Mexicaanse drugkartels door de ogen van Miss Bala

Het wordt uitkijken naar de Miss Bala (2011) van regisseur Gerardo Naranjo (pic), die één van de vertegenwoordigers is van de nieuwe generatie van Mexicaanse cineasten. Dit is misschien wel zijn meest commerciële project en bijgevolg zou het wel eens zijn weg kunnen vinden naar de Belgische bioscopen.

miss bala,gerardo naranjo,stephanie sigman,noe hernandez,gomorra,amores perros,johnny mad dog,cidade de deus

Korte inhoud: Laura (Stephanie Sigman) is een jonge meid die samen met haar vriendin wil deelnemen aan de missverkiezing Miss Baja California. Ze dringen de VIP-zone van een club binnen in de hoop in te contact te komen met een aantal machtige mannen die hen kunnen helpen om de wedstrijd te winnen. De club wordt echter onder vuur genomen door gewapende bendeleden. Laura overleeft de aanslag maar blijft in het ongewisse over het lot van haar vriendin. In een poging te achterhalen wat er juist gebeurd is valt Laura in handen Lino (Noe Hernandez) de leider van het drugkartel dat de aanslag heeft gepleegd en raakt samen met de charismatische maar kwaadaardige leider van het kartel steeds dieper verwikkeld in een spiraal van geweld.

De plot van een Miss verkiezing die eindigt in horror spreekt me wel aan. Geweld en vleeskeuringen is tevens iets van onze tijd. De titel van ‘fashion victim’ had tevens een mooie tagline kunnen zijn. Dit verhaal kan je trouwens zien als een soort Alice in Wonderland goes rogue, en going rogue is ook geheel in sync met de nieuwe filmgenres. De film draait allemaal rond de Miss Baja California verkiezing, ook al heet de film Miss Bala, wat uiteindelijk een woordspeling is. Bala is het Spaans voor kogel, en wanneer de DEA agenten oog in oog komen te staan met de drugkartels, dan zijn er aan kogels geen gebrek.

Bij het zien van de trailer denk ik toch dat we een eind verwijderd zijn van het vermeende realisme uit films als Gomorra (2008), Amores Perros (2000), Johnny Mad Dog (2008) of Cidade de Deus (2002). Het is een volwassen prent met een sociaal-kritische boodschap, maar met heel wat Amerikaanse invloeden en dan in het bijzonder van regisseurs als Brian De Palma (soepele steady-cam vormgeving) en Michael Mann (kinetische actie stijl). We volgen alles vanuit het personage van Laura, en van wat ik heb kunnen uitmaken uit diverse trailers, zijn heel wat shots zelfs genomen van de rugzijde van het hoofdpersonage dat centraal in beeld staat.


miss bala,gerardo naranjo,stephanie sigman,noe hernandez,gomorra,amores perros,johnny mad dog,cidade de deusmiss bala,gerardo naranjo,stephanie sigman,noe hernandez,gomorra,amores perros,johnny mad dog,cidade de deusmiss_bala_pic03.jpg

Miss Bala belooft een spannende en adembenemende rit te worden in de grenszone van Mexico waar terreuraanslagen al zo courant zijn als gesjoemel met belastingen bij ons. Alles heel stijlvol in beeld gezet door een cineast waar we nog veel van zullen horen. Of de film uiteindelijk de moeite zal zijn laat ik even in het midden. Ik hoop in ieder geval dat Miss Bala snel een Belgische releasedatum krijgt.


*** Miss Bala trailer ***

1 Comment

  1. kristan

    Ben heel sceptisch over datgene wat ik heb gezien in de trailer. Ik hoop dat het niet de zoveelste film is die de narcotica-muilezels als slechtoffers ziet. Meestal zijn het mensen die op zoek zijn naar het snelle geld en zich niet veel vragen stellen over de risico’s en de gevolgen van hun acties.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *