Yves Saint Laurent biopic in de maak

En terwijl alle modefreaks ongeduldig wachten op die Gucci biopic, zijn er ondertussen concrete plannen voor een Yves Saint Laurent biopic, in navolging op Coco avant Chanel (2009), die andere film over een bekend mode-icoon.

En het is de compleet onbekende Franse regisseur Jalil Lespert die het leven van modeontwerper zal verfilmen. De vriend en zakenpartner van de couturier, Pierre Bergé, werkt mee aan de film, schrijft de Franse filmsite Allociné. “Ik heb vaak voorgesteld om een film te maken over Yves en mij”, zegt Bergé in een reactie. De Franse zakenman heeft veel filmideeën afgekeurd, maar was onder de indruk van de 34-jarige Lespert. “Zijn gevoeligheid, enthousiasme en creatieve visie deden me inzien dat ik de regisseur had ontmoet. “

Lespert is van origine acteur en was te zien in films als Ressources Humaines (1999) en Ne le dis à Personne (2006). De Fransman maakte in 2007 zijn regiedebuut met
twee drama’s die niet meteen film indruk hebben gemaakt.

Toen hij zeventien was verliet Saint Laurent het ouderlijk huis om voor de ontwerper Christian Dior te gaan werken. Toen Dior in 1957 stierf, kreeg Saint Laurent op 21-jarige leeftijd de leiding over het toen slecht lopende modehuis Dior. De ontwerpen van Saint Laurent waren zo vernieuwend, dat ze tot grote successen leidden. Zo bijvoorbeeld de trapeziumjurk uit 1958, die ruim viel om de taille in plaats van deze in te snoeren. Saint Laurent gebruikte zowel fel lichte, als donkere kleuren, al ontwierp hij eenmalig ook een collectie waarvan alle kledingstukken zwart waren. Tijdens de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog werd Saint Laurent opgeroepen om in het Franse leger te dienen. Na twintig dagen werd hij echter vanwege een zenuwinzinking opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis, waar hij onder andere met elektroshocktherapie werd behandeld. Vanwege zijn zenuwinzinking werd Saint Laurent de leiding over het modehuis Dior ontnomen. Samen met zijn partner Pierre Bergé begon hij daarop zijn eigen modehuis, met de later bekend geworden merknaam YSL.

In de jaren zestig en zeventig zette Yves Saint-Laurent trends zoals het broekpak en de “beatnik look” en de puntlaarzen die tot dijhoogte de benen omsloten. In 1993 werd het modehuis van Yves Saint Laurent voor ongeveer 600 miljoen dollar verkocht aan het farmaceutische bedrijf Sanofi. Zes jaar later werd het merk YSL gekocht door Gucci. Tom Ford kreeg de leiding over de prêt-à-porter-collectie, terwijl Saint Laurent de haute couture-collectie ontwierp. In 2002 werd, mede als gevolg van Laurents leeftijd, drugsverslaving, depressie, alcoholisme, kritiek op de YSL-ontwerpen en problemen met Tom Ford, besloten het couturehuis van YSL te sluiten. Hierna trok Saint Laurent zich meer en meer terug in zijn huis in Marrakesh, Marokko. Yves Saint Laurent overleed op 71-jarige leeftijd. Hij werd begraven in Marrakesh.

1 Comment

  1. Leon

    Ben zeer benieuwd naar deze Biopic. Als groot fan van modefilms zal ik er dan ook zeer kritisch naar kijken, maar verwacht er ook veel van..

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *