X-Men: First Class (2011) **** Blu-ray review

Het ziet er naar uit dat X-Men: First Class (2011) geen stormloop heeft teweeggebracht in de States. Meer nog, als we de cijfers mogen geloven zou de film zelfs een zeer bescheiden openingsweekend gehad hebben in vergelijking met alle andere X-Men films. Daar waar een X-Men 3: The Last Stand (2006) nog 103 miljoen dollar vergaarde tijdens zijn eerste dagen, moet de nieuwe prequel het stellen met véél minder (56 miljoen dollar). Dat is 2 miljoen meer dan de eerste X-Men film en deze vergelijking gaat niet op want die prent was 10 jaar geleden. Alle andere X-Men films deden beter dan 85 miljoen tijdens hun openingsweekend.

x-men_first_class_2011_blu-ray.jpg

Opiniemakers wijzen op de afwezigheid van het Wolverine personage, die in de vorige films eigenlijk telkens de centrale figuur werd. 20th Century Fox wijst dan weer naar The Hangover 2 (2011) die nog steeds roet in het eten kwam gooien (ook al ging deze film zijn tweede week in en was er geen directe concurrentie voor de X-Men prequel).

Korte inhoud: In X-Men: First Class zien we het levensverhaal van een jonge Charles Xavier (James McAvoy) en diens relatie met boezemvriend Erik Lehnsherr, (Michael Fassbender) de latere Magneto, in een periode voor de mutantenrevolutie. De oprichting van de mutantenacademie in 1963 en het ronselen van studenten met speciale gaven komt aan bod, naast de conflictvorming met de discriminerende gewone bevolking en de evolutie van een steeds duister wordende Magneto, alsook de confrontatie met een gevaarlijke vijand die op de voorgrond treedt, ene Sebastian Shaw (Kevin Bacon)…

Maar de cijfers zijn niet altijd een weerspiegeling van de kwaliteit. De reboot van Matthew Vaughn (Kick-Ass, Layer Cake) is een uitstekende comic-adaptatie! Het is wat mij betreft zelfs véél beter dan X-Men Origins: Wolverine (2009). Er zit meer actie in, de cgi ziet er op het scherm oogverblindend uit, het script (van Ashley Miller, Zack Stentz en Jane Goldman) steekt slim in mekaar, we krijgen een sterke cast voorgeschoteld met voldoende eye-candy (Rose Byrne, Jennifer Lawrence, January Jones, Zoë Kravitz), de dialogen zijn knap uitgeschreven en het verhaal inspireert zich op datgene wat de franchise zo goed maakte in de vorige films. Je hoeft zelfs geen fan te zijn om van deze First Class te houden. Ik stond niet echt te wachten op een nieuwe X-Men prent, maar ik kijk nu toch wel uit naar de sequel.

Uiteraard zitten er wat mankementjes in de film – zo wordt er iets teveel in gepraat en er zit bitter weinig humor in – maar de pluspunten overwegen op de negatieve kantjes. Het is tevens een meesterwerkje vergeleken met comic-adaptaties als Thor (2011). Die andere comic die binnenkort in de zalen is, Captain America: The First Avenger (2011), heeft hopelijk zijn lat heel hoog gelegd. Naast de regisseur zijn het vooral de acteurs McAvoy en Fassbender die overtuigend uit de hoek komen. Ja, het is een popcorn rollercoaster, maar wel één met artisanale popcorn die de smaakpapillen laat exploderen, ons hoofd op hol brengt en ons doet snakken naar meer. Hetzelfde verfrissende gevoel had ik bij het zien van de Star Trek reboot. De filmmakers hebben heel wat risico’s genomen en met succes.


x-men,first class,matthew vaughn,wolverine,kick-ass,james mcavoy,michael fassbender,kevin bacon,the last stand,brett ratner,gavin hood,bryan singer,Ashley Miller,Zack Stentz,Jane Goldman,Rose Byrne,Jennifer Lawrence,January Jones,zoe kravitzx-men,first class,matthew vaughn,wolverine,kick-ass,james mcavoy,michael fassbender,kevin bacon,the last stand,brett ratner,gavin hood,bryan singer,Ashley Miller,Zack Stentz,Jane Goldman,Rose Byrne,Jennifer Lawrence,January Jones,zoe kravitzx-men,first class,matthew vaughn,wolverine,kick-ass,james mcavoy,michael fassbender,kevin bacon,the last stand,brett ratner,gavin hood,bryan singer,Ashley Miller,Zack Stentz,Jane Goldman,Rose Byrne,Jennifer Lawrence,January Jones,zoe kravitz
© 20th Century Fox Home Entertainment

De film duurt 132 minuten en het verveelt voor geen seconde, meer nog, de kers op de taart komt op het einde. Dit is zeker één van de beste comic-adaptaties sinds The Dark Knight. X-Men: First Class draait al sinds 1 juni 2011 in onze zalen, een film om niet te missen!

rating

Beoordeling: 4 / 5

Recensie door op 6 juni 2011

***Related Posts***
10/03/2011: X-Men: First Class veelbelovend
05/05/2009: X-Men Origins: Wolverine review

*** X-Men: First Class trailer ***

3 Comments

  1. gael

    Gisteren gaan zien, inderdaad een leuke blockbuster met een verrassend einde. Wat mij betreft mogen ze op dit elan verder gaan.

    Reply
  2. Hardgekookt

    Net gezien, eindelijk eentje op niveau. Spanning, visueel prachtig, stevig einde.. meet moet je niet hebben van een x-men film.
    Hopelijk wordt dit doorgetrokken naar Green Lantern, ik denk niet dat Captain America zoveel fans heeft. Maar het is natuurlijk altijd kiezen tussen DC en Marvel

    Reply
  3. kris

    Ik zie hier øeer toekomst in dan in de Wolverine films. Knap acteerwerk en sterk verhaal. Mooie film, echt een aanrader!

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *