Tangled (2010) ***½ Blu-ray review

Een paar maand geleden heeft Joris de Disneyfilm Rapunzel / Tangled (2011) al besproken, maar bij het uitkomen van de blu-ray zal ik deze toch wel knappe animatiefilm van regisseurs Nathan Greno en Byron Howard zelf nog eens bespreken. Het verhaaltje komt van de gebroeders Grimm.

tangled,rapunzel,byron howard,nathan greno,disney,the princess and the frog,ron perlman,mandy moore,jeffrey tambor,toy story 3,richard kiel,zachary levi

Korte inhoud: nadat de hoogzwangere koningin zwaar ziek wordt brengen paleiswachters soelaas door het toedienen van een drankje, onttrokken uit een magische bloem die enkel te vinden is aan de rand van het koninkrijk waardoor de koningin op miraculeuze wijze geneest en een klein prinsesje ter wereld kan brengen: Rapunzel (Mandy Moore). De magische krachten van de bloem zitten nu verweven in het alsmaar langer wordende goudblond haar van de prinses.

Je zou het op het eerste gezicht niet zeggen, maar deze animatiefilm heeft zowat 260 miljoen dollar gekost. Ik heb zelf geen idee waar al dat geld naar toe ging, maar ik heb zo’n voorgevoel dat het niet allemaal werd besteed aan deze cgi-beeldvoering, waarmee ze graag uitpakken in hun promo. Pakweg Toy Story 3 (2010) heeft maar 200 miljoen dollar gekost en dat was dan nog 3D-animatie die eveneens een 3D-projectie had. Maar goed, visueel ziet het er allemaal wel knap uit. Wat ik me dan afvraag is of deze prent wel uit haar kosten zal komen. Wat als 260 miljoen gebruikt wordt voor de productie, hoeveel geld wordt er dan niet uitgegeven voor de distributie en promotie van de film. Gelukkig heeft Disney de creatieven van Pixar binnengehaald, die wel voldoende opbrengsten kunnen genereren om het huis recht te houden.

Rapunzel of Tangled of hoe ze die film ook mogen noemen is in ieder geval stukken beter dan hun vorige The Princess And The Frog (2009) film. Toen ik voor het eerst de trailer zag was ik wat teleurgesteld, maar het is uiteindelijk beter uitgevallen dan verwacht. Het is niet alleen visueel een streling voor het oog, maar heeft ook nog eens een plot die de moeite is om verteld te worden, kleurrijke personages en buitengewoon grappige dialogen.

Ik begreep niet waarom Disney met twee verschillende titels naar buiten kwam, maar na wat opzoekingswerk ben ik te weten gekomen dat Disney bang was dat de ‘jongens’ afgeschrikt zouden worden door de film en het enkel maar ‘meisjes’ zou aanspreken. Iets wat uiteraard flauwekul is. Mensen die ‘Rapunzel’ niet kennen, kunnen niet weten dat het om een sprookje gaat, en zij die het wel kennen zullen meteen ook weten dat het verhaal eigenlijk gaat over een coole kerel die een meisje met lang haar het hof maakt – iets wat jongens toch zou moeten aanspreken. Met twee titels zorg je er gewoon voor dat er verwarring ontstaat. Het lijkt wel of Disney onzeker is over hun eigen product. Pixar daarentegen heeft een veel betere strategie: Ratatouille (2007) blijft Ratatouille, zelfs voor een Nederlandstalig publiek.

Het moet gezegd worden, dit is misschien de eerste overtuigende Disney animatie uit de laatste 10 jaar, die indruk kan maken zonder de steun van Pixar. Je zou zelfs kunnen zeggen dat Disney met deze film terug naar zijn roots is gekeerd, en met succes. Qua bekende stem-acteurs zien we ondermeer Ron Perlman en Jeffrey Tambor. Het mannelijk hoofdpersonage wordt ingesproken door de nog niet zo bekende Zachary Levi. Er is zelfs een rol weggelegd voor Richard Kiel, die het personage van Jaws vertolkte in de Roger Moore 007 films.

Disney heeft een combopack uitgebracht (met zowel een dvd schijf als een blu-ray) met heel wat extra beeldmateriaal, reportages, uitgebreide muzieknummers, maar bovenal een haarscherp beeld die nog maar eens de visuele kwaliteiten van deze prent in de verf zet. Een animatiefilm voor jong en oud.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 19 april 2011

***Related Post***
18/12/2010: Tangled review

*** Tangled / Rapunzel trailer ***

2 Comments

  1. fabian

    Het grootste verschil met Pixar is dat Disney meestal werkt met menselijke karakters, terwijl Pixar vaak grijpt naar speciale karakters zoals hele kleine mannetjes, robots, voertuigen, ratten,… Maar na het zien van deze film moet ik wel zeggen dat Disney terug op het goede spoor zit.

    Reply
  2. blackmoon

    Gezien in de cinema, prachtige beelden en leuke karakters. Wat ik me herinner zijn die lichtgevende lantaren. Heel sfeervol, mooie tekenfilm!

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *