack,sherlock holmes,james mcteigue,luke evans,1808,from hell,being john malkovich,sylvester stallone,tell-tale,c auguste dupin,poe,edgar allen poe,hammer,ninja assassin,v for vendetta,guy ritchie

Korte inhoud: Baltimore, 1900. Een moeder en een dochter worden op brutale wijze om het leven gebracht en rechercheur Emmett Fields (Luke Evans) wordt op de zaak gezet. Tijdens zijn onderzoek stuit hij op een schokkende ontdekking: de misdaad komt tot in de details overeen met een fictieve misdaadverhaal geschreven door de onsuccesvolle auteur en dichter Edgar Allan Poe (John Cusack). Terwijl Poe ondervraagd wordt door rechercheur Fields vindt er tegelijkertijd nog een grimmige moord plaats, wederom overeenkomend met één van Poe’s verhalen. Ze beseffen dat er een seriemoordenaar aan het werk is en besluiten hun krachten te bundelen om deze seriemoordenaar te vatten voordat er meer onschuldige slachtoffers vallen., en misscien ook de geliefde van Poe (Alice Eve) in gevaar komt.

Een paar jaar terug had niemand minder dan Sylvester Stallone nog interesse in het verhaal, maar zijn Poe (20??) film lijkt dus nu met deze prent zo goed als dood en begraven. Wat we onlangs wel te zien kregen was Tall-Tale (2009), naar een verhaal van Edgar Allen Poe. De film zelf heeft iets weg van een Sherlock Holmes verhaal, maar wat weinig mensen weten is dat Poe eigenlijk al een detective verhaal heeft geschreven, lang voor Sir Arthur Conan Doyle. En het is die laatste die overigens zijn mosterd ging halen bij Poe voor zijn Sherlock, zie maar naar C. Auguste Dupin.

Het begin van de film was veelbelovend, ook al vond ik dat de makers iets teveel hun inspiratie gingen zoeken bij de Sherlock Holmes films van Guy Ritchie, maar bleven ze steken aan het niveau van Saw. Ik ben in ieder geval verzot op old school horror, zowel de oude Hammer exemplaren als de recente versies, zoals From Hell (2001). Ze hebben enkel de verkeerde regisseur aangesproken. James McTeigue is een bekwaam iemand, maar hij kickt iets teveel op visuele effecten en iets te weinig op goed onderbouwde karakters en verhalen, cf. Ninja Assassin (2009) en V for Vendetta (2005). Na de eerste 40 minuten begint er wat slijt te komen op het verhaal en kan je de teleurstelling nauwelijks wegsteken.


the raven,john cusack,sherlock holmes,james mcteigue,luke evans,1808,from hell,being john malkovich,sylvester stallone,tell-tale,c auguste dupin,poe,edgar allen poe,hammer,ninja assassin,v for vendetta,guy ritchie,Alice Evethe raven,john cusack,sherlock holmes,james mcteigue,luke evans,1808,from hell,being john malkovich,sylvester stallone,tell-tale,c auguste dupin,poe,edgar allen poe,hammer,ninja assassin,v for vendetta,guy ritchie,Alice Evethe raven,john cusack,sherlock holmes,james mcteigue,luke evans,1808,from hell,being john malkovich,sylvester stallone,tell-tale,c auguste dupin,poe,edgar allen poe,hammer,ninja assassin,v for vendetta,guy ritchie,Alice Eve
© Universal Pictures Home Entertainment

En het feit dat de karakters niet veel meer zijn dan kartonnen borden maakt alles zeer voorspelbaar. De seriedoder lijkt een soort John Doe te zijn uit Se7en ook al zou hij met zijn day job nauwelijks de tijd hebben om nog maar de pendulum kill op zijn naam te zetten. Ook de latere kills zijn volkomen onlogisch, maar ga hier niet verder over spoilen. Het onderwerp schreeuwde naar diepgang en snuggere plotwendingen, zwartgallige duisternis en intelligente dialogen, maar hier draait Poe zich om in zijn graf. En ook al maakt Cusack hier een verdienstelijke vertolking, is hij nauwelijks echt overtuigend in tegenstelling tot een Luke Evans als rechercheur.

Op de blu-ray vinden jullie de audio-commentaar van de regisseur die toch heel wat interessante dingen te vertellen heeft over de speciale effecten in de film. Daarnaast zijn er ook wat deleted scenes die begrijpelijk uit de finale versie werden geknipt. The Raven ligt vanaf 24 oktober 2012 in de winkelrekken.

rating


Beoordeling: 2 / 5

Recensie door op 5 november 2012

 


*** The Raven trailer ***

1 Comment

  1. arjen

    Het verschil met Sherlock Holmes is dat ze van Poe eigenlijk geen actieheld hebben gemaakt. Hij wordt in een mysterie geluisd en probeert uit te vissen wie die serial killer uiteindelijk is. Vind deze uiteindelijk veel spannender dan de Sherlock Holmes films, ook al vind ik The Raven minder goed in beeld gezet.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *