Liam Neeson gaat op wolvenjacht in The Grey

Net vorige week nog heb ik een review gepost van het matige Unknown (2011). Zoals geweten is Liam Neeson de laatste 5 jaar bezig met zich te focussen op weinig tot de verbeelding sprekende actiefilms van bedenkelijk niveau om toch in the picture te kunnen blijven.

Unknown,Liam Neeson,Daniel Day Lewis,Steven Spielberg,Lincoln,The Grey,Joe Carnahan,the a-team,Dermot Mulroney,Frank Grillo,James Badge Dale,smokin aces,narc

Betreurenswaardig maar te begrijpen: De opportuniteiten voor intrigerende vertolkingen liggen namelijk niet voor het grijpen en bovendien kent de Ier weinig geluk. Hij moest het onlangs afleggen tegen Daniel Day-Lewis voor de vertolking van Abraham Lincoln in Steven Spielberg’s opkomende superproductie: Lincoln (2012).

Ik was daarom aangenaam verrast wanneer ik mijn oog liet vallen op de teaser-trailer van The Grey (2012), de nieuwste van Joe Carnahan: de wisselvallige cineast die ons vorig jaar met het bespottelijke The A-Team (2010) om de oren sloeg en daarvoor schoot hij wat losse flodders in de lucht met Smokin’ Aces (2007). Zijn beste film tot nu toe blijft Narc (2002). Dit is zijn tweede samenwerking met Neeson en hopelijk ditmaal wél een schot in de roos.

Carnahan maakt abrupt een boog van 180° door nu verrassend uit te pakken met een sober, intrigerend actiedrama dat niet moet afhangen van de torenhoge budgetten, gestileerde actietaferelen en lawaaierige CGI effecten. The Grey lijkt een emotionele survivaltrip te gaan worden met een Liam Neeson in bloedvorm. De zeer geslaagde teaser zorgt voor enkele kippenvelmomenten en blijft nazinderen. Iets waar het gros van de spoileresque trailers de laatste jaren in falen. (Inception en The Dark Knight even buiten beschouwing gelaten)

Korte inhoud: The Grey volgt een groep gestrande oliewerkers die moeten vechten om te overleven nadat hun vliegtuig crasht in hartje Alaska. De groep trekt door het troosteloze, doodstille landschap op zoek naar enig teken van leven, maar moet onderweg afrekenen met barre koude en een groep hongerige wolven die hen terroriseert. Één voor één worden ze afmaakt. De overlevenden zijn gedwongen om als een team te fungeren en vernuftig om te springen met de schaarse kennis en hulpmiddelen die ze hebben.
Ottway (Liam Neeson) put kracht uit het geloof dat hij zal herenigd worden met zijn geliefde en neemt het voortouw in hun overlevingstrijd. Hij zet zijn angsten opzij en gaat heldhaftig het gevecht aan met de wolven…

De opnames moeten een mentaal zeer zware klus geweest zijn voor Liam Neeson, die naast het trotseren van de zware koude enkele jaren geleden zijn vrouw verloor in een skiongeluk, en ook in het script wordt gescheiden van zijn geliefde. Een zeer persoonlijke film dus. Je voelt dit als kijker en bovendien geeft de teaser niet teveel weg, zodat je snakt naar meer. Het plaatje klopt volledig.

The Grey schotelt ons diepgang en emotie voor. Naast mooie shots van het kille Alaska, angstaanjagende droomsequenties en een beklemmende vliegtuigcrash zien we slechts één (weliswaar indrukwekkend) actiebeeld. De sobere aanpak werkt feilloos. Het sfeervolle, donkere kleurenpallet en de epische score krijg je er als bonus bovenop.

Producenten van dienst zijn Ridley en Tony Scott, de cast bestaat verder uit Dermot Mulroney, Frank Grillo en James Badge Dale. De film speelt zich weliswaar af in Alaska, maar werd opgenomen in Canada. The Grey krijgt bij ons zijn bioscooprelease op 1 februari 2012. Afwachten nog of de teaser zich even goed vertaalt over de gehele speelduur van de prent. Het ziet er alvast allemaal zeer veelbelovend uit…


*** The Grey trailer ***

5 Comments

  1. jurgen

    Is dat geen remake van ‘Never Cry Wolf’ uit 1983? De korte inhoud trekt er anders wel enorm op.

    Reply
  2. joris

    Neen, maar de premisse is inderdaad bijna hetzelfde. De filmwereld in het algemeen is zo verzadigd dat zowat alles reeds is gezien & gedaan, helaas.

    Reply
  3. noa

    Ziet er wel spannend uit, ideaal voor een acteur als Liam Neeson die wel geknipt lijkt voor de rol.

    Reply
  4. Boris

    Lijkt me wel een knap verhaal maar wolven die mensen aanvallen met dodelijke afloop zijn al zo zeldzaam als mensen die sterven van dodelijke spinnen. Nauwkeurige statistieken zijn er weliswaar niet, want mocht je een wolvenaanval niet hebben overleefd, dan kon je hiervan dus niet meer getuigen. Maar ik heb eens het internet doorzocht en buiten wat gevallen in Rusland en een uitzonderlijk geval in Alaska, zijn die beestjes nog zo slecht niet.

    Reply
  5. snuff

    Als een wolf honger heeft en/of je nadert zijn jongen, dat kan die echt wel hard tekeer gaan. Een beetje zoals haaien eigenlijk. Die lusten geen mensen, maar die verwarren soms een mens met een zeehond.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *