Contagion (2011) **½ Blu-ray review

Regisseur Steven Soderbergh is iemand die de commerciële mainstream (Out of Sight) afwisselt met arthouse cinema (The Girlfriend Experience), en dit met wisselend succes.

steven soderbergh,contagion,the girlfriend experience,traffic,haywire,magic mike,gina carano,marion cotillard,laurence fishburne,jude law,gwyneth paltrow,matt damon,kate winslet,outbreak,Scot Z Burns

Binnenkort mogen we het alternatieve Haywire (2011) verwachten met een waslijst aan bekende koppen; waaronder Gina Carano, Ewan McGregor en Michael Douglas. Ook aan de meer mainstream Magic Mike (2012) met de knappe Olivia Munn wordt gewerkt. Maar ondertussen is de science-fiction thriller Contagion (2011) op blu-ray uitgekomen.

Korte inhoud: In deze film volgen we de razendsnelle verspreiding van een dodelijk virus Een kleine, kortstondige aanraking, en een dodelijk virus wordt doorgegeven. Op een vliegveld neemt een reizigster iets uit een schaal met snacks voordat ze haar creditcard aan een ober geeft. Een zakelijke meeting begint met een rondje handen schudden. Een man hoest in een drukke bus. Beth Emhoff (Gwyneth Paltrow) is weer terug in Minneapolis, na een zakenreis naar Hong Kong. Ze voelt zich niet lekker, maar denkt dat het door de jetlag komt. Twee dagen later overlijdt ze op de afdeling spoedeisende hulp. De artsen vertellen haar ontroostbare echtgenoot (Matt Damon) dat ze voor een raadsel staan. Niet lang daarna vertonen meer mensen dezelfde symptomen: eerst hoesten en koorts, gevolgd door een toeval en een hersenbloeding en uiteindelijk de dood. Terwijl deze pandemie groeit, is de hele medische wereld in rep en roer om een geneesmiddel te vinden en om de paniek onder de mensen te bedwingen. Aan de andere kant zien we de mensen die voor hun overleving vechten en voor hun geliefden zorgen.

Iedereen wil met Soderbergh werken, en dus krijgen we opnieuw een waslijst aan bekende acteurs, gaande van Matt Damon, Kate Winslet, Marion Cotillard, Jude Law tot Gwyneth Paltrow en Laurence Fishburne. Weten al die acteurs dan niet dat Soderbergh eigenlijk iedereen voor de gek hield toen hei zei dat hij de filmwereld de rug wou toekeren? Zo zijn er tal van acteurs die hem al zijn voor geweest met dergelijke beweringen.

Contagion is een opgeblazen mozaïekfilm, een beetje in dezelfde lijn als zijn Traffic (2000). Het blijft een delicate oefening, want met verschillende verhaallijnen die door elkaar lopen word je sowieso geconfronteerd met interessante en minder interessante personages. En met een film van 106 minuten kan je ook niet al teveel gaan uitwijden of karakters beter gaan benaderen. Maar Soderbergh is verzot van uitdagingen, maar deze cocktail vind ik niet meteen een voltreffer. Deze schijnbare remake van Outbreak (1995) komt wat slordig over met verhaallijnen die nauwelijks worden uitgewerkt en vreemde karakters waar je geen vat op krijgt.


Steven Soderbergh,Contagion,The Girlfriend Experience,traffic,Haywire,magic mike,gina carano,Marion Cotillard,Laurence Fishburne,Jude Law,Gwyneth Paltrow,Matt Damon,Kate Winslet, Steven Soderbergh,Contagion,The Girlfriend Experience,traffic,Haywire,magic mike,gina carano,Marion Cotillard,Laurence Fishburne,Jude Law,Gwyneth Paltrow,Matt Damon,Kate Winslet, Steven Soderbergh,Contagion,The Girlfriend Experience,traffic,Haywire,magic mike,gina carano,Marion Cotillard,Laurence Fishburne,Jude Law,Gwyneth Paltrow,Matt Damon,Kate Winslet, Steven Soderbergh,Contagion,The Girlfriend Experience,traffic,Haywire,magic mike,gina carano,Marion Cotillard,Laurence Fishburne,Jude Law,Gwyneth Paltrow,Matt Damon,Kate Winslet, Steven Soderbergh,Contagion,The Girlfriend Experience,traffic,Haywire,magic mike,gina carano,Marion Cotillard,Laurence Fishburne,Jude Law,Gwyneth Paltrow,Matt Damon,Kate Winslet, Steven Soderbergh,Contagion,The Girlfriend Experience,traffic,Haywire,magic mike,gina carano,Marion Cotillard,Laurence Fishburne,Jude Law,Gwyneth Paltrow,Matt Damon,Kate Winslet,

Het probleem met deze prent zijn echter niet het acteerwerk van de sterrencast. Stuk voor stuk zetten ze een geloofwaardige vertolking neer, op basis van het materiaal die ze aangereikt kregen van de scenarist. Scot Z. Burns. Op het einde van de rit heb je toch geen voeling met hun personages. Je bent niet emotioneel betrokken en bekijkt alle gebeurtenissen alsof het een documentaire is over een gevaarlijke bacterie. Het is geen goed drama, noch een geslaagde thriller of horrorfilm. Ik heb de indruk dat Contagion een veel beter project had geweest in de vorm van een middellange kortfilm in plaats van een langspeelfilm. Er is gewoon niet voldoende materiaal om ons 2 uur lang te boeien.

Maar ook de boodschap van de film vind ik wat vlakjes, alsof de Amerikaanse regering de enige verdediging is tegen een mogelijke virus-aanval, en noodzakelijk voor de overleving van het menselijke ras. Maar dit is uiteraard niet de eerste keer dat dergelijke propaganda in een blockbuster sluipt. Maar het verwondert me wel komende van een regisseur als Soderbergh.

rating


Beoordeling: 2.5 / 5

Recensie door op 24 maart 20012

 


*** Contagion trailer ***

3 Comments

  1. jero

    deze wou ik onlangs gaan zien, maar ben er niet geraakt, wie weet!

    Reply
  2. snuff

    Ik denk ook niet dat Soderbergh ermee gaat stoppen, want hij is ook nog van plan een film te maken over de pianist Liberace in 2013 met Michael Douglas in de hoofdrol.

    Reply
  3. Bennett12

    Het probleem met Contagion is dat hij te weinig realiteitszin heeft om gezien te worden als een film met documentair karakter, en te weinig spanning om echt aanzien te worden als een ontspannende rampenfilm. Soderbergh wil iets teveel op twee paarden spelen, en is bijgevolg noch vis noch vlees. Film is zeker niet zijn beste film.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *