Submarine, het Britse antwoord op Juno

submarine,richard ayoade,craig roberts,yasmin paige,sally hawkins,juno,ellen page,michael cera,wes anderson,napoleon dynamite
Ik ben verzot op debuutfilms, omdat ik de indruk heb dat regisseurs iets meer moeite doen om hun verhaal op een originele manier te vertellen. En dat kan vast ook wel gezegd worden van de opkomende Submarine (2010), geschreven en geregisseerd door Richard Ayoade. Het is een soort coming-of-age film met een 15-jarige die er een duidelijke agenda op nahoudt. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van Joe Dunthorne. De regisseur werd bijgestaan door executive producer Ben Stiller.

Korte inhoud: We ontmoeten de vijftienjarige Oliver Tate (Craig Roberts). In zijn hoofd is hij een genie, in realiteit is hij sociaal onberekenbaar en niet populair. Deze zomer heeft hij als doel om zijn maagdelijkheid kwijt te raken met zijn vriendin Jordana (Yasmin Paige) en het huwelijk van zijn ouders te redden. Zijn moeder (Sally Hawkins) staat namelijk op het punt er vandoor te gaan met haar danspartner.

Je zou het een beetje kunnen zien als het Britse antwoord op Juno (2007) met Ellen Page en Michael Cera. Het is een tijdloze prent die zich onderdompeld in het leven van jongeren. Hoe zien zij elkander en hoe staan ze tegenover hun ouders, daarover gaat Submarine. En veel zit hem dus in de kleine gelaatsuitdrukkingen, de verborgen glimlach de schuchtere blikken. De jongen probeert het meisje te versieren zonder de tijd te nemen om haar te begrijpen, terwijl het meisje aangetrokken is door de onhandigheid van de jongen, maar Jordana is absoluut niet geïnteresseerd in romantiek. Oliver denkt daarentegen dat het dé manier is om sneller met haar in bed te duiken. De fotografie van de film laat vermoeden dat we ergens in de 70’ties en 80’ties zitten, met korrelige, polaroid flashbacks en retro-kledij.


submarine,richard ayoade,ben stiller,craig roberts,yasmin paige,sally hawkins,juno,ellen page,michael cera,wes anderson,joe dunthorne,napoleon dynamitesubmarine,richard ayoade,ben stiller,craig roberts,yasmin paige,sally hawkins,juno,ellen page,michael cera,wes anderson,joe dunthorne,napoleon dynamitesubmarine,richard ayoade,ben stiller,craig roberts,yasmin paige,sally hawkins,juno,ellen page,michael cera,wes anderson,joe dunthorne,napoleon dynamite
© Film1

Submarine wordt een grappige en intelligente prent een beetje in de stijl van de Wes Anderson films, met een hart op de juiste plaats. In tegenstelling tot een Napoleon Dynamite (2004) speelt dit verhaal zich af in een meer realistisch kader. De moeilijkheden die Oliver ondervindt zijn problemen waar veel teenagers mee zitten. Dus in plaats dat we met hen zullen lachen, zullen me met hen meevoelen en vertederd raken door hen. Ik weet niet wanneer Submarine bij ons zal uitkomen, maar hopelijk ergens in de herfst-periode van 2011.


*** Submarine trailer ***

1 Comment

  1. valleke

    Richard Ayoade is eigenlijk voornamelijk bekend als acteur uit de super grappige serie The IT Crowd. Moet je zeker eens bekijken.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *