• De party van het jaar in Project X van Nima Nourizadeh

  Pin it!

  Als jullie op zoek zijn naar vuilbekkerij, hete wijven, losbandigheden, geflipte buitensporigheden en een verhaallijn die niet veel verschilt van 3 Idiots (2009), dan moeten jullie op 14 maart naar Project X (2012), de debuutfilm van Nima Nourizadeh, die gepamperd wordt door producer Todd Phillips (Old School, The Hangover I & II, Starsky & Hutch).

  project x,Nima Nourizadeh,Old School,todd phillips,the hangover,risky business,Thomas Mann,Oliver Cooper,Jonathan Daniel Brown,Kirby Bliss Blanton,Alexis Knapp

  Korte inhoud: Drie laatstejaarsstudenten geven een verjaardagsfeest om zo hun populariteit te verhogen. Naarmate de avond vordert en de geruchten over het feest zich steeds verder verspreiden lopen de zaken danig uit de hand.

  Het is een hedendaagse student/party film zoals we er al honderden hebben gezien, die je kan omschrijven als Old School (2003) meets Risky Business (1983). Ik heb al heel wat feestjes meegemaakt, maar nog nooit een uit de hand gelopen Nieuwjaars-straatfeest. Maar net zoals de Hangover films, hebben ze een film gemaakt met ‘alles’ wat mogelijk fout kan lopen in een bepaalde situatie, in dit geval een house party. Wat kan ik meer over deze film vertellen, dan dat ik wel eens zo’n feestje wil bijwonen.

  In deze R-rated film zien we heel wat jonge acteurs die ons nog onbekend zijn, maar die we misschien in de toekomst nog veel zullen aantreffen: Thomas Mann, Oliver Cooper, Jonathan Daniel Brown, Kirby Bliss Blanton en Alexis Knapp. Op 14 maart begint bij ons het feestje in de bioscoop.

  Update 17/03/2012: Stupid is what stupid does. Bij een uit de hand gelopen feest in de Amerikaanse stad Houston is een tiener om het leven gekomen. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender ABC News. De jongen werd woensdagochtend beschoten en overleed later in het ziekenhuis. Het feestje was geïnspireerd door de film Project X, waarin drie tieners een gigantisch feest geven in de hoop populair te worden. Het feestje zelf werd aangekondigd via de Social Media kanalen zoals facebook en binnen korte tijd meldden honderden gasten zich. De politie kwam rond middernacht bij het huis waar het feest werd gegeven om de boel een halt toe te roepen. Buren hadden geklaagd. De feestgangers waren toen al verspreid over de straten waar opstootjes plaatsvonden.

  Volgens een buurman brak de hel dertig minuten later los en werden schoten gelost. "Kinderen renden over straat, maar de parkeerplaatsen waren vol, dus niemand kon weg," vertelt hij. "Ruzies ontstonden en ze begonnen op elkaar te schieten." Politieagent Mark Stephens was aanwezig en vroeg de jongeren naar de toedracht van het feest. Zij gaven Project X aan als reden. "Als je naar de film kijkt, en wat er is gebeurd, zijn er griezelig veel parallellen", vertelt de agent. "Ze deden alles na wat er in de film gebeurde." In de film kent het feestje van de drie hoofdpersonen geen grenzen en is alles geoorloofd. Het is niet het eerste Project X-feestje dat uit de hand liep. Twee tieners uit Canada wilden vorige week een feest geven en plaatsten een tweet met '#projectKris'. Het bericht werd maar liefst negenhonderdduizend keer geretweet, waarna de politie ingreep. In Florida werd deze week een tiener gearresteerd die in twee huizen had ingebroken om een Project X-feestje te geven.

  De film draait sinds begin maart in de bioscoop, zowel in de Verenigde Staten als in Nederland. Bij de première wilde regisseur Nima Nourizadeh niet reageren op de vraag of de film niet leidt tot 'copycats'. "Het is een film voor 18 jaar en ouder. Het hangt van de persoon af of iemand de film als inspiratie gebruikt." Mochten we echter alle films bannen die mogelijks inspiratie zouden kunnen geven om foute dingen te doen, dan zouden er nog maar weinig films in de bioscoop belanden. Het is een beetje de discussie van de jonge vrouw die in kort rokje over de straat loopt. Moet zij zich kleden om seksueel geweld te voorkomen of moeten we ervoor zorgen als een maatschappij dat iedereen het recht heeft zich te kleden zoals hij of zij dat wilt, en pakken we de misdadiger aan?

  *** Project X trailer **

 • Antwoorden en winnaars van de Valentijn Quiz

  Pin it!

  En terwijl de John Carter quiz loopt, zijn hier de antwoorden van de Valentijn quiz. En voor een keertje hebben we behoorlijk wat foutieve inzendingen gekregen. Grootste struikelblok bleek nummer 4 te zijn. Tjah, moet niet altijd poepsimpel zijn. De correcte antwoorden zijn:

  1. The Curious Case of Benjamin Button (2008)
  2. Murder by Numbers (2002)
  3. The Painted Veil (2006)
  4. Tightrope (1984)
  5. Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007)
  6. We Are Marshall (2006) of Coco Chanel
  7. Into the Blue (2005)
  8. Along Came Polly (2004)
  9. Perfume: the Story of a Murderer (2006)
  10. The Silence of the Lambs (1991)

  De 4 filmbollebozen die in de prijzen vallen zijn: R. Geusens (Bridesmaids), D. Vanhoof (Romeo + Juliet), A. Wauters (Love Actually) en A. Cornelis (Love and Other Drugs). Jullie mogen de blu-ray binnenkort in de bus verwachten. Gefeliciteerd en blijft De FilmBlog volgen voor nog meer wedstrijden en filmnieuws.

  Categories: Wedstrijd 0 comments
 • Joke Schauvliege is trots op Matthias 'Schoenmakers'

  Pin it!

  Als er moet bespaard worden, dan zijn vele parlementsleden er als de kippen bij om het budget van Cultuur te beknotten. Maar dat België nu terug op de wereldkaart is gezet dankzij de Oscar-nominatie van Rundskop (2010), daar staat men te weinig bij stil. De film van Michaël R. Roskam kreeg een subsidie van het Vlaams Audioviseel Fonds van 500'000 euro (gemiddelde speelfilm krijgt maximum 650'000 euro), die al ruim werd terugverdiend door zijn bioscoopbezoeken en dat is nog maar het begin. De naam van Roskam gaat over de tongen in Hollywood, net als de acteerprestatie van Matthias Schoenarts. Buitenlandse investeerders zullen meer vertrouwen hebben op hun middelen in te zetten in Belgische producties, en dat komt iedereen uit de sector ten goede.

  En films zetten niet alleen het thuisland op de wereldkaart, ze zorgen ook voor ontspanning, en creëren nog eens veel werkgelegenheid. Dat je met subsidies zorgvuldig moet opschieten, is een evidentie die geldt bij alle departementen. Maar wanneer je cultuur ziet als een reservepost waar je gemakkelijk van kan knabbelen, dan ben je verkeerd bezig. Zonder toekomstvisie en een duidelijk omschreven kader die voldoende zuurstof kan bieden aan de diverse producties, zal de filmindustrie in mekaar stuiken

  En dan worden de postjes uitgedeeld en merk je dat er een dame op Cultuur wordt gezet die niet verkozen werd en NUL kennis heeft van de culturele sector. Wanneer ze wordt ondervraagd over haar culturele bagage besef je dat ze al evenveel van cultuur heeft gegeten als een boerenpaard van moraalfilosofie. Ik betwijfel niet dat ze veel capaciteiten heeft, maar vandaag was het er toch weer over. Tijdens het radioprogramma De Ochtend kreeg ze uiteraard de vraag wat ze vond van de Oscarnominatie (iets waar ze ons nu al 2 maanden mee om de oren slaan). En toen werd meteen weer duidelijk dat de minister eigenlijk geen bal afweet van de Vlaamse cinema. Zonder verpinken verhaspelde ze de naam van onze hoofdrolspeler in Matthias 'Schoenmakers' (luister hier naar het audiofragment). Fouten maken is menselijk, maar teveel fouten maken wijst bij sommigen toch iets teveel op onkunde.

  En de reacties bleven ook niet uit. Radiomaker Peter Van de Veire (MNM) twitterde het volgende: "Matthias Schoenmakers is een voorbeeld voor de Belgische cinema... Ik zou niet graag minister van Cultuur zijn ... #fail" Walter Pauli van weekblad Knack deed er zelfs nog een schepje bovenop. "natuurlijk overkomt het 'net weer haar'. Niet geschikt voor cultuur. Of het ministerschap als summum van de politieke benoeming. De Morgen-collega Bart Eeckhout voegde daaraan toe: "Mededeling van de vl min van cultuur: Schoenmaekers blijf bij uw leest #deochtend #manmanman" Waarop Pauli reageerde: @barteeckhout "Het is het huilen voorbij. Als er iéts was waarvoor ze gvd wist dat ze zou gebeld worden, toch wel een reactie op de oscars?" Eeckhout weer: @walterpauli "ik voel zelf ook enig mededogen. T is niet leuk meer om met haar te lachen."

  joke schauvliege,matthias schoenaerts

 • The Artist en Meryl Streep in de spotlight van de Oscars

  Pin it!

  En hier zijn de winnaars van de 84e Academy Awards. Zoals gewoonlijk niet veel verrassingen, meer nog, bijna alle uitslagen waren op voorhand bekend op uitzondering van de Oscar voor Beste Kostuums. Het belangrijkste nieuws van de nacht was dat The Artist (2011) zo goed als alle belangrijke oscars won (met Jean Dujardin die “putain” zei tijdens zijn overwinnings-speech ) en dat Hugo (2011) de rest voor zijn rekening nam, Meryl Streep voor de zoveelste keer de Oscar voor Beste Actrice won (met nu al 17 nominaties en 3 Oscars ) en dat Rundskop (2011) zoals verwacht geen Oscar heeft gewonnen voor beste Buitenlandse film.

  academy awards,jean dujardin,meryl streep,the artist,hugo,the iron lady,rundskop

  Vergeleken met The Golden Globes was deze uitreiking maar een saaie bedoening. Alles was zoals gezegd voorspelbaar, de speeches waren braaf en de interventies van host Billy Crystal vond ik ietwat oubollig. Toch was er ook wel een moment van ontroering toen 82-jarige Christopher Plummer de Oscar won voor Beste Acteur in een bijrol voor Beginners (2011) (zie video) en hiermee als oudste uit de geschiedenis ooit een Oscar won (los van de ere-oscar voor de 83-jarige Charlie Chaplin). En ik zou het nog vergeten, Sacha Baron Cohen zorgde voor een stunt op de Red Carpet door toch als Dictator te verschijnen en de assen van Kim Jong-il op het tapijt te strooien. Spijtig hebben ze hem moeten afvoeren, het had misschien voor wat extra pit kunnen zorgen in de zaal. Hieronder de samenvatting:

  academy awards,jean dujardin,meryl streep,the artist,hugo,the iron lady,rundskop,christopher plummer,beginner,the dictator,sacha baron cohen BEST PICTURE
  The Artist

  BEST DIRECTOR
  Michel Hazanavicius, The Artist

  BEST SUPPORTING ACTRESS
  Octavia Spencer, The Help

  BEST SUPPORTING ACTOR
  Christopher Plummer, Beginners

  BEST ACTRESS
  Meryl Streep, The Iron Lady

  BEST ACTOR
  Jean Dujardin, The Artist

  BEST ORIGINAL SCREENPLAY
  Midnight in Paris, Woody Allen

  BEST ADAPTED SCREENPLAY
  The Descendants, Alexander Payne, Nat Faxon, and Jim Rash

  BEST FOREIGN FILM
  A Separation

  BEST ANIMATED FEATURE FILM
  Rango

  BEST ACHIEVEMENT IN ART DIRECTION
  Hugo

  BEST ACHIEVEMENT IN CINEMATOGRAPHY
  Hugo

  BEST ACHIEVEMENT IN COSTUME DESIGN
  The Artist, Mark Bridges

  BEST DOCUMENTARY FEATURE
  Undefeated

  BEST DOCUMENTARY SHORT SUBJECT
  Saving Face

  BEST ACHIEVEMENT IN FILM EDITING
  The Girl With the Dragon Tattoo, Kirk Baxter and Angus Wall

  BEST ACHIEVEMENT IN MAKEUP
  The Iron Lady, Mark Coulier and J. Roy Helland

  BEST ORIGINAL SCORE
  The Artist, Ludovic Bource

  BEST ORIGINAL SONG
  "Man or Muppet" from The Muppets, Bret McKenzie

  BEST ANIMATED SHORT FILM
  The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore

  BEST LIVE ACTION SHORT FILM
  The Shore

  BEST ACHIEVEMENT IN SOUND EDITING
  Hugo

  BEST ACHIEVEMENT IN SOUND MIXING
  Hugo

  BEST ACHIEVEMENT IN VISUAL EFFECTS
  Hugo

  *** The Dictator op de Red Carpet ***

 • In the Land of Blood and Honey van Angelina Jolie laai ontvangen

  Pin it!

  Actrice Angelina Jolie zal haar regiedebuut met In the Land of Blood and Honey (2011) niet snel vergeten. Vooreerst kreeg ze het aan de stok met een iemand die beweerde dat ze met haar scenario plagiaat had gepleegd. Blijkbaar had de Kroatische journalist James Braddock (niet te verwarren met die Amerikaanse boks-legende uit de jaren 30) drie keer met Edin Sarkic in contact geweest, die ook banden had met de productie van Angelina’s film.

  in the land of blood and honey,angelina jolie,edin sarkic,rade serbedzija,zana marjanovic,goran kostic,nikola djuricko

  Angelina reageerde aanvankelijk luchtig over de gehele zaak, door het af te doen als iets is wat bij elke productie wel eens de kop opsteekt. Braddock beweert echter bij te hebben gedragen aan de plot en de ontwikkeling van de personages. Ook stelt de journalist dat Jolie het idee van geliefden die door oorlog worden gescheiden heeft gestolen van zijn boek A Soul Shattering. Jolie repliceerde met: "Er zijn veel boeken en documentaires waar ik mijn inspiratie vandaan heb gehaald". Ze voegt er echter aan toe dat ze het boek van Braddock uit 2007 echter nooit heeft gelezen.

  Korte inhoud: In the Land of Blood and Honey speelt zich af tijdens de Bosnische Oorlog en centreert zich rond een stel dat aan de vooravond van de oorlog voor elkaar valt. Hun relatie lijkt echter niet bestand tegen de gruwelen van de oplaaiende gevechten tussen de verschillende bevolkingsgroepen.

  Maar dat was niet de enige kronkel. Tijdens de productie kreeg ze een totale emotionele inzinking. Dit zal zeker deels te wijten zijn aan de druk die met de functie meekomt, maar tevens ook door de harde inhoud. Ze heeft de film zelf geschreven maar blijkbaar waren de emoties moeilijk onder controle te krijgen op de set. En eenmaal de klus klaar was, kreeg Jolie kreeg nog bakken kritiek van Bosnische oorlogsslachtoffers van Women Victim of War. Zij waren boos omdat de film gaat over een Bosnische vrouw die verliefd wordt op een Servische soldaat die in de oorlog haar beul was. Jolie was gekwetst door de kritiek. Ze voelde zich er zelfs een beetje ziek door.

  Jolie en een aantal acteurs werden zelfs met het leven bedreigd. De oorlogsfilm over het conflict in voormalig Joegoslavië werd maandag in Sarajevo aan vijfduizend toeschouwers vertoond, waarna de bedreigingen via post en internet binnenkwamen. Bij een van de acteurs werden de autoruiten stukgeslagen. Bij een ander werd de e-mail gehackt, waarna berichten aan vrienden en kennissen werden verstuurd waarin stond dat de persoon een ongeluk had gehad. Jolie had de hele multi-etnische cast de optie gegeven de regio te verlaten, hoewel geen van de castleden werkelijk vertrok. Ook de geplande première in Belgrado werd afgeblazen, ook al beweerde de producent dat het niet meteen met de incidenten te maken was, maar gewoon omdat niemand er interesse in zou hebben (…dat is eigenlijk ook niet meteen een compliment voor de film, maar soit).

  in the land of blood and honey,angelina jolie,edin sarkic,rade serbedzija,zana marjanovic,goran kostic,nikola djurickoin the land of blood and honey,angelina jolie,edin sarkic,rade serbedzija,zana marjanovic,goran kostic,nikola djuricko

  Maar nu de film al een tijdje in de bioscoop is kreeg de regisseuse ook de eerste impressies van het publiek, en deze zijn niet bemoedigend. In Servië heeft de film slechts een handvol bezoekers opgeleverd, ook al gaat de film over Serviërs. Maar wat wil je als de film Serviërs als beulen afschrijft. Bij de opening kwamen slechts 5 bezoekers opdagen, een absoluut diepte record. Maar daar houdt het dus niet op. De film lijkt zowat overal bestempeld te worden als een slechte en behoorlijk naïeve film, en dan vooral door mensen die geen zin hebben om een kleur te bekennen maar die gewoon op zoek zijn naar een goed verhaal. Velen hadden de indruk dat Jolie de controle heeft verloren over haar film en dat de plot kant noch wal raakt.

  in the land of blood and honey,angelina jolie,edin sarkic,rade serbedzija,zana marjanovic,goran kostic,nikola djurickoin the land of blood and honey,angelina jolie,edin sarkic,rade serbedzija,zana marjanovic,goran kostic,nikola djuricko

  Ook de karakterontwikkeling en de acteursregie blijkt te wensen over, en de "love story" leek ook compleet van de pot gerukt en totaal ongeloofwaardig in beeld gebracht. Het enige wat opviel was de mooie fotografie, iets wat in deze context (met de gruwelijke zaken die in de film gebeuren) en met deze zwakke ontwikkeling, net als minpunt kan aangeduid worden. Mensen hadden blijkbaar geen probleem dat de film het Bosnische standpunt had ingenomen in het verhaal, dan wel meer bezig was met stijl en vormgeving (de kleuren van de jas van de actrice, de belichting, het camerawerk) in plaats van haar film te onderbouwen met authenticiteit en diepgang. Jolie leek het publiek te kunnen ontroeren met verkrachtingsscènes, maar los van deze gruwel slaat het narratieve gedeelte nergens op..

  In de casting zien we ondermeer Rade Serbedzija, Zana Marjanovic, Goran Kostic en Nikola Djuricko, die allen Engels praten met een vreselijk accent (tjah, het is tegenwoordig de mode), in plaats van in hun landstaal (go figure). Ik sta meteen niet meer te springen om de film te zien, maar zal deze hoe dan ook een kans geven op 29 februari wanneer deze prent onze cinemazalen aandoet. Hieronder de trailer.

  *** In the Land of Blood and Honey trailer ***

 • Wanderlust met topless Jennifer Aniston

  Pin it!

  Er is veel te doen rond de komedie Wanderlust (2012) van regisseur David Wain (Role Models), die opnieuw werkt met zijn lievelingsacteur Paul Rudd. Maar het is wel de tegenspeelster van Rudd die alle aandacht naar zich toetrekt.

  wanderlust,jennifer aniston,david wain,paul rudd,horrible bosses,Malin Akerman,justin theroux,role models

  Naar verluidt zou rom-com queen Jennifer Aniston een femme fatale spelen die een triootje doet met andere vrouwen, drugs gebruikt en uiteindelijk als seksverslaafde in een hippiegemeenschap belandt. En de kers op de taart is dat de actrice voor het eerst in haar carrière ook topless gaat.

  Korte inhoud: Nadat het stedelijk koppel Linda en George (Jennifer Aniston en Paul Rudd) een huis koopt in New York, verliest George zijn baan. Doordat ze geen andere optie hebben besluit het koppel naar Georgia te verhuizen om bij familie in te trekken. Op weg er naar toe overnachten ze in een Bed & Breakfast wat een nudistengemeenschap blijkt te zijn.

  Paul Rudd vind ik zelf geen geweldig karakter-acteur, maar de man speelt altijd wel in ontspannende filmpjes. Jennifer Aniston speelt dan weer quasi altijd dezelfde rolletjes, dus weet je wat je kan verwachten. Zij en Sandra Bullock zijn onderling uitwisselbaar, met dit verschil dat Aniston haar brave imago wat ruwer wil maken met pikante scènes. Maar koester niet teveel verwachtingen. Gewoonlijk verdwijnen de meeste naaktshots toch op de montagevloer in plaats van in de film. Laat staat dat er effectief shots zijn opgenomen van Jennifer topless. Het maakt tegenwoordig allemaal deel uit van de promo-machine om zo extra veel buzz te genereren. Kijk maar naar haar vorige prent: Horrible Bosses (2011). Veel poeha rond de "stoute scènes", maar het was uiteindelijk allemaal wel van een pg-13 niveau (ook al werd een een R-rated etiquette op de film geplakt)

  In Wanderlust zien we ook nog de blondine Malin Akerman en het nieuwe vriendje van Jennifer Aniston, Justin Theroux. Morgen loopt de film al in de Amerikaanse zalen, maar in tussentijd zijn er al een aantal reviews verschenen met vrij positieve kritieken. De film probeert zich niet voor te doen als een satirische film, maar wel een prent die het moet hebben van zijn absurde humor, waar de acteurs vrij spel krijgen om het publiek aan het lachen te brengen. En met hun trailer zijn ze hier al voor de helft in geslaagd.

  *** Wanderlust trailer ***