We Need to Talk about Kevin (2011) *** Blu-ray review

De afsluiter van de focus festivaldag, op het Filmfestival van Gent was een ferme brok. Geen tijd dus voor iets meer luchtig. Ondanks de titel van de film: We Need to Talk about Kevin (2011) is dit een vrij zwaar psychologisch drama van de relatief onbekende Lynne Ramsay en met de topactrice die haar tweede carrière beleeft Tilda Swinton. Lynne Ramsay verfilmde de roman van de Amerikaanse schrijfster Lionel Shriver op uitstekende intrigerende wijze.

we_need_to_talk_about_kevin_2011_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Net voor zijn zestiende verjaardag veroorzaakt Kevin (Ezra Miller) een drama op school. Voor zijn moeder Eva (Tilda Swinton) is dat de ultieme nachtmerrie. Of is het een bloederig orgelpunt van iets dat al van jongs af aan bij Kevin ingebakken zat? Eva breekt zich het hoofd over wat er verkeerd liep. Had ze de voortekenen, met onder meer Kevin’s obsessies, niet beter moeten onderkennen en opvangen? En vooral: hoe moet het nu verder als moeder van een zoon die door de maatschappij als een monster wordt beschouwd?

De achtergrond van de film is een vreselijke misdaad die Kevin, de zoon van Eva heeft begaan.
De feiten zijn al een tijdje geleden gebeurd, maar Eva moet nog dagelijks met de gevolgen leven en wordt constant geconfronteerd met het feit dat zij de moeder is van een misdadiger. Vreselijk actueel. De film oordeelt noch veroordeelt, en ook de kijkers krijgen daar de kans niet toe. We volgen het leven van Eva die zich voorttrekt en bezint over haar rol als moeder.

Aan de hand van flashbacks wordt haar leven met Kevin gereconstrueerd en krijgen we te zien hoe Kevin was als kind. Ligt daar de oorzaak? Waar ging het fout? Daar geeft We Need to Talk about Kevin geen antwoorden op. Eva als moeder en haar gevoelens staan centraal. Ze is moeder. Van een zoon. Van een monster. Als moeder heeft ze haar zoon lief. Of niet? Als moeder haat ze de misdadiger, maar toch is het haar zoon.

Deze dubieuze gevoelens en gedachten worden op voortreffelijke wijze in de verf gezet. Met soms vrij verzadigde kleuren, scherpe beelden, knap in mekaar gestoken scènes die het psychologisch gehalte versterken.
Het gaat niet zover dat we verzeild geraken in The Omen-achtige toestanden, in tegendeel. Maar toch voel je hoe Kevin in feite als van jongs af aan geen normaal functionerend kind was en de onderhuidse spanning wordt in bepaalde scènes knap weergegeven.

Een grote pluim voor Tilda Swinton alweer, die op onbegrip van haar omgeving stuit, niet in het minst van haar man die nooit thuis is en later niet van de mensen die haar beschouwen alsof ze de moeder van de duivel zelf is. Ze laat zich niettemin niet doen en zet een krachtig sterk, op zichzelf aangewezen, menselijk personage weer.


We Need to Talk about Kevin,tilda swinton,Lynne Ramsay,Lionel Shriver,Ezra Miller,The Omen,john c reilly,the dictator,roman polanski,Sacha Baron CohenWe Need to Talk about Kevin,tilda swinton,Lynne Ramsay,Lionel Shriver,Ezra Miller,The Omen,john c reilly,the dictator,roman polanski,Sacha Baron CohenWe Need to Talk about Kevin,tilda swinton,Lynne Ramsay,Lionel Shriver,Ezra Miller,The Omen,john c reilly,the dictator,roman polanski,Sacha Baron Cohen
We Need to Talk about Kevin,tilda swinton,Lynne Ramsay,Lionel Shriver,Ezra Miller,The Omen,john c reilly,the dictator,roman polanski,Sacha Baron CohenWe Need to Talk about Kevin,tilda swinton,Lynne Ramsay,Lionel Shriver,Ezra Miller,The Omen,john c reilly,the dictator,roman polanski,Sacha Baron CohenWe Need to Talk about Kevin,tilda swinton,Lynne Ramsay,Lionel Shriver,Ezra Miller,The Omen,john c reilly,the dictator,roman polanski,Sacha Baron Cohen
© Film1

In de film is ook nog een rol weggelegd voor John C. Reilly, die binnenkort zal opduiken in de nieuwe Sacha Baron Cohen film The Dictator (2012), alsook in de nieuwe Roman Polanski prent Carnage (2011), om maar te zeggen dat de acteur zijn filmprojecten weet te kiezen. We Need to Talk about Kevin kan je momenteel gaan zien in de Vendôme en l’Aventure in Brussel.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 24 oktober 2011

 


*** We Need to Talk about Keviny trailer ***

4 Comments

  1. Julie

    Ik raad iedereen het boek aan. Eén van de betere die ik de laatste maanden heb gelezen.

    Reply
  2. Tom

    Heb de film gemist op het filmfestival, maar had er al veel goeds van gehoord. Het zal dus Vendome worden…

    Reply
  3. Baladur

    Was voor mij toch één van de betere films op het filmfestival van Gent. Tilda Swinton zet hier een sterke rol neer. Ben wel geen grote fan van John C. Reilly. Vind altijd dat die zowat uit de toon valt.

    Reply
  4. Marleen

    Ik heb het boek in slechts een paar dagen uitgelezen, kon het gewoon niet wegleggen. Zo knap beschreven hoe de twijfel in de moeder groeit over haar eigen kindje, zo klein als hij is. Ze weet dat er iets niet klopt, zelf wijt je dat aan postnatale depressie, maar gaandeweg groeit ook bij de lezer het idee dat ‘het kwaad’ in de jongen zit. De film komt binnenkort in het Filmhuis Bussum (Nederland). Ik heb al kaartjes! Kennissen die hem gezien hebben maar het boek niet hadden gelezen, vonden het een onsamenhangend verhaal. Ik kom beslagen ten ijs, dus ik kijk er naar uit.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *