Johnny Depp in The Rum Diary

Wie had gedacht dat Johnny Depp, ’s werelds meest lucratieve filmster nog eens ging opdraven in een iet of wat bescheiden filmproject als The Rum Diary (2011) ? Nadat de topacteur jaar na jaar blind bleef kiezen voor commerciële superproducties als Pirates of the Caribbean quadrilogy of Alice in Wonderland in plaats van ambitieuze, karaktergedreven acteurfilms (met een script dat in meer dan 1 dag werd geschreven) is het eindelijk zover.

Johnny Depp,The Rum Diary,Bruce Robinson,Fear and Loathing in Las Vegas,Terry Gilliam,Michael Rispoli,Aaron Eckhart,Amber Heard,rango,Hunter S Thompson

De reden is simpel: Depp is een die-hard fan van topauteur en seniele gek Hunter S. Thompson (het brein achter The Rum Diary) en kroop 13 jaar eerder al in de huid van één van diens geschifte personages. Die eerste samenwerking mondde uit in de tijdloze culthit: Fear and Loathing in Las Vegas (1998) van de excentrieke regisseur Terry Gilliam. De haast onherkenbare (halfkale) Depp verbaasde vriend en vijand door te versmelten met zijn personage en op indrukwekkende wijze een trippende drugsverslaafde reporter te spelen.

Korte inhoud: Freelance journalist Paul Kemp (Johnny Depp) weet dat hij keuzes moet maken voor zijn leven en carrière, maar schuift dat moment zo ver mogelijk voor zich uit. Hij besluit naar zonnig Puerto Rico te vertrekken, om daar bij ‘The San Juan Star’ te gaan werken. Paul’s nieuwe, ietwat vreemde collega’s maken hem wegwijs in de wondere wereld waarover de krant dagelijks de kolommen vult. Bij gebrek aan nieuws op het ongeorganiseerde eiland komt dat er vooral op neer dat ze hun dagen slijten op het terras van hun favoriete bar. Paul kan het al snel zo goed vinden met collega Bob Sala (Michael Rispoli) dat ze huisgenoten worden. Maar dan raken ze verwikkeld in een dubieus ontwikkelingsplan van de rijke Amerikaan Sanderson (Aaron Eckhart). Dat Sanderson een bloedmooie vriendin (Amber Heard) heeft maakt het voor Kemp niet makkelijker. Haar verschijning maakt een onuitwisbare indruk op Paul’s troebele geest en zet hem er zelfs toe aan eindelijk eens een richting te kiezen.

Het zijn opportuniteiten als deze die Johnny Depp onsterfelijk maakte in Hollywood, al heeft hij dus al veel van dat imago verloren door (zoals de meeste A-listers de laatste 10 jaar) in zielloze, commerciële rotzooi op te draven. De inmiddels 51-jarige Depp staat op een keerpunt in zijn carrière: hij zal niet eeuwig zijn jeugdige look kunnen behouden en deze gewaagde keuze lijkt daarom de ideale kans om terug naar zijn roots te keren en zijn fans (en tegenstanders) opnieuw te tonen waarom hij zo aanbeden wordt. Johnny zit al wat langer in een positief elan: in de lichtjes fantastische animatiefilm Rango (2011) leverde hij uitstekend stemmenwerk en spatte zijn charisma van het scherm.

Schrijver Hunter S. Thompson is al sinds de 60’ties de schepper van de meest bizarre, chaotische doch populaire verhalen. The Rum Diary was zijn eerste geschreven boek, dat onuitgegeven bleef tot 1998, terwijl het al in 1960 klaar was. Dat zijn boeken voornamelijk handelen over drank, drugs en vrouwen is nooit nefast geweest voor de kwaliteit ervan. De absurde plots & het enorm energieke verteltempo zorgden ervoor dat de lezers diep in Hunter’s geschifte wereld doken en zijn waanzin nooit meer loslieten.


Johnny Depp,The Rum Diary,Bruce Robinson,Fear and Loathing in Las Vegas,Terry Gilliam,Michael Rispoli,Aaron Eckhart,Amber Heard,rango,Hunter S ThompsonJohnny Depp,The Rum Diary,Bruce Robinson,Fear and Loathing in Las Vegas,Terry Gilliam,Michael Rispoli,Aaron Eckhart,Amber Heard,rango,Hunter S Thompson
© Entertainment One

De trailer voor deze verfilming lijkt op het eerste zicht het universum van Thompson mooi te vertalen naar het grote scherp. Depp speelt op bekend terrein, en de regisseur van dienst, Bruce Robinson, heeft reeds bewezen dat hij barst van het talent. Depp’s rol heeft opvallend veel gelijkenissen met zijn rol in Fear And Loathing in Las Vegas: Raoul Duke. Het is dus niet meer dan logisch dat hij opnieuw met vol vertrouwen dergelijk fijn personage vertolkt.
De nooit te doorgronden Hunter S. Thompson is helaas in 2005 overleden en kan nu spijtig genoeg The Rum Diary niet meer ervaren. Laat ons hopen dat deze film hem de erkenning brengt die hij verdient. De film komt bij ons uit op 30 november 2011.

5 Comments

  1. maarten

    Ik betwijfel dat deze ooit zo vet zal worden als Terry Gilliam’s Fear and Loathing in Las Vegas. Amber Heard is wel een mooie aanwinst.

    Reply
  2. Yo

    vind het anders wel een cool trailerke

    Reply
  3. Pak-Man

    Fear and Loathing meets The Hangover, tja, elk apart zijn het wel goede film, maar ben niet zeker of ik op deze mix sta te wachten.

    Reply
  4. Skipy

    Vind de trailer ook wel interessant. Johnny Depp blijft een geniaal acteur!

    Reply
  5. ilonka

    Ik heb em nog steeds niet gezien, en dat terwijl ik zo benieuwd ben….Btw..”inmiddels 51 jarige”? en dat in 2011? Hij moet nog 49 worden! kleinigheidje hou je altijd.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *